Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

8 de setembre de 2012
2 comentaris

Tarragona en marxa cap a la independència

Dugues mil cinc-centes persones han omplert aqueix vespre el camp de Mart de Tarragona a l’acte convocat per l’ANC participant a la marxa per la independència que acabarà a Barcelona per la Diada.

 

Tarragona és una ciutat poc propensa a manifestar la catalanitat amb dignitat i normalitat, pesa molt una apatia indolent heretada entre les classes subalternes i prima un localisme provincià i espanyolista entre els notables de la ciutat, ja siguin autòctons castellanitzats, ja siguin forasters de tercera generació. El Diari de Tarragona publica des de fa dies articles poca-soltes de columnistes locals reaccionant contra els símptomes de contagi independentista que arriben tímidament a la ciutat on regna plàcidament l’ordre establert. A Tarragona, significativament, es veuen poques estelades als balcons en comparació de les que voleien a Valls o a Reus.

Entre els assistents predomina la bona gent de mitjana edat i condició social diversa, l’ambient es d’emoció continguda, malgrat l’actuació d’una colla de provocadors espanyolistes que s’atreveixen a intentar interrompre els parlaments cridant Viva España. Hi ha patriotes vinguts de Constantí i El Morell i altres poblacions veïnes, cares conegudes de CIU, Esquerra i Solidaritat, algú de les CUP i d’ICV, ningú del PSC.

Els Parlaments  de Lluís Gavaldà i Carme Forcadell, els més encertats i contundents, l’actuació de les Dames i Vells, punyent com sempre. Els organitzadors poden estar satisfets del desenvolupament de l’acte, que m’ha fet recordar un míting de l’Assemblea de Catalunya en aqueix mateix indret a l’inici de la transició, cap allà l’estiu del 1976. Llavors eren els prolegòmens de la marxa de la llibertat, ara és la marxa per la independència.

Post Scriptum, 15 de setembre del 2017.

Ahir al vespre milers de persones érem al Tarraco Arena a l’acte d’inici de campanya del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre vinent, l’ambient era d’un entusiasme, contingut, responsable. Les intervencions dels oradors, totes, d’un nivell polític i ètic que hores d’ara només es troba a Catalunya entre els dirigents independentistes. Els crits de “Ballesteros, dimissió” marcaren la diferència amb els polítics addictes a l’ordre establert i assenyalen també el camí de la fi del tarragonisme provincià.

Post Scriptum, 10 de desembre del 2018.

Aqueix vespre hi ha hagut la presentació de la iniciativa de l’ANC per unes primàries republicanes en vistes a les eleccions municipals del 2019. Jordi Jaria, professor de Dret Constitucional de la URV i Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, han fet una exposició raonada de la legitimitat i l’efectivitat necessàries per culminar el procés independentista català. L’atzucac actual és degut en bona part a la continuïtat del model partidista instaurat pel règim del 1978 que ha estat assimilat acríticament a Catalunya (no així a País Basc on el PNB i l’esquerra abertzale responen a una mentalitat política autòctona).

A la ciutat de Tarragona es juga una batalla estratègica a les municipals de l’any vinent entre el bloc del 155 CE i l’independentisme (CUP, ERC i PDECat) que parteix en desavantatge i sense un projecte alternatiu amb candidats cooptats pels respectius aparells orgànics. Un dels arguments que ha exposat Jordi Jaria és contundent i cert pel que fa a Tarragona, l’alteració de la manera d’escollir els candidats és un acte de ruptura amb l’ordre establert que dissortadament reprodueixen els partits fets amb el motllo del sistema espanyol.

Post Scriptum, 12 de novembre del 2019.

Aqueix vespre a les set he anat a la cita del CDR de Tarragona al Campus Catalunya de la URV: un centenar llarg de joves i alguns veterans hi hem fet cap, gent amb tremp comanden cap al tall de carretera, tothom segueix confiant en uns dirigents que aviat seran els que es posaran al capdavant del país a cara descoberta. Tornant cap a casa passo per davant d’un edifici que fou habitatge dels militars espanyols i on ara al finestral del pis del capdamunt hi ha una gran estelada il·luminada de dins de la casa.

Post Scriptum, 1 d’octubre del 2021.

Aqueix vespre una manifestació independentista amb uns quants centenars de participants ha remembrat el Primer d’Octubre a Tarragona baixant des de la plaça de la Font a la de la Imperial Tarraco. La bona gent de la terra que en temps de desmobilització persisteix en la defensa de la llibertat i la dignitat col·lectiva enmig de la falsa normalitat post 1 d’Octubre a la Tarragona que malda per no ser absorvida per la Tabàrnia. Pocs membres dels partits presents a l’acte (Eusebi Campdepadrós, Dídac Nadal, Xavier Puig), poca gent jove, molt patriotisme en els parlaments de ciutadans que fa quatre anys van copsar a primera línia la repressió espanyola, (gràcies Oriol Grau, també per les teves paraules escaients). Una espurna enmig de la foscor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!