Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

10 d'abril de 2016
0 comentaris

Conferència de representants municipals unionistes a Bucarest

Si fa quinze dies us parlava de la constitució del Consell del País -2 i de la manifestació unionista amb motiu dels 98 anys de la unió entre Bessaràbia (l’actual República Moldava) i Romania, avui l’actualitat unionista ens porta al Palau del Parlament de Bucarest, on està tenint lloc una conferència de representants municipals de tots dos països organitzada per la plataforma Acció 2012 (sobre la qual ja he escrit en altres ocasions en aquest blog), el Grup Interparlamentari Amics de la Unió i l’Institut Eudoxiu Hurmuzaki. A banda de més d’un miler d’alcaldes, també hi participen ministres, senadors, representants d’associacions i especialistes de diversos àmbits.

Un dels punts centrals de l’acte, que es pot seguir en directe un cop més per Privesc.eu, és un agermanament massiu (450) entre  municipis de tots dos països. Més enllà de l’esperit identitari que pot fonamentar aquesta proposta, hi ha també un objectiu econòmic que ha estat clarament exposat. D’una banda, i tal com explica Ziarul National, George Simion, president de la plataforma Acció 2012, ha presentat els agermanaments com una oportunitat per al desenvolupament i un recurs per al creixement econòmic. De l’altra, l’alcalde de Chisinau ha afirmat que aquests agermanaments haurien de dotar-se econòmicament de manera generosa. I darrere d’aquesta idea hi ha la clara voluntat, també expressada de manera explícita a la conferència, de demanar al govern romanès que no continuï subvencionant l’Administració de la República Moldava a través del govern ara controlat per Vladimir Plahotniuc, sinó que ajudi el país veí directament a través dels municipis.

El diari InfoPrut (el Prut és el riu que separa tots dos estats) recull també la intervenció de l’alcalde de Bucarest, Răzvan Sava: “Hem de construir la unitat cada dia. A partir d’ara, Romania i Moldàvia han de reforçar la seva aliança estratègica. Els alcaldes tenen un paper extremament important en el projecte de la unió. Nosaltres, com a alcaldes, hem de treballar cada dia per la unió, hem d’explicar a la ciutadania quins són els beneficis, els avantatges d’aquest projecte, i n’hem de consolidar diàriament la identitat nacional. L’agermanament fa la força.” (Trebuie să construim Unirea în fiecare zi. În perioada următoarea, România şi Moldova trebuie să-şi întărească parteneriatul strategic (….) Primarii au un rol extrem de important în proiectul unirii. Noi, ca primari, trebuie să lucrăm în fiecare zi pentru Unire, să le explicăm cetăţenilor care sunt beneficiile, avantajele acestui proiect şi să consolidăm zilnic identitatea naţională în rândul lor (…) Înfrăţirea face puterea! )

Per poc que algú pugui seguir l’actualitat política d’aquests dos països, doncs, és bastant clar que la qüestió unionista cada cop hi és més present i que, malgrat les dificultats evidents tant des del punt de vista econòmic com social, és força probable que en un termini de dos anys es pugui fer un referèndum sobre la unió. De la mateixa manera que per a nosaltres l’11 de setembre de 2014 va ser una xifra rodona que va estimular i afavorir molts posicionaments, la del 27 de març de 2018, centenari de la unió de Bessaràbia amb Romania, està tenint ja l’efecte de posar la qüestió al centre del debat polític.

George Simion, president de la plataforma unionista Acció 2012, durant la seva intervenció a la Conferència aquest matí. Foto extreta de: http://ziarulnational.md/live-sute-de-primari-din-r-moldova-au-trecut-prutul-ce-le-a-cerut-dorin-chirtoaca-primarilor-din-romania/
George Simion, president de la plataforma unionista Acció 2012, durant la seva intervenció a la Conferència aquest matí. Foto extreta de: http://ziarulnational.md/live-sute-de-primari-din-r-moldova-au-trecut-prutul-ce-le-a-cerut-dorin-chirtoaca-primarilor-din-romania/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!