La vaga d’avui.

Els estudiants de Secundària, avui han tornat a fer vaga. Aquesta vegada, però, hi ha alguns aspectes diferents. No són els estudiants d’un institut, ni d’una ciutat. Ni tan sols d’un país. La vaga s’ha estès a la major part del món. I la reivindicació no és ni de millora d’instal·lacions, ni per reclamar més neteja, ni per drets sindicals, ni per res semblant.

Els joves han pres consciència que els vells (tots aquells que ja no som joves) els estem furtant el seu futur. Però no el millor futur possible, la possibilitat de viure millor que els seus pares, com seria de desitjar. El futur que els furtem és qualsevol futur. Els neguem, poca broma, la possibilitat d’arribar a vells.

El canvi climàtic és tan evident que només el poden negar els ignorants o aquells que tenen interessos concrets. I el problema rau en que els dirigents mundials estan massa lligats per interessos de tota mena que els impedeixen reaccionar. No es poden enfrontar als poders econòmics, o als poders militars, o als grups d’interessos concrets que viuen de mantindre unes estructures que ja són obsoletes i inviables fa temps; però que ara amenacen, directament, el pervindre de la nostra espècie. I ja no és un futur terrible a centenars d’anys vista. Ho és a molt poques dècades. Possiblement per això, per pur instint de supervivència, els joves s’han començat a moure i a exigir.

I és que hi ha una evidència tan flagrant que sovint no ens n’adonem. El planeta Terra no té cap problema, amb el canvi climàtic. No l’ha tingut mai, en els més de 4000 milions d’anys d’història d’aquest tros de roca incandescent refredada per la superfície que constitueix la nostra llar. El problema el té la nostra espècie, que si no fem res, molt probablement s’extingirà d’ací a poc. I això no serà dolent per a tots. Segur que altres espècies sabran aprofitar la oportunitat que deixaríem si nosaltres desapareguérem. Igual com ho van fer els primers mamífers després del cataclisme del final del Juràssic que va deixar els dinosaures acabats per sempre. Sense aquell moment, nosaltres no hauriem existit, probablement.

Per això seria estúpid, ara que nosaltres tenim l’avantatge del Coneixement i la possibilitat de previndre i evitar uns canvis desastrosos per a nosaltres, no fer-los només per una raó tan poc sensata com que els inversors continuen obtenint bons beneficis. Per esmentar-ne una. Però segur que en trobareu d’altres igualment estúpides. Des d’aquella que diu que “això sempre ha segut així” fins a “això no pot ser de cap altra manera”.

Doncs pot ser sí, que pot ser d’una altra manera. Només hem de veure que els joves ens han plantat cara. I tots a la vegada. Alguna cosa haurem de fer, tots plegats. Encara que siga per l’egoisme de veure els propis néts.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *