Vatua l'olla!

Un altre dels molts punts de vista

Què diu realment el CEO? El sí-sí arriba al 61%

És el resultat obtingut després de descartar els ciutadans que diuen que no aniran a votar i els que encara no saben quina opció escolliran // El no representa el 24% i el sí-no el 15%

L’enquesta del CEO ha donat avui uns resultats que han estat ben acollits pel catalanisme en general, però que alhora presenten alguns problemes d’interpretació (cosa gens nova, de fet, perquè aquesta metodologia fa anys que s’aplica). El principal problema és que no descriu prou bé la realitat actual, com es pot veure amb el fet que el resultat de les tres opcions no dóna un total de 100. El sí-sí representa el 49,4% dels vots, el no el 19,7 i el sí-no el 12,6; en total, un 81,7%. A aquestes opcions el CEO hi afegeix els indecisos (8,2%), els abstencionistes (6,9%) i algunes d’altres, una informació sens dubte molt valuosa però que cal presentar com toca (aquí desvirtua el resultat).

Aquest 18,3% restant, que no s’emporta cap de les opcions, s’ha de repartir de manera proporcional per poder-nos fer una idea més exacta dels resultats. És, de fet, el mètode que es feia servir a Escòcia durant tota la campanya electoral (i allà fer-ho així era més necessari a causa del gran nombre d’indecisos). Els resultats obtinguts després d’aquesta operació, doncs, donen al sí-sí un 60,5% dels vots, al no un 24,1% i al sí-no un 15,4% . Òbviament, totes les opcions creixen i el resultat acaba sent igual a 100%. És cert que excloent els indecisos hi ha el risc que les proporcions finals quedin un pèl alterades (en el cas que es decantessin majoritàriament per una opció concreta), però alhora es fa una fotografia més exacta del moment.  1. Exacte, si fa no fa el mateix resultat que l’enquesta de 8TV.
    Deia que un 46% volia la independència i un 38% no la volia. Però d’aquest 38% podríem treure-hi un 10% d’abstencionistes que no la volen, però que tampoc anirien a votar no. Així que amb aquest supòsit tindríem un vot a favor del 46% de la població i un vot en contra del 28%, la qual cosa representa en un referèndum un vot Sí del 62% i un NO del 38%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per dginebra | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent