Comentari:
“Lo Bandoler” es basa en una proposta d’allò més suggestiva per a aquells que aprecien l’autenticitat: elaborat a partir de petites vinyes velles que encara romanen en terrers apartats i feréstecs al sud de la DO Montsant, i que per la seva ubicació i orografia, i sobretot, per l’edat dels vinyers i dels seus cuidadors, ja en plena tercera edat, quasi no en queden.
No disposem de gaire informació per a valorar aquest vi, ni tan sols coneixem la seva anyada concreta. Però les poques dades que facilita el celler albiren un interessant projecte basat en la recuperació de vinyes velles, formades per ceps de garnatxa negra, que es conserven en paratges allunyats únicament per l’obstinació dels seus veterans propietaris. Aquesta varietat autòctona és complementada amb aportacions de sirà i merlot de plantació molt més recent i rep una criança en roure de nou mesos que resta de manera més aviat discreta en un segon pla.
Fent un tast a cegues comprovem, en efecte, que no es tracta d’un vi qualsevol. És un vi que mostra joventut i vivor i que pot desplegar un llarg recorregut encara. Hi domina la fruita vermella i la suavitat en boca, trets tradicionals de la garnatxa, no exempts de potència i d’un alcohol present però elegant. Mostra en conjunt una molt bona maduresa que combina amb l’acidesa necessària per a confegir un vi fresc.
Tot i ser un producte prou interessant, encara podria ser-ho més si el celler optés més endavant per una proposta a pit descobert, oferint un vi provinent exclusivament d’aquestes vinyes velles, sense altres varietats complementàries, encara que, certament, ajudin ara a arrodonir el resultat final.
Nota de tast: Color viu picota fosc de capa alta. En nas, fruita vermella i negra madura, torrats, toc licorós, mineral. Llaminer en boca, pas sedós, amable, estructurat, fresc. Bona persistència.
Data de tast: febrer/maig 2013
Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,30/10
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!