vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

1 de maig de 2013
0 comentaris

Sant Jeroni “Carinyena del Forn”: òptima carinyena


“Sant Jeroni / Carinyena del Forn”
Vi negre criança
DOQ Priorat
Vi de la Vila de Gratallops 
Celler: Celler de l’Abadia (Família Basté)
(Embotellat per Clos Mogador)
Raïm: 80% carinyena 20% cabernet sauvignon
Anyada: 2010
Grau alcohòlic: 14,5 %vol
Preu aproximat: 19,50 euros 
Web: http://cellerabadia.com/

Comentari:
 
Entre les diverses alternatives amb què compta la viticultura de la DOQ Priorat, l’aposta pels vins negres elaborats exclusivament amb carinyena, o com a component principal dels cupatges, assoleix un protagonisme creixent pels bons resultats obtinguts. És el cas, per exemple, d’aquesta “Carinyena del Forn”, de la família Basté, un vi prioratí amb un caràcter varietal inconfusible.


Etiquetat com a
“Vi de la Vila” -subzona Gratallops- de la DOQ Priorat, aquesta indicació garanteix la plena traçabilitat del producte. Per al seu reconeixement, es requereix que el celler elaborador es trobi situat al propi municipi d’acord amb el mapa de subzones aprovat pel Consell Regulador, alhora que el cupatge s’ha de compondre majoritàriament per varietats autòctones (més d’un 50 per cent, si s’utilitza garnatxa o carinyena, i un 60 per cent si s’utilitzen ambdues).

En el present cas, el celler disposa d’una finca situada entre Gratallops i El Lloar, conreada en costers i bancals estrets, amb un desnivell total de més de 60 metres, on hi té plantats 35.000 ceps de diferents varietats negres i blanques, majoritàriament garnatxa i carinyena.

Pel que fa a la “Carinyena del Forn”, es tracta d’un vi amb criança que ha reposat deu mesos en barriques de roure. El seu resultat -com passa també en d’altres vins de carinyena presents al mercat-, trenca amb la imatge que relacionava aquesta varietat amb acidesa i tanins punyents, mancada de fruita i destinada a un paper subsidiari, com a complement de la garnatxa, per a contrarestar-ne l’oxidació i millorar-ne l’envelliment.
 
Front d’aquells estereotips, actualment es poden trobar carinyenes llamineres i elegants. Vins que ofereixen frescor, vivesa i carnositat, amb un atractiu punt feréstec en nas i boca, on s’hi reconeix la fruita de bosc (móra negra) i plantes herbàcies com la regalèssia, entre d’altres.


La “Carinyena del Forn” posseeix les traces característiques dels vins prioratins. Som davant d’un vi ample i potent, però suficientment domesticat, sense notes d’agressivitat o aspror; un vi llaminer en boca que convida a repetir el glop. La seriositat del cabernet sauvignon, a més, contribueix a garantir que el resultat final sigui plenament satisfactori.

El vi es troba en un moment adequat per al seu consum immediat, tot i que és recomanable oxigenar-lo prèviament al seu tast, sens perjudici que la capacitat d’envelliment tan característiques de la carinyena i del cabernet sauvignon seguiran polint durant els propers anys un vi que ja es mostra força arrodonit.

Nota de tast. Color cirera cobert, voraviu robí lilenc. Aroma de bona intensitat. Fruita molt madura (pruna, figa, …). Notes balsàmiques de la criança. Boca potent i equilibrat, tanins densos i afruitats. Acidesa viva. Record mineral. Llarg i persistent.

Data de tast: febrer/abril 2013


Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!