Wu Ming.cat

A l'esquerra, la CUP

15 de novembre de 2008
0 comentaris

Flandes s?ha declarat independent de Bèlgica

Notícia de fa poca estona: els informatius de la Ràdio Télévision Belgique Française-RTBF acaben d’informar que el Parlament flamenc ha declarat la independència del seu país. Això significa el trencament de l’estat belga (…)

Els reis, en vol privat i de nit, han decidit d’abandonar el país amb parador desconegut en companyia de membres de la cúpula militar belga.

La televisió belga en llengua francesa en fa una ràpìda enquesta entre polítics, economistes, gent del món de l’espectacle. A l’ensems, obre les seves línies telefòniques per tal de recollir-ne el parer de les telespectadores i telespectadors.

La sensació, entre els belgues de parla francesa, és d’absolut astorament i incredulitat. A més d’un se li escapen molts despectius o insultats vers els seus fins ara conciutadans –“ja era hora”, “no els necessitem per res”…-.

Entre els polítics, els flamencs, la majoria d’ells, mostren la seva satisfacció. Quant als valons, subratllen la il·legalitat de la decisió i menystenen la capacitat flamenca de sortir-se’n.

Els principals temes de debat, entre la concurrència, són: què passarà amb Brussel·les?, com seran repartits els bens comuns: ferrocarril, Seguretat Social, el deute nacional, els serveis públics. Qui n’atendrà les pensions i subsidis… 

Abunden, també, les nombroses queixes lingüístiques.

Les línies precedents en fan una breu descripció del documental “Bye Bye Belgium”, nascut arran d’un programa de la RTBF emès el 13 de desembre de 2006 i que tingué un enorme impacte popular i ciutadà. De fet, el documental es una síntesi del programa televisiu.

D’aquesta manera, els realitzadors i periodistes varen voler obrir un debat sobre l’estat comú. Alhora que subratllaven diferents aspectes relacionats amb la hipotètica secessió. 

Com a catalans –a banda de subratllar la participació en el programa televisiu del llavors eurodiputat Bernat Joan, d’ERC-, es tracta d’un document de gran interès i actualitat i d’obligat visionat. Avança i planteja tot d’interrogants i qüestions que cal considerar a l’hora d’empènyer un necessari procés secessionista.

. Bye Bye Belgium. Dir. Philippe Dutilleul. 80 minuts. Bèlgica. 2006.

Qui som: Em dic Ming. Wu Ming.cat 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!