Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

29 de setembre de 2008
2 comentaris

Sarkozy vol reformar l’administració territorial francesa

Nicolas Sarkozyha encarregat a Edouard Balladur dirigir una comissió d’experts que haurà de presentar un rapport, en el termini de sis mesos, proposant mesures de reforma estructurals pel que fa a l’administració francesa.

Una de les qüestions a analitzar serà l’eventual desaparició del departament en favor, d’una banda, de la potenciació de les aglomeracions de municipis en àrees metropolitanes, i d’altra banda de les actuals regions. Les línies d’aquest debat ja van ésser apuntades en un informe presentat a començamets d’any per Jacques Attali, però l’escepticisme augmenta respecte de la voluntat reformadora del flamant cap d’estat ara que fa un any que ha estat escollit.

Jean Peyrelevade acaba de publicar un llibre força crític, “Sarkozy: l’erreur historique”, (Plon, París, 2008), en el qual afirma: “Les français croyaient avoir élu un réformateur ? Ils on choisi un agitateur d’idées qui cache sous un vocabulaire de rupture et une multiactivité vibrionante la continuité immobile de la démagogie et du laxisme chiraquiens”. Sí són certes o no les prediccions d’aquest analista polític francès ho sabrem l’any vinent, quan rebi les conclusions que li lliuri Balladur i hagi d’adoptar alguna mesura efectiva. A Catalunya, som a l’espera de mesures de reforma estructural de l’adminsitració territorial del país.

  1. Bon dia,

    Si el departament desaparegués, l’única estructura catalana a l’Estat francès, mal que sigui feblíssima i merament administrativa, desapareixeria engolida en un magma pseudollenguadocià. Perpinyà ja no seria la capital de res, perquè el cap de l’actual regió Llenguadoc-Rosselló és Montpeller. Els acords amb TV3 o els ajuts a l’escola catalana passarien per aquesta ciutat i no pas per la nostra Perpinyà.

    Em sembla que la gent del país, que no fa pas gaire van rebutjar enèrgicament de dir-se “Septimània”, no hi estaria d’acord. Altra cosa seria que s’establís una regió catalana separada del Llenguadoc, com fa temps que amb major o menor intensitat es demana des de la Catalunya Nord (recordo que fa molts anys hi havia la campanya “Regió catalana, sí”).

    Espero que els partits i entitats catalanistes, tant del nord com del sud, estaran a l’aguait.

    Cordialment,

    IB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!