TocDeQueda

Pensaments, anècdotes i paraules aproximades

30 de juny de 2016
0 comentaris

Pronòstic reservat (i 2)

Del meu escrit “Pronòstic reservat” es desprén que, com a visionari polític, no podria guanyar-me la vida: vaig errar en moltes de les previsions que vaig fer. Tot s’ha de dir, però: vaig errar on tothom -polítics, enquestes i tota mena d’analistes reconeguts inclosos- va errar clamorosament: ningú no podia imaginar que Unidos Podemos i les seues confluències no aconseguirien sumar una bona pila més d’escons que els que havien aconseguit per separat en les anteriors eleccions. El famòs “sorpasso” al PSOE potser fou fruit d’una “bombolla” electoral inflada artificialment però era una possibilitat; que Unidos Podemos no augmentara el seu suport ni en un sol escon era del tot impensable; jo, personalment, encara no m’ho puc creure. D’altra banda, al meu pronòstic vaig vaticinar que el PP guanyaria les eleccions però que quedaria lluny de la majoria absoluta. No vaig dir res en referència al seu resultat però estava concençut que guanyaria algun escon que altre per la fuga de vots que, de ben segur, anava a patir Ciutadans. Ara bé: ni jo ni nigú podia imaginar que el PP aconseguís 14 diputats més. Veure per creure, després de tantes retallades i tanta corrupció.

Tanmateix, vaig encertar en la qüestió fonamental de l’escrit; és a dir, en el fet que el meu pronòstic era un pronòstic “reservat” perquè m’ensumava que alguna cosa no anaria bé. Malauradament, en això no he errat i, molt probablement, el PSOE -ara encara més- permetrà la investidura de Rajoy amb la seua abstenció. Pedro Sánchez i el seu equip continuen afirmant sense embuts que no facilitaran, ni per activa ni per passiva, un govern del PP però els pesos pesants del PSOE ja els han advertit que, si es necessari, caldrà abstindre’s “por el bien de España”. Embolica que fa fort! Estic convençut que les sessions d’investidura d’aquesta legislatura seran encara més divertides que les de l’anterior. Ganes boges tinc de que comencen per veure com C’s i PSOE es denigren mútuament, s’empassen les seues paraules i acaben facilitant la investidura de Rajoy.

I per concloure aquesta petita sèrie d’entrades de caràcter prospectiu i polític, amb l’objectiu de recuperar una mica de crèdit o acabar d’enfosar-lo completament, faré un nou pronòstic, aquesta vegada, sense reservar:

1. Mariano Rajoy serà investit president al segon intent. En el primer intent, C’s i PSOE hi votaran en contra. Després d’haver fet una mica de teatre, ambdós grups parlamentaris s’abstindran tot permetent la investidura.

2. Per marcar distàncies amb el PP, el PSOE i també -en menor mesura- C’s votaran sistemàticament en contra d’allò que propose el PP i, juntament amb els vots de UP i els grups nacionalistes, la gran majoria d’iniciatives no gaudiran del suport parlamentari suficient per ser aprovades. Només les qüestions relacionades amb la unitat d’Espanya i els temes més ambigus de caràcter europeu obtindran el suport del PSOE i C’s.

3. Degut a aquest “boicot”, la legislatura serà ben moguda i bel·ligerant. El clima es farà irrespirable i, de ben segur, provocarà un nou avançament d’eleccions que, probablement, es produïrà durant l’any 2018.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!