Vatua l'olla!

Un altre dels molts punts de vista

Què diu realment el CEO? El sí-sí arriba al 61%

2

És el resultat obtingut després de descartar els ciutadans que diuen que no aniran a votar i els que encara no saben quina opció escolliran // El no representa el 24% i el sí-no el 15%

L’enquesta del CEO ha donat avui uns resultats que han estat ben acollits pel catalanisme en general, però que alhora presenten alguns problemes d’interpretació (cosa gens nova, de fet, perquè aquesta metodologia fa anys que s’aplica). El principal problema és que no descriu prou bé la realitat actual, com es pot veure amb el fet que el resultat de les tres opcions no dóna un total de 100. El sí-sí representa el 49,4% dels vots, el no el 19,7 i el sí-no el 12,6; en total, un 81,7%. A aquestes opcions el CEO hi afegeix els indecisos (8,2%), els abstencionistes (6,9%) i algunes d’altres, una informació sens dubte molt valuosa però que cal presentar com toca (aquí desvirtua el resultat).

Aquest 18,3% restant, que no s’emporta cap de les opcions, s’ha de repartir de manera proporcional per poder-nos fer una idea més exacta dels resultats. És, de fet, el mètode que es feia servir a Escòcia durant tota la campanya electoral (i allà fer-ho així era més necessari a causa del gran nombre d’indecisos). Els resultats obtinguts després d’aquesta operació, doncs, donen al sí-sí un 60,5% dels vots, al no un 24,1% i al sí-no un 15,4% . Òbviament, totes les opcions creixen i el resultat acaba sent igual a 100%. És cert que excloent els indecisos hi ha el risc que les proporcions finals quedin un pèl alterades (en el cas que es decantessin majoritàriament per una opció concreta), però alhora es fa una fotografia més exacta del moment.

Publicat dins de General | Deixa un comentari