El meu bloc

Cal canviar l'acció per a què canviï el resultat. - Bloc personal de Joan Inglada Roig

19 de març de 2018
1 comentari

Cap de creu i rodalies

Te’n recordes d’on anaves a comprar el carbó, el pa, la llet, el vi? Tot es comprava a “granel” a dojo, per tan, a pes els sòlids i a litres o petricons (0,25 litres) els líquids.

Als anys 50 hi havia la Botiga Nova, cantonada santa Anna/Estudis, ca la Pinyola i Cal Bundó a Cap de Creu i la botiga dels pares del Fermín Roca, al carrer de Sant Magí que feia cantonada amb el carrer sant Roc, la Mallorquina, cantonada Fossar Vell/Marquès, la Castellana, cantonada Marquès/Major, el Maginet del Campanar, al carrer de l’Esglèsia, sota el campanar de sant Antoni, cal Pere d’Igualada (em sembla), cantonada plaça de les Neus/Aigua, cal Virgili cantonada santa Anna/Cabanyes i les que em deixo.

Les vaqueries, al carrer d’Estudis, primer el Gat Negre (Ricardo Soler), després uns de Santander que tenien una filla que es deia Hermínia i finalment els Gasa, el Gat Negre va anar a cal Jombo del carrer Tarragona, la de cal Genovevo al carrer Major, a cal marquès de Samà, que també tenien un molí d’oli al carrer Joaquim Mir, a l’altra banda del carrer on hi havia les vaques, al darrera de la lleteria i cal Guansé del carrer Miquel Guansé (Agricultores a l’època fosca) i els Pinyol a Cap de Creu.

Jo vaig viure al al carrer dels Estudis, número 2 des del 1946 al 1950. Era una botigueta de queviures del meu avi Serafí i la meva àvia Adelaida. Feia cantonada i també donava a la Font de Ferro.
Després ens vam traslladar al número 10, on vaig viure fins el 1967. Els meus pares hi van morir i el meu germà Jaume hi va viure gairebé fins a final del segle.

En el núm 6 hi vivien els Cremades, en el 8, els Ramos, en el 12, el Plàcid, que menava cotxes de cavalls de cal Serafí Giménez, per al transport urbà de mercaderies i carrosses per a festes de batejos i casaments i també el cotxe d’enterramorts. En el 14 el Sr. Xicola, delegat local de la ONCE. El 16 era del Gómez i la seva esposa l’Andrea i tres fills, Josep, Alfons i ?, que vivien al final del carrer Major; era el paleta i hi va fer pisos; coneixia tots els veïns però ara només recordo el nom dels del segon pis, els Barceló, que van venir de Barcelona per anar a treballar a la FISA.

En el 18 hi vivia l’Arcadi Fonollosa Barbera i al costat el Lluís de les Gasoses, que les repartia amb un carro i un burret. Ara ho he recordat: el Toribio. Lluís no recordo si era el nom de pare i fill o només del fill que em sembla que tenia alguna diversitat funcional (discapacitat), si no estic mal fixat?

En el 24 hi vivien els Mateu i en el 26 el Pau Roig (pintor). En el 30 els Montesó, en el 34 el taxista i caçador i la seva dona Rosalia i en el 36 els Gené, cal Carreté.

A l’altra banda, al núm 1 hi recordo la família del Gargallo aparellador municipal i escultor, al núm 3, als baixos, el cabo de peons de l’Ajuntament. Al 1r pis la família Cardona, l’Armand, el pintor i el Xavier ex-director de la Pirelli. al 5 el Montoliu paleta, al 7 la Pepita, cosina del Raspall que vivia al num 17, al 9 el Frederic i l’Emilia que van venir de Cunit (als baixos també hi havia hagut un repartidor de begudes) al núm 11 el Lucas, de la meva edat que també treballava a la Pirelli. al 13 una família castellana que no recordo el nom, cantonada amb el carrer Santa Anna, la botiga nova del Tòfol i la Natàlia, al 15, dos germans Manyer, un casat amb la Montserrat Bèrnia, al 17 la família Raspall, al 19 la Rossita del vi, al 21 la Turmel, al 25 la Teresina que era una dona gran que tenia d’hoste al Facundo municipal i el 27 la botiga de ca la Pinyola.

Els cellers del carrer Estudis, la Rosita del vi, cal Campins de Cap de Creu, al carrer sant Magí hi havia el celler de cal Roig i cal Zaus al carrer Fossar-Vell, el de la Mercè Boés del Mas Roquer i el del Mesuretes (Josep Carbonell), també al carrer del Fossar-Vell i el de cal Baró al carrer Cabanyes on hi despatxava la meva àvia Filomena.

Al mateix carrer del Fossar-Vell hi havia una merceria en front del carrer Sant Francesc que regentava una senyora i l’ajudava una noia, però no recordo com es deien. La barberia dels Mercader (cal Tano), un dels néts és l’Albert Mercader, un bon periodista i també psicòleg. Al costat hi havia una taberna que feia cantó amb el Sant Francesc. I també hi havia una altra barberia, cantonada FossarVell/Bomba (Cal Pere barber) on després hi va haver Cal Batadet.

Els forns de pa de la Font de Ferro (plaça de Miró i Soler), el Capdet del carrer Major i també el de la Genoveva, que jo no he conegut, l’Escofet i el Miracle del carrer Cabanyes, el del carrer Fossar Vell, davant de ca la Saragata, el del Vendrell (alias Ponis) de Cap de Creu i el de cal Calent (els Mestres) (el sobrenom procedia de la Sínia de l’Aigua Calenta del carrer de le Tires) del carrer Santa Anna.

El sabater del carrer Cabanyes i desprès el Candela de la plaça de les Neus. Les carboneries del carrer Major, prop de la Font de Ferro, i la del carrer de l’Aigua, a tocar de la plaça de les Neus. La cansaladeria del carrer de l’Aigua, prop de la carboneria. El drapaire Jenaro de la Font de Ferro. Te’n recordes del drapaire?

Te’n recordes de com t’ho passaves? Te’n recordes dels carrers, de les cases? Te’n recordes quan les criatures jugaven al carrer i baixaves les cadires? Carrers sense asfaltar que s’enfangaven quan plovia. Te’n recordes de les passeres? Carros de cavalls, mules i ases, ramats de cabres que venien la llet al carrer. La tartana del vaquer Gat Negre (Ricardo…) que també venia la llet a domicili.

PS: Dono les gràcies a les persones membres del grup de Facebook “Gent del barri Cap de Creu, els Josepets, Sant Roc, Sant Magí, Horts…” que m’han ajudat a recordar establiments i noms que jo no recordava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!