Mascançà

El bloc de Vilaweb Mollerussa

14 de juliol de 2013
0 comentaris

La cultura al Pla d’Urgell, 2013 (per Esteve Mestre)

L’ any literari va començar amb la publicació del llibre dels Estudis Castellnouencs dedicat a Miquel Galitó i Pubill, que fou l’ ànima d’ una col·lecció local, encara avui insòlita…, després vingué el 15è premi de poesia Maria Mercè Marçal que fa pocs dies s’ han celebrat els 25 anys de la seva mort, 5 de juliol de 1988, i la posterior publicació del llibre premiat per Sant Jordi….
Un mes abans, Francesc Pascual Greoles, el gran prosista i poeta de la Plana d’Urgell, publicava “Camp de concentració”  i coincidint amb Sant Jordi, dos nous autors de la Plana, treien el cap, des de Golmés, Bernat Huguet amb el seu poemari boletaire, “Bosc Endins” i des de Linyola, Jaume Balcells amb “El cercador de pigues i altres contes” que acompanyaren al poemari “La Mitja Vida” de Josep Borrell.
Recentment s’ ha publicat “El Pla d’ Urgell: memòria i paisatge” de Josep Camps i Francesc Foguet amb fotografies de Marta Benavides, una antologia de cent textos que parlen de la jove comarca que va néixer el 25 de juliol de 1988. Un llibre que serà de consulta obligatòria durant tot el segle XXI.
Si tenim que a la sortida de l’ estiu, el grup de recerques del Pla, Mascançà, publicarà la seva quarta revista i que celebrarà unes Jornades d’ Estudi a l’ octubre a Linyola….
El Pla d’ Urgell és una comarca, ara mateix, amb una plèiade d’ escriptors i investigadors: Pascual, Camps, Foguet, Soldevila, Mayoral, Solé, Mestre, Balcells, Germà, Huguet, Borrell, Aldomà, Dalmau, Serrano, Yeguas, Martínez i tutti quanti….
La pregunta és com i el perquè la gent del carrer no els coneix…? Es podria apuntar que no hi ha un circuit establert entre les regidories de cultura dels pobles, per fer conèixer als autors de la comarca…., però, també, a la desídia de molts autors, que un cop han publicat, es queden en la seva torre d’ ivori…. 
Personalment, crec que la vida passa molt, massa depressa, per a que la gent es fixi en aquestes menudències i encara més, si estem en època de rebaixes….!!!!     (No els hi preguntis mai per llibres del Pascual, Foguet o Dalmau…), pregunta’ls que s’han comprat a les rebaixes… i veuràs la seva cara de felicitat.
Cultura: En construcció.
                                                                                           
Esteve Mestre i Roigé

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!