Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

10 d'octubre de 2012
13 comentaris

El castellà a la República catalana

Durant els darrers dies s’ha incentivat el debat sobre l’oficialitat del castellà en el marc de la Catalunya independent, la qual ja està tocant a les portes. A partir d’un article del president d’ERC, Oriol Junqueras, publicat a un rotatiu barceloní ara editat en dos idiomes (tot i que la versió original és amb la llengua de Rajoy i González), en què es mostrava partidari de la cooficialitat del castellà, han anat sortint veus de tots colors, molt especialment a la premsa digital. N’agafarem dos en particular, perquè estaven força ben argumentades i donaven una visió molt diferent.
El director de Vilaweb, Vicent Partal, fill de Bètera (Camp del Túria), s’hi mostrava radicalment contrari. Feia esment al fet que no volia una Catalunya a la ucraïniana, com pregona el psoecialista José Zaragoza, que des de Madrid estant ja assumeix la independència nacional amb la boca menuda, però aigualida, afirmant que serà una Catalunya espanyolitzada seguint el model de la Ucraïna prorussa. Partal es mostra aguerrit en la defensa d’un model català que va des del lingüístic a l’estil laboral, i es mostra contrari a una independència que no canviï res i que ens deixi ancorats en l’espanyolització permanent. A més, afirma que el bilingüisme és la millor eina per a acabar amb la llengua minoritzada. Ha d’haver-hi un model català d’educació, com l’ha d’haver d’organització administrativa o esportiva. 
D’altra banda, Salvador Cot, des de Nació digital, defensa la postura de Junqueras afirmant que és un debat necessari, entre altres coses perquè són molts els i les castellanoparlants que donaran suport al procés d’independència. A les manifestacions independentistes se sent parlar castellà abastament. També perquè s’ha de poder parlar de tots els temes en la construcció d’aquest futur estat català, la formació del qual s’està accelerant dia a dia.
Aquestes dos anàlisis m’han anat reflexionant força al respecte. Jo no sóc partidari, en absolut, de l’oficialitat de la llengua espanyola. Senzillament, perquè crec que cal seguir el model andorrà on hi ha la protecció de la llengua febre, afeblida, que curiosament és la de la terra. Això no vol dir cap tipus de discriminació o postergació dels ciutadans que parlaran castellà en la futura República catalana. No hem d’actuar, ni molt menys, tal com han fet i fan els espanyols que promouen el genocidi cultural i lingüístic en molts indrets dels Països Catalans. 
A la Vall d’Aran, crec que el català no hauria de ser oficial tampoc. L’aranès-occità és la llengua pròpia del territori. El català tindrà el seu ús al carrer, serà conreat per molta gent, però la llengua natural d’Aran és la nadiva de la seua gent, no cap altra.
El coneixement del castellà està garantit completament al país. Tota l’escombraria que llencen el pepé i el partit racista antillengua catalana (fet  totalment inversemblant que pugui existir un partit d’aquesta mena), adobada amb la premsa cavernícola espanyola que escriu diàriament tota mena de falàcies, no té cap fonament. Els xiquets i les xiquetes catalans i catalanes aprenen l’espanyol per moltes vies. L’oficialitat seria el suïcidi lingüístic de nou. La llengua única del país és el català, com l’és l’aranès-occità a Aran. En cap moment defensaria una persecució lingüística anticastellà a l’estil que fan els espanyols contra el català, per suposat. El castellà és llengua de molts ciutadans del país, però no és la llengua del país.

  1. Ben dit, Emigdi. Només una puntualització, no pas de cara a tu, sinó al públic en general, per a evitar malentesos: aquí, des de la defensa del català, ningú es planteja en cap cas, ni en broma, prohibicions ni persecucions, ni de l’espanyol ni del songhai.
    El que es planteja és dur a terme una autèntica política de normalització lingüística del català, que no significa altra cosa sinó que el català atenyi la normalitat: el mateix que té l’espanyol a Toledo. Per exemple, que el català acabi essent la llengua comuna del poble i la imprescindible per a viure al país. És a dir, que l’espanyol ha de retrocedir en tot de camps d’ús que ara ocupa il·legítimament en detriment del català, que és la llengua pròpia del territori i la llengua discriminada pel poder, ara i en el passat, i també la llengua en perill. 
    Per a atènyer la plena normalitat cal l’oficialitat única del català. Amb oficialitat exclusiva tenim possibilitats d’aconseguir la normalització, tot i que no serà automàtic, ni senzill. Sense oficialitat exclusiva, en canvi, la normalització és automàticament impossible.
    D’altra banda, l’oficialitat exclusiva del català, diguem-ho clar, no discrimina cap llengua, ni impedeix que els parlants d’altres llengües les continuïn parlant ni transmetent. De la mateixa manera que els turcs d’Alemanya parlen turc entre ells, i alemany amb els alemanys i amb parlants de terceres llengües; i no pretenen que els alemanys aprenguin turc per a adreçar-se’ls, ni  que el turc sigui llengua oficial d’Alemanya amb el mateix rang que l’alemany. Resumint-ho, és així de simple. 
  2. Us heu deixat un petit detall, companys. Europa, aquesta a la que tant s’apel·la per tal d’aconseguir la independència, no permetria que una llengua que és considerada com pròpia per una gran part de la ciutadania de Catalunya, i a la que no volen renunciar, fos relegada a la mateixa categoria que qualsevol altra que mai ha estat emprada de manera significativa com pot ser l’angles o el francès. Més encara, no solament no ho permetria sinó que a) podria ser una de les condicions per recolzar futures iniciatives de cara a la integració i b) molt possiblement l’ensenyament amb i del castellà a l’escola seria més important que ara. Per altra part, aneu dient-los-hi a tots els castellanoparlants aquestes solucions que proposeu per a una Catalunya independent aneu, aneu. Per cert, Per què creieu que Mas va dir allò de ” el castellà també és patrimoni de Catalunya ” ? per no emprenyar la població castellanoparlant ( 3/4 milions ? ) o perquè s’ho creu ? I això que el castellà l’aprendrien al carrer….els idiomes s’aprenen a l’escola. Però esteu tranquils castellanoparlants, estic convençut que, amb una Catalunya independent, hi hauria un canal de Tv en castellà o programes en aquesta llengua a TV3. Entre altres coses perquè ho exigiria el mercat. El mateix amb diaris, cine o literatura. Una altra cosa és si parlem d’aquí 30 anys. 
  3. No podem crear un estat que arrossegui les lluites caïnites contra la llengua catalana!

    #elcastellànopotser … per sentit comú! __ BIC 2306

    smolins9 | esborrar | dimecres, 10 d’octubre de 2012 | 18:01h

    El Català serà la única llengua oficial de l’Estat Català independent.


    El castellà i l’espanyol no ho poden ser.

    El letó llengua única oficial a Letònia.

    Estem davant de les darreres lluites que haurem d’encarar pas previ a la Declaració d’Independència i al Procés Constituent que endegarà oficialment aquesta declaració.

    La llengua: El castellà no pot ser!
    La nació: La nació! tota sencera!
    L’estat: Estat català independent!

    El procés:
    1r Declaració d’Independència de Catalunya
    2n Referèndum si la comunitat internacional ho exigeix
    3r Proclamació de la Independència de Catalunya

    És de sentit comú! el sentit que sembla que està perdent ERC, només dos dies després del fracàs de la Coalició, només dos dies o quatre tan se val, ha tardat ERC o el seu cap a ficar la pota a la galleda i ensenyar les seves dents -diria que corcades-.

    És de sentit comú! … el castellà no pot ser! per què?

    El castellà no pot ser perquè cap país pot tenir dues llengües oficials sense posar en perill la més dèbil.

    No és res personal ni res poc democràtic, els catalans de parla materna castellana o fins i tot que parlin en castellà ho han d’entendre i ho poden entendre, i ho entendran.

    No podem posar cap llengua en perill, ni el català, ni el castellà, per tant deixem-nos de tonteries i mirem on tenim els peus, mirem on som, mirem quin és el tret fonamental d’aquesta terra nostra, la nostra ànima col·lectiva.

    El castellà no pot ser oficial perquè si ho és deixarà el català indefens i en estat
    d’inanició permanent.

    El català és una llengua important com totes però el seu àmbit geogràfic i la seva població no són suficientment grans per assegurar-ne la permanència en el temps. El català com totes les llengües, unes més que altres, necessita protecció política i l’eina per fer-ho universalment és un estat.

    En principi, ja en la redacció definitiva de la nostra constitució, constarà de forma fixe i inalienable que l’única llengua oficial de la república catalana serà el català. Ho dic així perquè així ja ho tenia clar la Constitució de l’Havana i el mateix Francesc Macià.

    Si Francesc Macià i la gent d’ERC d’aleshores aixequessin el cap … ai las!

    El castellà no pot ser! No som necis, no ho hauríem de ser! No som irresponsables, no ho hauríem de ser! No som assassins de llengües i menys auto suïcides! no ho hauríem de ser!

    No matarem el català ni el condemnarem a l’austracisme!
    El català és el que dóna el sentit últim al nom de Catalunya, a la seva essència i al que ha de ser el seu estat!

    Tampoc matarem el castellà, qui pateixi per la seva desaparició té desenes de comunitats nacionals on per naturalesa i justícia és llengua oficial, a la Mediterrània, a l’Atlàntic i al Pacífic i on pot anar a viure-hi i donar-li suport que és el que fa vives les llengües.

    El català té les seves terres i països, no són gegantins però són suficients.

    No acceptarem el bilingüisme, preludi de la mort de la llengua més dèbil, més fràgil, que no vol pas dir ni menys vàlida, ni menys digne!

    El Letó a Letònia, el Castellà a Castella, l’Espanyol a Espanya i el Català a Catalunya! I cadascú a casa seva -familiar- que parli el que li plagui.

    Salvador Molins, Conseller de Catalunya Acció. BIC. MxI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!