Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

27 de setembre de 2006
Sense categoria
18 comentaris

El saltenc, les totxanes de l’Isern i la consellera sobiranista defenestrada

Avui no surto de casa. Vull dir que escriuré sobre tres coblocaires de Vilaweb. La primera és l’exconsellera Carme Laura Gil, que va adherir-se a la primera edició de la campanya “Jo també vull un estat propi” i espero que també hi sigui a partir del 8 d’octubre. Va ser tot un gest per part seva, malgrat que algú li va retreure que el seu sobiranisme no es va notar mentre va ser al capdavant de la Conselleria. Avui llegeixo a E-notícies que Gil ha quedat fora de les llistes de CiU. A veure si en el proper Coc ràpid en diu alguna cosa. Espero que altres sobiranistes de CDC que també es van afegir a la campanya no segueixin el camí de Gil. I pateixo especialment per les JNC, des d’on algú em va retreure que no tingui aquesta organització entre els meus enllaços sobiranistes.

També em volia referir a les Totxanes, totxos i maons de Joan Josep Isern. Fa uns dies que ens està relatant anècdotes catanyolístiques més que sucoses, que farien riure si no fos que les sent a la Ràdio Nacional de Catalunya. L’animo a continuar la crònica lingüística. Segons com vagin les coses l’1 de novembre, no trigarem a veure el PSC defensant el model lingüístic del catanyol amb l’excusa que la Queta els anima a parlar sense vergonya. Ja ens podem esforçar tant com vulguem a explicar que una cosa és el nou parlant, l’aprenent de la llengua, i una altra la llengua estàndard que ha de regir els mitjans públics. Tornarem a les desqualificacions puristes i totes aquelles coses, però de moment en tenen prou amb el liberalisme, allò de deixar que tothom parli com vulgui i no ser nacionalista radical. I és que el PSC-PSOE fa temps que busca l’espai del PP i pot recuperar velles estratègies vidalquadrístiques. PP i PSC-PSOE es van trobar, fa un temps, en un fòrum que tenia el nom d’una torre. Ara, si hi tornen, n’hi trobaran uns altres que diuen que representen els ciutadans (ells també? ai caram!).

I acabo amb el saltenc, que també va sumar-se a la primera edició de la campanya “Jo també vull un estat propi” i que ahir va fer un comentari al meu article on deia, entre altres coses, que “és un moment important i val la pena que ERC i CIU donin el pas cap a un pacte nacional”. Jo li preguntava quins objectius tindria un pacte de govern ERC-CiU i ell em respon:

1. “Per a no trobar-nos que un soci de govern voti contra els interessos catalans en el Congreso ( aeroport, Radio4, secessió de la llengua (estatut valencià))“. No podem pas evitar que PSOE i PP es posin d’acord allà on són majoria. Per molt que ERC i CiU facin front comú, no podran condicionar aquest tipus d’acords. Que ho facin amb el PSC al govern o fora del govern català no canvia res. A més, si em permets, la meva opinió és que CiU, sense estar al govern i malgrat considerar-se nacionalista, ha anat contra els interessos de Catalunya en acceptar un estatut massa rebaixat. Avui CiU lamenta la quantitat que Solbes generosament regala a Catalunya. Poc que s’aconsegueix i encara es reinterpreta a la baixa. Valia la pena abandonar la defensa de l’estatut del 30 de setembre per arribar aquí? És més important tornar a la Generalitat que no pas solucionar el problema del finançament? El problema de base és que PSOE i PP sempre pesaran més mentre l’última paraula la tingui el govern espanyol. El dia que CiU passi de l’autonomisme al sobiranisme, les coses començaran a canviar, perquè aleshores la majoria social que es pot formar aquí sí que serà útil.

2. “Per exemple, perquè quan convidin la literatura catalana, apostin per aquesta i no la dilueixin amb la castellana“. Per evitar això n’hi ha prou amb un conseller d’ERC a Cultura, sigui quin sigui el govern.

3. Per evitar que el president de la Generalitat digui que és de la mateixa família que Bono i Rodríguez Ibarra (no és literal; el saltenc posa l’enllaç a un vídeo). Molt bé, però qui va acceptar el títol d’español del año? A mi allò també em va avergonyir, per no insistir amb les dues investidures d’Aznar. Si vols atacar per aquí, benvolgut saltenc, has d’admetre que l’expedient espanyolista de CiU no és precisament immaculat.

4. “No he sentit ni llegit que Mas no volgués Carod de conseller primer“. Doncs si no ho havies llegit, fes-ho ara, amb aquest enllaç a l’Avui del 21 de setembre (regalet de la casa).

5. “Pactar amb el PSC-PSOE només pot ser des d’una posició dominant o sigui amb força més escons que ells i que a Madrid estiguin necessitats parlamentàriament dels diputats de catalans” No pateixis, CiU tindrà força més escons que el PSC i a Madrid no tindran majoria absoluta. Però aquesta correlació de forces no és nova, tots coneixem els límits del peix al cove i sabem que mentre s’hagi d’anar a Madrid no es pot fer gaire cosa. Amb tot, trobo molt escaient per al nostre debat un article que David Miró publica a l’Avui d’avui i que comença així: “Jordi Pujol no s’ha cansat mai de repetir que Catalunya només pot treure alguna cosa de Madrid quan els vots de CiU són necessaris per apuntalar un govern. I no li falta raó. El problema és que aquesta premissa en necessita una altra: cal que l’amenaça de fer caure el govern sigui creïble”. El risc d’aquesta estratègia és quedar atrapat per la governabilitat. Què farà CiU si Zapatero no compleix una promesa? Fer-lo saltar per posar-hi el PP? Saltenc, estem atrapats aquí i és hora de dir-ho clar. Si hi ha d’haver un acord entre CiU i ERC que sigui per fer un cop de timó cap a l’estat propi. La resta és anar-nos desgastant entre nosaltres.

  1. Xavier, subscric els teus comentaris, però m’agradaria afegir-ne un als d’en Maurici (àlies Saltenc). Ell no estalvia adjectius per negar un pacte CiU-PP, però, com ja vaig respondre a la Carme Laura Gil, els fets són tossuts i el desmenteixen. Diu que aquest PP no té res a veure amb el del 96. S’equivoca: és calcadet. L’any 93, quan Aznar, inesperadament, va perdre contra González, i CiU va apuntalar el PSOE. Durant tres anys la campanya va ser terrible. Si algú no la recorda, que revisi les hemeroteques, especialment les portades de l’ABC. CiU va perdre la majoria absoluta el 95,  i es va recolzar en el PP en lloc de fer-ho amb Esquerra. Al 96, després de dir que "barrarien el pas al PP" (Molins) i de sentir-se dir allò de "Pujol, enano, habla en castellano", no van tenir cap mania de fer el pacte del Majestic. El 99, tornem-hi: malgrat haver perdut una carretada de vots (més de 140.000!), tornen a pactar amb el PP. El 2000 l’Aznar treu majoria absoluta, i ja es treu la careta definitivament: el PP és el que és, i punt. Però CiU segueix donant-los suport a Madrid, i s’hi recolza a  Barcelona, tot rebutjant fins a tres oferiments de pacte d’Esquerra. No va ser fins la nit del 16-N del 2003, quan van veure que no sumaven amb el PP, que van recordar-se d’Esquerra, i van fer les famoses pintades. Ara diuen que Mas no rebutjaria la presidència si rep els vots del PP. Més clar, l’aigua. I si en Maurici vol que el creguem, que li demani a Artur Mas (el "senyor Mas", que li diu ell) que renunciï a la presidència si l’obté amb els vots del PP. No està disposat a renunciar si no és la força més votada? 

  2. Per mi la senyora Gil va ser la pitjor consellera del darrer govern Pujol. És una bona notícia que no repeteixi. A ERC sou molt donats a les conspiracions i les conxorxes paranoiques contra vosaltres, et recomano un llibre que es diu "club bilderberg", està molt bé i va del tema conspiratiu.

  3. Benvolgut Xavier i Pau en aquests moments acabo d’arribar d’una dura i llarga jornada de treball. LLegint el teu post d’avui comprovo que tinc deures, bé, ens hi posarem. Però ara bona nit.

  4. 1. PSOE i PP ja sabem que només s’entenen per defensar l’unitat d’Espanya davant les pretensions nacionalistes. Al que em refereixo en l’apunt és que tinguem diputats catalans a Madrid integrants d’un partit que governa la Generalitat, que voten  per exemple contra l’unitat de la llengua, contra un aeroport amb condicions i d’una emissora de radio pionera de la llengua catalana. Demanar la confiança de l’electorat català per a després apunyalar-lo per l’esquena és indignant. T’asseguro que amb una Generalitat governada pel front nacional no tindríem que lamentar que el conseller d’economia signes un acord que està força lluny del que diu l’estatut finalment negociat ( no rebaixat) per Artur Mas. En l’apunt 2, finalment dir-te Xavier que existeixen diferents maneres per arribar a un estat propi i tant respectable és la de ERC com la de CIU, el normal és que un vegi una opció millor que l’altra, però finalment l’important és que busquen el mateix El que et garanteixo és que l’estat propi no es l’objectiu del clan del LLobregat amb Montilla al capdavant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!