Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

20 de març de 2007
2 comentaris

(Maragall dimissió) ERC i PSC-PSOE a Arenys de Mar

Davant la possibilitat que CiU no obtingui prou suport per revalidar el mandat o que el PP de Rosa Zaragoza no pugui mantenir la seva representació i faci imposible la reedició de l’acord CiU-PP (que en aquest mandat ja s’ha fet pels pèls), una de les alternatives seria la reedició de l’acord que va portar a l’Ajuntament PSC, ERC i ICV de 1999 a 2003, amb dos anys d’alcaldia per a Santiago Fontbona i dos per a Joaquim Ponsarnau. En aquest sentit l’aposta per part d’ICV és clara; Oriol Ferran va ser secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació durant el primer govern tripartit i, a més, ho va ser en una conselleria d’Esquerra. La seva aposta per aquesta combinació ja és pública perquè així ho va formular a Ràdio Arenys. Ara falta per veure quina força tindrà ICV per afavorir aquest acord o impedir-ne d’altres, tenint en compte que ICV era l’avaladora d’una candidatura independent, el VIA, de la qual finalment s’ha desvinculat, i que això li pot comportar alguna penalització o certa disgregació de vot. Fa temps que ICV té un sol regidor a Arenys de Mar. Els canvis en l’esquerra, en tot cas, poden venir de l’alteració dels actuals 4 regidors del PSC i dels 3 d’ERC.

Esquerra ja va donar la sorpresa l’any 1999 quan va triplicar els vots i va passar d’un a tres regidors. L’any 2003, en un moment en què el partit creixia en tot el territori el repartiment dels vots va fer que només s’igualés aquell resultat en percentatge (17,9 %) i, per tant, en escons. Segurament el retorn a llistes de Miquel Rubirola per CiU va frenar l’augment dels republicans. Ara, però, aquells vots podrien tornar a la candidatura de Joaquim Ponsarnau i afegir-se al vot jove que exerceix aquest dret per primer cop i que ja no és nacionalista sinó desacomplexadament i pacíficament independentista.

D’altra banda, el PSC presenta una evolució inversa amb una clara tendència a la baixa. Si l’any 99 van obtenir un 28,4 % dels vots, el 2003 només va ser el 23,1. A més, cal tenir present quina ha estat l’evolució del partit en l’àmbit del Principat des d’aleshores. L’octubre de 2003, en les eleccions al Parlament, i malgrat ser investit posteriorment com a president de la Generalitat, la llista encapçalada per Pasqual Maragall va fer que el PSC-PSOE perdés 10 escons. L’1 de novembre passat, Montilla va repetir l’operació: també ha estat investit president de la Generalitat, però també després d’haver patit una pèrdua de cinc escons. Resulta molt poc probable, doncs, que el PSC a Arenys de Mar protagonitzi un canvi de tendència. Més aviat, el més probable és que s’inverteixi, d’entrada, la correlació de forces entre PSC i ERC. Actualment, el PSC té quatre regidors i ERC en té tres.

Amb aquestes tendències i anàlisis prèvies, es pot fer una primera ullada a alguns indicis. Per exemple, diumenge passat el PSC va presentar el seu pla de govern amb la presència a Arenys de Mar de Manuela de Madre, amb batucada i grafits inclòs per donar-hi un aire més festiu. Segons informa Ràdio Arenys, l’acte va aplegar una vuitantena de persones. En canvi, el passat 9 de febrer es va presentar la candidatura de Joaquim Ponsarnau amb la presència de Joan Puigcercós i, segons informa al seu web, l’acte va aplegar prop de dues-centes persones. Aquests dos actes, doncs, poden ser indicatius del canvi de tendència.

Finalment, cal tenir en compte que el PSC-PSOE presenta un cap de llista nou, Ramon Vinyes, mentre que Quim Ponsarnau ja va ser alcalde durant el mandat 1999-2003 (compartit precisament amb Santi Fontbona del PSC) i té un arrelament molt més ampli a la vila. Com a mostra d’això, només cal fer una ullada a l’àrea multimèdia del web del candidat d’ERC, on hi podeu veure sis breus entrevistes amb persones que el coneixen de tota la vida o en la seva etapa més recent i un document curiosíssim que no té pèrdua: la seva intervenció a una TV Arenys experimental.

  1. Hola Xavier,

    si no m’erro ERC va passar de 0 a 3 regidors, el 1999. De fet CiU va retreure a ERC que hagessin optat pel pacte d’esquerres malgrat que el primer govern Rubirola (95-99) havia facilitat les coses als republicans -que no tenien representació municipal-, traslladant a ple algunes de les seves propostes, precs i preguntes.

    Endavant amb el bloc

    Marc   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!