L'Aleix a ca la Toca

Al Lluçanès a recer de cap malastre

19 d'agost de 2012
15 comentaris

Qüestió de noms: la nostra nació, Països Catalans

Fa unes setmanes, la CUP del Camp va organitzar una sessió de les jornades de formació que duen a terme i van convidar-nos al Xavier Díez, historiador, i a mi mateix. L’acte, força interessant, va ser presentat pel Jordi Martí, de Tarragona, blogaire i membre de les CUP del Camp. El Jordi, en una crec que molt afinada intervenció, reclamà a l’esquerra independentista en general i a la CUP en particular, de generar idees, debat… ideologia. Crec que la reflexió és del tot oportuna en un moment com el que estem vivint de desorientació en coses tan bàsiques com saber quin és el nostre país, una d’aquelles coses que, a aquestes alçades de la història de l’EI, sembla mentida que es pugui ni plantejar. Algú pot entendre que prop de 50 anys després del naixement d’aquest espai polític, el país encara estigui dansant a la maroma del circ indepe?

(Continua)

Que els nouvinguts a la independència, tots els que l’han descoberta fa poc, els oportunistes, els que han dit prou al possibilisme, els nascuts després de la batalla de València o que només han conegut nostru senyor Jordi Pujol, etcètera, poguessin tenir dubtes, es podria entendre per la poca capacitat de convicció que sembla que ha demostrat l’EI –malgrat que no hi ha dubte que allò que hom reclama avui ha estat llaurat, sembrat, regat i cuidat per la feina i l’esforç de l’EI-. Però que això porti a tenir dubtes de quin és el nostre país, o que s’arribi a acceptar fer veure que ara no toca ni esmentar-lo per raons tàctiques és, simplement patètic i ben infantil.

El país és un, amb tot el que té de bo, de dolent, de contradictori i, potser, d’impossible. I això no cal que ho diguem els convençuts, els militants, els de “sempre”, això era damunt la taula de la transició política espanyola i per això es va renunciar al país, a la federació de comunitats autònomes, a la territorialitat lingüística i es va acceptar parlar d’Espanya de les autonomies, i es va emprendre la destrucció de la unitat de símbols, i es van dibuixar i desenvolupar les línies divergents de la realitat nacional. Per tant, tal com s’ha fet amb aquest simplisme que ens caracteritza, s’ha parlat del país però no hem trabat cap política per al país, deixant-ho en mans de l’”atzar” –eufemisme per anomenar la pràctica política de l’enemic espanyol o/i francès. Us imagineu els bascos discutint si el seu país és un tros o un altre? Us imagineu els corsos retallant el tros menys conscienciat de l’illa? Us imagineu els bretons deixant Brest a l’atzar de les ones? Ni Portugal, ni Holanda, ni … No, només naltros que davant de tan gran empresa ens fem l’orni, sordegem sobtadament i, esbufegant per l’esforç de la renúncia, ens diposem a patir de trossejament. I llavors, en un acte de magnanimitat bestial, animem a seguir un camí propi a la resta del país. I si algú té incontinència de catalananació pot venir a la casa de la catalunyitat on serà acollit mentre els seus desperten. I per fer-ho menys dur, diem que el país pateix de ritmes diferents, es veu que fruit de l’”atzar”.

L’ANC ens en dóna fe

I així és com hom ha elaborat uns estatuts i un full de ruta per a l’ANC circumscrit a Catalunya, a la qual es defineix com a nació, se li adapta l’organigrama i se l’emplaça a ser el nou estat independent europeu. Això sí, sense ni esmentar en cap moment l’innombrable –els Països Catalans. Per tant, tot queda clar. La transició política no només ens està guanyant –o ens ha guanyat- sinó que nosaltres donem la raó als fets i assumim la derrota.

Alguns diuen que aquest és un tema tàctic o gradual. I evidentment que podria ser-ho, però amb una clara difinició de qui som i amb un full de ruta per aconseguir-ho i que siguin els altres –regionalistes de tota mena-, si ara són més, que ens hi forcin, que ens hi portin fruit de la derrota, encara que fos puntual.

Malauradament, la lectura dels estatuts deixa pocs dubtes. L’article 3 defineix l’àmbit d’actuació: “Catalunya, per bé que es podrà projectar més enllà d’aquest àmbit. (Aquí cal la lectura subliminal, entre línies com en la dictadura? O pot voler dir a Alemanya o Israel o Madrid?).

Quant al Secretariat Nacional, deixa clar que el qualificatiu és per a Catalunya i per tant no és nacional sinó regional.

En l’apartat de Règim intern, l’article 3,3, apartat c, diu que cal “Promoure a tots els nivells la conscienciació i la dinamització social a favor de la independència de Catalunya i proposar i definir accions, activitats, etc., que contribueixin a aquesta finalitat”. I en l’article 4,2 sobre les funcions de les assemblees sectorials, apartat b es diu que cal “Actuar com a centre d’estudis i de treball en la matèria sectorial escollida per a crear els arguments i materials tècnics necessaris per promoure i difondre les raons que justifiquen en cada àmbit la conveniència de crear un estat propi independent per Catalunya”. O sigui, posar tota la força en l’objectiu.

I el full de ruta, tres quarts del mateix, amb una referència final al País Valencià i les Illes, absolutament lateral i sense lligam proposat, sinó hipotètic i voluntarista, s’acaba definint la necessitat d’un referèndum per l’autodeterminació de Catalunya, i en fases posteriors, completament indefinides, hom pot albirar una possibilitat de relació sempre que cadascú hagi fet el mateix camí per separat i quan li sembli i que a més hi pugui haver voluntat de contacte.

Qualsevol semblança a un projecte de país és casual, qualsevol proposta nacional, inexistent, i l’evidència de la renúncia i l’acceptació del trossejament, diàfana.

I és aquí on cal preguntar-se, què hi fa apostant per l’ANC gent i col·lectius de l’EI, que si alguna cosa l’ha caracteritzada és la reivindicació dels Països Catalans? Per què, aquests sectors intenten trobar justificacions davant d’un plantejament que ignora, fragmenta i allunya el país? Que aquesta sigui l’opció del regionalisme i l’autonomisme, aquells que per raons de convicció o de tacticisme accepten el marc institucional estatal com a terreny de joc, és ben coherent, però que aquesta aposta la facin sectors de l’EI i a més de forma vehement i referencial no té cap més sentit que un canvi, a curt termini tàctic però amb conseqüències estratègiques, de la línia política, amb una influència molt gran del model cultural encunyat pel Pujolisme i que ha estructurat un pensament catalunyista en contraposició a l’espanyolisme més ranci –però acceptant les seves regles de joc- i a un projecte integral de país.

L’estiu del 2011, la revista En marxa!, de Maulets, en el número 4, publicava diferents textos sobre els Països Catalans. L’escriptor i militant de l’esquerra independentista, Julià de Jòdar, en feia un on es preguntava per què no anomenàvem l’ANC, “directament Assemblea Nacional dels Països Catalans”. “Com és que no desafiem la legalitat espanyola i francesa amb les armes de la legitimitat nacional catalana, com a una de les primeres fites en el camí conjunt vers la independència dels Països Catalans”.

De Jòdar també s’hi preguntava “com és que ningú no s’ha demanat quina és la repressió que ens estem fent damunt nostre, en tant que ciutadans de la nació catalana, quan no l’anomenem AN dels Països Catalans”.

I encara de forma més directa i gràfica, el dissabte darrer, a Prada, a la Universitat Catalana d’Estiu, l’amic Enric Tàrrega deia, entre riallades iròniques: “volem construir la república dels Països Catalans però no ens deixen… els del Principat!”

Doncs això!

  1. Cada vegada que escolto “països catalans” em foten una patada al fetge. Però quina mania malaltissa en utilitzar aquest nom asquerós.
    Mai acceptaré aquest nom pel seu plural.
    On són els països? jo només en veig un.
    I si, m’he llegit l’article del senyor Fuster on s’argumenta l’ús d’aquest topònim.
    Però a falta d’un nom millor el meu país seguirà sent Catalunya, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.
    Llàstima que els de l’ANC l’utilitzin per referir-se al principat i no a la pàtria comuna dels catalans. Però això també deixa la porta oberta a interpretacions, per a mi si parlen de Catalunya, no parlen únicament del principat.

    El meu país és aquell on quan dic «bon dia» em contesten «bon dia» » Josep Pla

  2. REFLEXIÓ A L’ENTORN DE L’ESQUERRA INDEPENDENTISTA, L’ANC I ALTRES MOVIMENTS POPULARS.

    Aquests últims anys, tant a nivell social com a nivell nacional, ens cauen garrotades per tots cantons, i aquesta situació ha fet aparèixer al nostre país diferents plataformes i moviments de resposta com són els indignats, la plataforma contra les retallades en educació, la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), els Jubilats de Mallorca per la Llengua o l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

    Per exemple, la PAH està fent una campanya a nivell estatal per aconseguir la dació en pagament, és a dir, perquè tornant el pis al banc privat desaparegui el deute. La dació en pagament no és el meu objectiu final, jo vull que la banca sigui pública i la titularitat dels habitatges, també, per evitar l’especulació amb un bé necessari per viure, però em sembla una reivindicació que ens porta un pas endavant i donaré el meu suport a la PAH. De fet, he estat jutjat i condemnat per intentar evitar el desnonament d’una família de Vic, i ho tornaria a fer. En cap cas la PAH demana que la banca sigui pública ni té com a marc de referència els Països Catalans, però penso que és important teixir xarxes socials o crear aliances amb altres persones que no formen part de l’Esquerra Independentista (EI), però amb les quals podem compartir part de la lluita.

    Un altre exemple, l’ANC està fent una campanya a nivell de Comunitat Autònoma Catalana per aconseguir la independència de les quatre províncies. La independència de les quatre províncies no és el meu objectiu final: jo vull la independència dels Països Catalans perquè el país no s’acaba a Portbou ni comença a Deltebre, però em sembla una reivindicació que ens porta un pas endavant i donaré el meu suport a l’ANC. De fet, tinc l’estelada roja de l’ANC penjada al balcó de casa. En cap cas l’ANC demana que la banca sigui pública ni té com a marc de referència els Països Catalans, però penso que és important teixir xarxes socials o crear aliances amb altres persones que no formen part de l’Esquerra Independentista però amb les quals podem compartir part de la lluita.

    Segurament dins la PAH hi ha gent que vol continuar dins l’estat espanyol o que està a favor del bilingüisme i gent que no, i segurament dins l’ANC hi ha gent que està a favor de les retallades salvatges i d’entrar a la Unió Europea i gent que no. La societat és complexa i no tot és blanc o negre.

    L’Esquerra Independentista tenim dues opcions: predicar la independència i el socialisme, o predicar la independència i el socialisme teixint xarxes amb altres moviments amb els quals podem compartir lluites o objectius a curt termini, el què jo entenc com a unitat popular. No estic dient que s’ha de donar suport incondicional a aquestes plataformes, ni que l’EI s’hi dissolgui a dins. L’EI hem de fer la nostra, però no podem fer com si al nostre voltant no hi passés res. Cal entrar a les plataformes de temàtica social i empènyer pels temes nacionals i entrar a les plataformes de temàtica nacional i empènyer per temes socials. D’aquesta manera, crec que el projecte de l’EI pot créixer i esdevenir un moviment prou fort per articular una estratègia cap a la independència i el socialisme dels Països Catalans.

    No crec en les diades ni en els dies internacionals de… però per aquest Onze de Setembre l’ANC organitza una gran marxa per la independència de les quatre províncies. L’EI podem fer la tradicional manifestació d’autoconsum o podem anar en bloc i amb consignes pròpies cap a Plaça Catalunya a on hi haurà una gentada pròxima ideològicament. Properament també hi haurà una vaga general, i l’EI podem fer una manifestació pròpia o anar en bloc i amb consignes pròpies amb altra gent pròxima ideològicament com poden ser els de la CGT o del 15M.

    Només és una humil opinió i potser m’equivoco, però penso que l’EI s’ha d’obrir i participar en altres plataformes que no comparteixen tot el nostre ideari, però que les podem convèncer en certes coses igualment com ens poden convèncer a nosaltres de certes altres coses.

    L’Esquerra Independentista és un moviment polític que està creixent amb força arreu dels Països Catalans. Tot i que anem pel bon camí, actualment no som un moviment prou fort per, sols, articular una estratègia que ens porti a la independència i al socialisme als Països Catalans.

    Ens calen aliances.

    Independència, socialisme i Països Catalans!

    Martí Coromina Quintana, membre de la CUP de Vic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!