GIMENELLES i EL PINTOR JOAQUIM VAYREDA

Deixa un comentari

Gimenelles (Giminells) és una antiga quadra del municipi de Sant Jaume dels Domenys, a la vall de la riera de Sant Marc i del torrent de les Quatre Fites, on hi ha les restes d’una fortificació anomenada el Castell Vell i una masia dita el Castell Nou.

A la quadra de Gimenelles alguns autors la identifiquen amb els llocs de L’Hostal Nou i L’Hostal de Dalt, als peus de Les Bessones, unes muntanyes quasi simètriques que pertanyen a la serra del Montmell a ponent del Castell Vell. El topònim Gimenelles, segons el lingüista Francesc de Borja Moll (1903 – 1991), sembla venir del llatí “geminellos“, que significa bessons.

El Castell Vell de Gimenelles, vora de Can Pau de les Viudes, amunt de la masia del Castell Nou, està situat al costat d’un esperó rocallós que cau a plom sobre la riera. Només en resten unes escasses runes irrecuperables, uns fonaments i uns murs de pedra gruixuts, d’aparell irregular, que configuren una planta rectangular de dimensions reduïdes, i la base d’una torre cilíndrica, feta amb pedra i fang. El seu enclavament, molt idoni, i el tipus de construcció, el poden datar tant del segle X com del segle XIII.
Els primers documents que parlen de Gimenelles daten del segle XIV. Al fogatjament de 1365-1370 tenia15 focs, i diu que pertanyia a Bertran de Gallifa, qui també era propietari del castell de Marmellar. El Castell Vell i les seves terres formaven la Baronia de Gimenelles i Torregassa. El 1632, el llibre “Pràctica, forma i estil”, de Lluís Paguero, ens cita Gimenelles i diu que la part civil depenia del baró i la criminal del rei.

El mas del Castell Nou de Gimenelles està situat damunt d’un petit turonet, amb una vista magnifica sobre el Penedès, prop de L’Hostal de Dalt. El 1733, amb les pedres del Castell Vell, es va edificar el que avui coneixem com el mas del Castell Nou de Gimenelles. Aquesta data es troba en diverses rajoles firmades pel rajoler Duran.
Els senyors de la Baronia de Gimenelles i Torregassa eren els Busquets, que en la segona meitat del segle XVIII varen entroncar amb els Vayreda, família olotina amb propietats al Penedès. L’últim baró de Gimenelles i Torregassa va ser Joaquim Vayreda i Vila (1843-1894), el gran pintor català, fundador de l’Escola d’Olot que l’any 1887 fundà el Centre Catalanista. El seu catalanisme el portà el 1892 a la presidència de la primera Assemblea Catalanista de Manresa, on foren aprovades les Bases per a la Constitució Regional Catalana. La seva vídua va vendre la propietat el 1904 a causa d’un deute de 45.000 ptes. que tenia Vayreda en morir, causat per un fallit negoci d’electricitat. El mas del castell nou de Gimenelles  actualment és un allotjament rural.

Publicat a El 3 de vuit el 21 de setembre de 2018

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 22 de setembre de 2018 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.