Adam Majó

Xuts a pals

15 de juliol de 2008
2 comentaris

El nocturn

Antecedents: El departament d’educació del la Generalitat anuncia la seva intenció de deixar d’impartir el batxillerat nocturn presencial en els centres públics i oferir aquests estudis únicament a través de l’Institut Obert de Catalunya, per internet, vaja. Sindicats de mestres i estudiants, directors d’instituts, ex-alumnes i gent diversa s’oposen a la mesura i finalment el departament rectifica. Només es tancarien els centres que no arribin a un nombre determinat de pre-inscripcions. En total sembla que es mantindrà el batxillerat nocturn en 26 dels 46 instituts on s’imparteix actualment.
Paral·lelament, des d’alguns dels centres on es lluitava per mantenir aquesta oferta, el Lluís de Peguera de Manresa per exemple, s’ha denunciat que alguns dels alumnes que pretenien matricular-se pel curs que ve han rebut un SMS, presumptament provinent del mateix Departament, en els que se’ls informava, erròniament, que no quedaven places.

El què m’ha extranyat de tot plegat és que es plantegés el debat entre dos models diferents i irreconciliables: O presencial o a distància. Sona a tòpic, però és veritat, amb les noves tecnologies l’educació a distància i la presencial ja no són el què eren. A l’universtitat tornen a passar lista perquè la gent vagi a classe, ja que pràcticament tota la informació que s’hi dona és accessible als dossiers electrònics de les assigmatures o buscant-la a la xarxa. Estudiar a casa ja no és una qüestió de llibres i colzes, internet permet moltes més possibilitats d’interacció, tant amb els professors com amb els companys. Malgrat això, la relació personal directa entre persones, la classe convencional, segueix jugant un paper bàsic de moticació i suport. En aquestes condicions, plantejar el debat entre les classes presencials i les que es donen a distància com si res no hagués canviat els darrers qunze anys és absurd.
En lloc de plantejar-se la supressió del batxilletarat nocturn presencial, no hagués sigut més lògic preveure un model mixte, en el que es reduïsin les hores de classe a dues o tres per dia, per exemple, i es facilités l’accés de l’alumnat a la xarxa, mitjançant beques o credits tous, per exemple. Així aconseguiriem alumnes capaços d’apendre pel seu compte, recurs hores d’ara imprescindibele, però sense renunciar al contacte personal amb companys i professors, amb tot el què això té d’insubstituïble.
Tinc la impressió que el departament va preferir optar directament per retallar despeses, en lloc de fer l’esforç de plnificació i consens que requeria una reforma del batxillerat nocturn que s’adaptés a la nova realitat tecnològica, sense renunciar a la relació personal directe.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

 1. Sr. Adam Majó,

  L’alumne de Nocturn és especialment feble; és un dels punts més febles del sistema educatiu. Arrossega moltes mancances, però té la voluntat de superar-les: per aixó necessita, més que ningú, la classe formativa presencial, que la Conselleria vol substituir pel batxillerat virtual, és a dir, per la No-classe.

  La Conselleria encara és l’hora que tingui informatitzades les aules dels Centres: però actua “com si” justament els alumnes de nocturn, procedents de les famílies més humils, tinguessis informatitzades les seves cases, amb les millors condicions de possibilitat domèstiques per a l’estudi. Aixó, la “fractura virtual” que suara pateix la societat catalana, ja ho va denunciar el Síndic de Greuges a Manresa, invitat justament pel Nocturn, que ha commemorat el 50è aniversari de la seva existència.

  No cal amagar el cap ni cercar vocables per disfressar la realitat: la Conselleria vol suprimir el Nocturn. De moment el manté en 26 Instituts, però aplicant mesures punidores per disuadir els alumnes de què es matriculin. El Conseller parla d’equitat i de flexibilitat: obliga als alumnes a fer el btx nocturn en 3 anys, quan està demostrat, al llarg de 50 anys, que molts el poden fer en 2 anys. El Decret del nou btx estableix que els alumnes hauran de cursar un mínim de 6 matèries de modalitat al llarg del btx; però justament “obliga” els alumnes de Nocturn a cursar 8. Trasllada la flexibilitat als adolescents de diürn, massa immadurs per gaudir-la, i la nega als joves de nocturn, per a desfer-se d’ells. Tot plegat, els exemples són interminables, per ofegar el Nocturn, per expulsar els alumnes treballadors de les aules. Aquesta és l’equitat i aquesta la flexibilitat, tal com les entèn la Conselleria.

  Jo sóc un apasionat de l’informàtica. Però voler “aplicar”, es a dir, obligar els alumnes de nocturn a aquesta nova tècnica com únic camí, té un altre nom: no es fà en nom de la implantació de les noves tecnologies (aquest és el detergent amb el qual la Conselleria es renta la consciència), sinó solament per estalviar-se aquest grapat de diners i dedicar-los a altres activitats… Els alumnes de la UOC, els alumnes universitaris, fins i tot els alumnes de btx diürn… gaudeixen una situació més privilegiada; tenen accés més fàcil a la Xarxa, etc. Però justament els alumnes de nocturn NECESSITEN les classes presencials com l’aigua i com l’aire que respiren. No ho oblideu: el batxillerat virtual és la torna, és l’enganyfa merenga amb la qual la Conselleria eliminarà el nocturn, sense masses empenediments.

  Si voleu tenir més informació del Nocturn, i ser solidaris des del vostre partit amb la causa més noble, us invitem a venir un dia al Peguera, quan comenci el curs, a la tarda, per parlar amb nosaltres. Anna Rotllan, que és la cap d’estudis (bambé la Conselleria extermina els caps d’estudis al nocturn) i jo, que sóc el coordinador, us informarem de la nostra lluita, i també tindreu ocasió de parlar amb els propis alumnes i copsar les seves opinions pel que fa al batxillerat virtual. Entre el 15 i el 30 de setembre, ens podem veure qualsevol tarda, si teniu disposició.
  Atentament,
  Evelio Moreno Chumillas

   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.