EL BLOC DE L'ADRIÀ

"Ningú no estima la seva pàtria perquè és gran, sinó perquè és seva". Séneca.

FUTBOL BASE: COMPETICIÓ O FORMACIÓ

Publicat el 1 de juny de 2020 per aka61

FUTBOL BASE: Esport formatiu

Primer de tot voldria presentar-me, soc membre d’un club de futbol des de fa gairebé 20 anys. Actualment secretari i he estat 8 anys president d’aquest mateix club. Membre de la Plataforma Proseleccions esportives Catalanes des del seus orígens, he estat Regidor d’Esports a l’ajuntament del meu poble, redactor i fotògraf d’un setmanari de bàsquet, col.laborador en diverses emissores de ràdio en programes d’esports conduint les seccions de futbol sala i bàsquet i amant de l’esport en general, havent estat federats en esports tant diversos com el futbol, l’esquaix, el pàdel o els darts.

Un cop he dit tot aquest rotllo i després d’escoltar les declaracions del vicepresident esportiu de la FCF, Sr. Jordi Bonet i un cop fet públic el comunicat de la pròpia FCF en la que han decidit declarar les competicions de Futbol Base com a nul·les però intentant “camuflar” la paraula per a evitar possibles denuncies econòmiques exigint el retorn de totes les despeses recaptades en matèria de competició (inscripció club, fitxes, portal del federat, arbitratges, etc…). Sorprèn que de forma orquestrada s’utilitza com excusa el terme “el futbol base és formació i la competició comença a l’amateur” . Quan jo mateix des de la directiva d’un club petit, d’un poble petit, porto anys denunciant que això no és així i la pròpia FCF participa i no evita que la etapa formativa que segons ells és la etapa de futbol base es compleixi. I m’explicaré perquè:

1r. Des fa uns anys s’organitzen competicions de categories d’iniciació a l’esport, quan aquest nens haurien de estar fent activitats psicomotrius i descobrint el seu propi cos a traves del joc, la FCF té competicions en categoria “Debutant” i “Prebenjamí”. Competicions amb resultats i fins i tot publica taula de golejadors.

2n. La FCF permet i no ha atès mai a les nostres demandes, que s’ha de regular la continuada “captura” de jugadors de primerenca edat que els clubs amb supra estructura imprimeixen any rera any. Jugadors prebenjamins, per exemple, son perseguits amb continues trucades als pares des del mes de febrer per acabar la temporada següent entrenant tres dies a la setmana i jugant els partits a poblacions que es troben a 30’ minuts de casa seva. On és la defensa del menor i el carácter formatiu?.

3r. Un altre demanda és canviar el sistema de competició a les categories més baixes. No es pot permetre les macrogolejades que es produeixen al llarg de la temporada. No és bo ni guanya per 20 gols de diferència ni perdre. Cal canviar el sistema i aprendre d’altres esports. Cal dividir les temporades en dues fases per a que com a mínim els segones fases siguin més equilibrades. Per exemple, el cadet B del club en el que forma part de la junta directiva, en aturar la competició marxava líder amb 143 gols a favor en 16 partits. Parlem de futbol 11, categoria cadet. 9 gols de mitjana, amb el resultat record de 23 gols a 0 en un partit.

4rt. Cal adoptar mesures per a evitar situacions de greuge als menors. Aturar els marcadors dels camps de futbol quan la diferència és superior a x gols, el resultat final mai hauria de ser superior a cinc gols. Tornem a la mateixa situació anterior. Cal aprendre d’altres esports que ja ho fan.

5è. Prou publicar llistes de golejadors. Quin caràcter formatiu te fer pública aquesta suposada classificació?. En el partit del 23 a 0 al que feia referència, un jugador va fer 9 gols. Nomes serveix perquè els macro clubs pressionin els pares per a emportar-se el seu fill on el convertiran en una figura del futbol. Aquest és el missatge que els venen.

6è Regular i controlar el tràfic de jugadors. Tothom sap que tenim clubs que fan signar als pares de molts menors contractes de permanència i fins i tot, tenen representants. I no estic parlant de clubs professionals.

En definitiva, la decisió adoptada per la FCF és del tot antiestatutaria. Tal com recullen els estatuts de la FCF, el Pla de Competició ha de ser aprovat en Assemblea General de clubs i afiliats. I si el desig de la FCF és fer del futbol base una etapa formativa, haurien de començar per creure que això és així, utilitzar-lo ara nomes perjudica als clubs petits que de tan en tan intentem treure el cap i aconseguim col·locar algun equip.

Tan sols convido a que analitzin per exemple la Primera Divisió Juvenil, els darrers classificats del grups 7 i 8 després de 17 partits tancaven la classificació amb zero punts. Amb la decisió que pretenen adoptar seguiran a Primera Divisió, mentre que clubs de Segona portaven 51 punts de 51 possibles i seguiran a Segona, quan tenien fins i tot la possibilitat d’aplicar com a final de competició el final de la primera volta. I si volien fer-ho be, haurien d’haver ascensos reals, modificant l’actual estructura, perquè si estem en etapa formativa podríem trencar el divisme de les Divisions d’Honor i fer competicions més rectangulars.

Cordialment,

Adrià Companys i Arcusa

Un amant del futbol i de l’esport en general

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.