Des de la Plana

Josep Usó

15 de novembre de 2017
0 comentaris

El veritable motiu.

D’entre tot l’allau de notícies de la jornada, n’hi ha dues que m’han cridat l’atenció. D’una banda, que l’Audiència de Madrid ha encausat al Partit Popular per la destrucció dels discs durs dels ordinadors que usava Bárcenas. També ha encausat, per delicte informàtic i encobriment, la tresorera, l’informàtic i l’advocat del partit. Més enllà del que es vulga dir, això és un escàndol de proporcions majúscules. És la primera vegada que un partit polític és acusat de delinquir. Òbviament, la fiscalia no ho veu per a tant. Però dels comportaments de la fiscalia ja en tenim antecedents. des de la seua tasca de defensora de delinqüents segon el cognom en el cas NOOS fins a les actuacions inqualificables en el cas del Govern o dels Jordis.

D’altra banda, la Vanguardia ha publicat un audio entre Eduardo Zaplana i Ignacio González. Allà es revela que Aznar i Rajoy es duen a matar. I que l’expresident Aznar tem que, quan caiga Rajoy, els arrossegue a tots.

Com a teló de fons des de fa mesos i anys, estan tots els casos de corrupció en els quals està implicat el Partit Popular. Des del cas Gürtel fins el darrer de tots. El Pokémon, el PalmaArena, o el que vulgueu. N’hi ha per a triar.

I, finalment, hi ha un altre tema molt important. Espanya està governada, des de fa molt temps, per una elit molt reduïda que es comporta com els propietaris d’una finca amb la seua propietat. És allò que anomenen l’elit extractiva. Al mateix temps, des de totes les instàncies, premsa, ràdio, televisions i tota mena de fòrums i tertulians, s’atia un odi envers els catalans molt difícil de justificar. Un odi que ha calat i que està estès a pràcticament tothom. I que no és nou. És el mateix odi que ja escampava en el seu moment Francisco de Quevedo o Pio Baroja. Sistemàticament, comparaven els catalans amb els jueus. Ara, més moderns, ja ens comparen amb els nazis. Uns nazis amb els quals l’Estado Español va col·laborar activament en la segona guerra mundial.

Però, clar. Amb tanta extracció, la caixa és buida. Ja s’ha venut (generalment als amics i sempre malbaratat) tot allò que es podia vendre: les empreses estratègiques (electricitat, gas, infraestructures…). S’ha buidat la vidriola de les pensions. S’han donat (i s’han perdut irremeiablement) desenes de milers de milions d’euros als bancs sense cap mena de garantia. I s’ha assolit un deute extern inversemblant. Per descomptat, per damunt del 100% del PIB, però possiblement, proper al 200%. De manera que la viabilitat futura de l’estat tal i com està, és més que dubtosa.

Així que si ho sumem tot, és molt probable que els responsables de tot aquest desastre, els actuals governants del PP, vulguen evitar perdre el poder. Perquè si el perden i perden l’aforament, podran ésser jutjats per les seues malifetes. I han descobert que atiant un odi en contra d’algun enemic extern – en aquest cas els catalans-  aconsegueixen més vots al seu país. Possiblement, aquest siga el seu veritable objectiu. Evitar la presó, encara que això ho hagen d’aconseguir a canvi d’enfonsar completament el país.

El pitjor de tot és que, per més males persones que se’ls volgués considerar, són molt més inútils. Ara mateix, s’han embrancat en una guerra amb Catalunya que ja es veu que no poden guanyar. I no poden perquè tenen al Poble en contra. Cada dia a més gent. Vulnerant totes les seues lleis, han ocupat l’Administració Catalana. Res més. I a hores d’ara, ja tenen manifestacions de funcionaris en contra del seu comportament destraler i ignorant. De la població en general només cal veure les manifestacions que es succeeixen. I ens amenacen amb l’enfonsament de l’economia catalana. I ho fan al temps que la seua pròpia economia s’ensorra sense remei. El seu IBEX va perdent pistonada dia rere dia. I cada dia anuncien una nova recuperació. I cada dia l’aplacen per l’endemà.

Al final ens faran torts (bornis). Però com diuen al meu poble, ho aconseguiran a canvi de fer-se cecs. I encara voldran que tinguem la culpa. Acabaran fent com aquella icona que encara lloen (i que té fundació i tot), que tot ho justificava a base de “la pertinaz sequía”. No donen per a més.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!