Comentari:
Entre les diverses alternatives amb què compta la viticultura de la DOQ Priorat, l’aposta pels vins negres elaborats exclusivament amb carinyena, o com a component principal dels cupatges, assoleix un protagonisme creixent pels bons resultats obtinguts. És el cas, per exemple, d’aquesta “Carinyena del Forn”, de la família Basté, un vi prioratí amb un caràcter varietal inconfusible.
En el present cas, el celler disposa d’una finca situada entre Gratallops i El Lloar, conreada en costers i bancals estrets, amb un desnivell total de més de 60 metres, on hi té plantats 35.000 ceps de diferents varietats negres i blanques, majoritàriament garnatxa i carinyena.
Pel que fa a la “Carinyena del Forn”, es tracta d’un vi amb criança que ha reposat deu mesos en barriques de roure. El seu resultat -com passa també en d’altres vins de carinyena presents al mercat-, trenca amb la imatge que relacionava aquesta varietat amb acidesa i tanins punyents, mancada de fruita i destinada a un paper subsidiari, com a complement de la garnatxa, per a contrarestar-ne l’oxidació i millorar-ne l’envelliment.
El vi es troba en un moment adequat per al seu consum immediat, tot i que és recomanable oxigenar-lo prèviament al seu tast, sens perjudici que la capacitat d’envelliment tan característiques de la carinyena i del cabernet sauvignon seguiran polint durant els propers anys un vi que ja es mostra força arrodonit.
Nota de tast. Color cirera cobert, voraviu robí lilenc. Aroma de bona intensitat. Fruita molt madura (pruna, figa, …). Notes balsàmiques de la criança. Boca potent i equilibrat, tanins densos i afruitats. Acidesa viva. Record mineral. Llarg i persistent.
Data de tast: febrer/abril 2013
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,50/10
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!