Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

24 d'octubre de 2012
1 comentari

MANIFEST ?Per una àmplia majoria sobiranista amb una esquerra nacional forta?

El Fòrum Narcís Monturiol és un grup de reflexió i d’opinió que no té per objectiu substituir els partits polítics però no podem ignorar la present dinàmica electoral.

 

La manifestació de l’Onze de Setembre a Catalunya reflecteix un desplaçament polític i social del nostre país cap al sobiranisme o l’independentisme, que s’ha fet ben visible a tot el món i ha ultrapassat els partits polítics. La reacció de la premsa espanyola i de la majoria de la seva classe política no ens mereix cap comentari però  hi ha hagut prou posicionaments des de casa nostra que, en línies generals, compartim.

 

 A Catalunya s’ha de votar al 25 de novembre, i ens agradaria que d’aquesta votació en sortís un Parlament amb àmplia majoria sobiranista i amb una presència destacable de l’esquerra nacional.

 

 La determinació creixent del poble català a fer-se càrrec del seu futur sense cotilles espanyoles ho ha canviat tot. Ara el camp de joc és el sobiranisme, no el federalisme.

 

Al nostre entendre tenim dos camins per transitar, més enllà dels processos electorals: la democràcia de base i la regeneració democràtica.

 

El nostre país es troba immers en diversos problemes que limiten fortament la qualitat democràtica de la societat:

   La quasi nul·la capacitat dels poders públics per regular l’activitat financera (això és comú amb Europa i els altres continents).

    La gran concentració dels recursos econòmics en mans de grups molt reduïts de persones.

    A l’Estat Espanyol, la manca absoluta de demanda de responsabilitats per gestions negligents i fraudulentes que han enfonsat bona part del sistema bancari.

   L’empobriment de la classe mitjana i de les classes populars tant econòmicament com cultural.-

 – La manca de perspectives de futur per als joves, molts d’ells ben formats, que es troben sovint condemnats a la subocupació, l’atur o l’emigració.

 

 Per tot això us animem a votar aquelles opcions polítiques que, des de la pluralitat democràtica, defensin amb més fermesa els temes següents:

 

1. Exercici del Dret a Decidir a través d’una consulta per un Estat propi en el marc de la UE, a partir de la constitució del nou Govern de Catalunya.

 

2. Promoció de la creació d’un Banc Públic català, regulador del crèdit, fonamental per les famílies, els emprenedors i la petita indústria. Aquest Banc hauria de mantenir relacions fluïdes amb les dues banques ètiques que operen a Catalunya.

 

3. Gestió pública dels recursos naturals (aigua, energia, territori…) i la defensa de polítiques actives de preservació i millora ambiental.

 

 4. Gestió pública de la sanitat, l’escola i els serveis socials

 

 5. Una Nova fiscalitat progressiva (amb imposicions sobre les grans fortunes i l’economia especulativa), que promogui acords dins de l’àmbit de la UE per castigar els paradisos fiscals i adoptar, d’una vegada, l’aplicació de la Taxa Tobin, així com una fiscalitat per gravar l’explotació o el deteriorament ambiental.

 

6. Foment clar i decidit de la recerca i la universitat pública, de qualitat i accessible per tothom que hi estigui capacitat. Aquest ja és un actiu de Catalunya que cal preservar i fomentar.

 

7. Aposta per la cultura com a eix vertebrador de l’ètica i dels valors socials

 

8. Compromís ferm per la regeneració i dignificació de la política i la introducció de pràctiques de democràcia real participativa.

 

Probablement cap dels programes electorals inclourà tots aquests objectius i potser que en alguns casos hi hagi candidats que a algú no li mereixin prou confiança. De tota manera, des del FMN, us recomanem que aneu a votar aquelles opcions que cregueu més oportunes i que s’acostin al que hem intentat destriar en aquest manifest. Penseu en el què ens hi juguem, des d’una òptica social, nacional i ambiental.  I l’endemà del 25 de novembre caldrà continuar lluitant per un estat català propi, amb polítiques socials, educatives, energètiques, ambientals i sanitàries adequades, i amb formes democràtiques participatives.

 

FNM, octubre de 2012

  1. Si us plau, no feu jocs de paraules, què és això del “dret de decidir”?, sempre   havíem dit DRET D’AUTODETERMINACIÓ!.
    Ja que demaneu el vot per aquells que estiguin a favor del “dret a decidir”, no seria més honest i clar demanar el vot a favor dels que pensin votar SI en el referèndum?

    Salut. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!