Albert Vila Lusilla

Blog polític i de dèries diverses

25 de novembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Algunes consideracions sobre els resultats electorals

Les eleccions del darrer diumenge 20 de novembre han portat uns resultats inèdits a Catalunya. CiU se situa, per primer cop en unes eleccions espanyoles, al capdamunt, tant en vots com en escons, amb més d’un milió de vots i 16 escons.

En primer lloc, però, cal destacar la importància numèrica de l’abstenció, que ha arribat al 33,18%. Dit d’una altra manera, de cada 3 ciutadans amb dret a vot, només l’han exercit 2. Les causes d’una abstenció tan elevada han d’anar, forçosament, del desinterès per la política al desencís pels polítics. Cal encara afegir-hi el vot nul (1,58% sobre el vot comptabilitzat) i el vot en blanc (1,85%). Tots tres elements comencen a deixar de ser anecdòtics i esdevenen un veritable problema. Molts dels qui s’han abstingut – o que han votat blanc o nul – segurament apel·larien a la inutilitat del vot, al convenciment que tots els polítics són iguals, o que els que manen de debò són uns altres, mentre que els polítics i els simples ciutadans que han votat poden blasmar les anàlisis superficials quan no la simple demagògia populista, que en el fons enforteix allò que diu que vol combatre. Sigui com sigui, és evident que tant els polítics com els simples ciutadans tenim un problema i que els partits han d’esmerçar esforços per mirar de capgirar la situació.

Passant als resultats del vot útil – aquell que es tradueix en escons -, són especialment notoris el creixement de CiU i l’enfonsament del PSC. Si ens atenim a les posicions relatives, aviat tenim feta l’anàlisi: CiU ha passat al primer lloc, el PSC ha baixat al segon i el PP continua en el tercer. Però aquesta és una forma de valoració molt superficial, ja que el nostre sistema institucional no coneix de primers, segons i tercers, sinó de grups de diputats capaços de configurar majories o de condicionar les que facin els altres.

Esquerra Republicana de Catalunya manté els 3 diputats, però perd 45.000 vots. S’ha salvat de la ruïna, però en el futur haurà d’afinar molt millor el tret, tan pel que fa a la cohesió interna com amb la política de pactes i suports.

Iniciativa també obté 3 diputats, multiplica per 1,5 els vots en relació a 2008 i s’acosta al nombre de vots d’una època de més esplendor, la del 1996.

El PP ha crescut fins a 11 escons i ha acomplert el vell somni de col·locar un diputat per Girona. Tot amb tot, el seu èxit s’ha de relativitzar: si algú havia cregut en el sorpasso, ha quedat ben decebut. La marea blava ha arribat molt debilitada a casa nostra.

El resultat del PSC és inèdit i catastròfic: ha perdut 5 de cada 11 dels votants de fa tres anys, i imposa també una forta reflexió als socialistes catalans.

I finalment CiU també ha fet història: ha aconseguit el 30% més de vots que el 2008, i obté 16 escons.

Arribats a aquest punt, convé fer una petita digressió: fins a quin punt el sistema electoral afecta els resultats en escons? Fem números: si Catalunya fos una única circumscripció i els vots i el procediment d’adjudicació haguessin estat els mateixos, CiU tindria un diputat menys i ICV un diputat més; els altres tres partits tindrien els mateixos: no es pot pas dir que capgiri totalment el sentit del vot, com sovint es diu.

En la situació en què es troba avui Catalunya, és important d’avaluar el pes dels partits d’obediència catalana. El nombre de vots de CiU i ERC juntes constitueix el 39,6% del total. I això és tot un èxit, venint d’on veníem: 1993: 38,3% – percentatge que després va davallar contínuament i que ara s’ha superat -; 1996, 34,2%; 2000, 36,3; 2004, 37,6%, 2008, 30,2%. Convé, però, retenir aquesta dada: tot i haver anat molt i molt bé, les dues versions del catalanisme, juntes, no arriben al 40% del vot efectiu, és a dir, un escarit 26,5% dels ciutadans amb dret a vot. Podem enganyar-nos i dir que l’abstenció, el vot nul i el vot en blanc estan farcits de vot catalanista ocult, però això no és més que una forma d’autoengany: no hi ha cap estudi sociològic que avali aquesta teoria.

El reconeixement de les realitats no hauria de ser una forma d’abocar-se al fatalisme. Hem de saber on som, i com d’inermes estem davant la gran onada d’espanyolisme blau. Però això no és res de nou: ja hem comprovat la trista realitat de l’espanyolisme vermell en el llarg i penós procés de discussió, aprovació i posterior anorreament del nou Estatut.

Ara potser, durant una bona temporada, no caurem en la temptació de fer pedagogia a Espanya: la pedagogia l’hem de fer a la mateixa Catalunya: convèncer aquella part de l’electorat que només s’ha plantejat la disjuntiva entre Rubalcaba i Rajoy que la tria del segon en lloc del primer – que tradicionalment hauria estat considerat la seva tria natural – tampoc no els resol cap problema.

I pel que fa al Govern de la Generalitat, encara que consideri validada de moment la seva política de sacrificis econòmics, corre el risc de passar a la història com l’agent que ha aplanat el camí a la recentralització i a la perpetuació de l’espoli fiscal. Si ens veiem obligats a desar a les golfes el concert econòmic – o el pacte fiscal, o com se n’hagi de dir-, si ens resignem al desmantellament de l’escola en català – si més no la part aconseguida, que almenys no hauria de retrocedir – i si ens pleguem a donar definitivament per bona la ribotada de l’Estatut, haurem de considerar que el famós triplet – autonòmiques, municipals i generals – haurà quedat en no res d’efectiu.

I és que després d’un any es troba a faltar ja un “ja n’hi ha prou” coratjós, tan decidit almenys com ho ha estat la necessària política de tisorada, altrament ens podem trobar amb un període de tres o quatre anys totalment estèrils.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!