Fòrum Narcís Monturiol

Grup d'opinió

30 de març de 2016
0 comentaris

Canvi climàtic i inundacions. Què hem de fer ?

Al títol d’aquestes breus reflexions apareixen ja indicis de per on van car s’estableix una possible relació entre canvi climàtic i inundacions. Existeix? En quin sentit?
Malgrat que encara hi ha alguna incertesa a l’entorn del canvi climàtic no sembla ja discutible que s’està produint i, almenys en una part gens menyspreable, degut a les activitats humanes.
Així, en la molt comentada convenció de París sobre el canvi climàtic es va adoptar un acord, conegut com COP 21, en el que es reconeix que aquest fenomen representa una urgent i potencialment irreversible amenaça per a les societats humanes i el Planeta, i que requereix de la més forta cooperació possible per part de tots els estats.
És doncs àmpliament acceptat que la temperatura mitjana del planeta està augmentant i, per tant, es modifica el clima de la Terra. També és evident que això comporta un augment del nivell del mar, però concretar que les inundacions d’origen fluvial estan relacionades amb el canvi climàtic ja comporta més dubtes.
Hi ha però prou consens per admetre que s’espera que el tipus, freqüència i intensitat d’esdeveniments extrems es modifiquin mentre canviï el clima de la Terra , i aquests canvis podrien passar fins i tot amb canvis climàtics relativament petits. Els canvis en algun tipus d’esdeveniments extrems ja s’han observat, per exemple, en els augments en la freqüència i intensitat d’onades de calor i esdeveniments de precipitacions intenses.
Aquest augment d’esdeveniments extrems implicaria que tindríem, en general, i també al nostre àmbit geogràfic, més períodes llargs d’absència de precipitacions significatives, és a dir, sequeres, seguits d’episodis virulents de fortes precipitacions que podrien causar importants inundacions d’origen fluvial. Al final, dins un període determinat, podria ploure menys quantitat acumulada que ara, però amb més intensitat puntual.
Si admetem aquestes hipòtesis passem a la segona part del títol. I què hem de fer ?
No sembla en aquests moments creïble que puguem prendre gaires mesures efectives, almenys a curt termini, per a evitar aquests impactes del canvi climàtic. Per tant, només ens resta la possibilitat de mitigar-los quan sigui possible i adaptar-nos-hi.
Però què vol dir això pel que fa a les inundacions? Aquí van una sèrie de suggeriments:
– Avançar en el coneixement científic i tècnic per quantificar els impactes del canvi climàtic en el tema de les inundacions d’origen fluvial.
– Avançar en la delimitació de les zones inundables dels cursos fluvials.
– Posar a disposició pública tota la informació de zones inundables i fer-la accessible de forma senzilla i entenedora.
– Ser molt exigent en la regulació dels usos admissibles en les zones inundables i no admetre’n de nous que siguin incompatibles.
– Avaluar la possibilitat d’anar traient usos incompatibles preexistents dins de zones inundables, cercant solucions acceptables des dels punts de vista tècnic, social i econòmic.
– Promoure la recuperació del comportament natural de les zones inundables.
– Promoure les assegurances d’inundacions.
– Promoure i admetre el principi de la corresponsabilitat en la gestió del risc d’inundacions entre administracions, empreses i particulars. És a dir, cal la participació activa i responsable de tots i cada un d’aquests agents en la gestió del risc d’inundacions de manera col•lectiva i individual.
– Fomentar la màxima coordinació entre les diverses administracions amb competències sectorials en la matèria.
– Divulgar la problemàtica de les inundacions al públic en general.
Sóc conscient que em deixo moltes mesures, però si apliquem aquestes – o exigim a les administracions que les apliquin- de forma efectiva, potser les coses començarien a canviar.

Lluís

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!