vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

26 d'abril de 2013
0 comentaris

Domaine Mont-Noir Rouge 2009: la mediterrània del nord

“Mont-Noir Rouge”
Vi negre criança
Côtes du Roussillon
Montner
Celler: Domaine Mont Noir
Anyada: 2009  

Raïm: garnatxa negra, sirà, carinyena 

Grau alcohòlic: 15,3%vol
Preu aproximat: 11/13,5 euros
Agricultura ecològica
Web:
http://www.domainemontnoir.sitew.com/#Accueil.A

Comentari: 


Tot i el segell comú mediterrani, és innegable que la situació de les vinyes, depenent de la seva ubicació geogràfica, al sud o al nord dels Pirineus, influeix en el caràcter dels vins resultants. És el cas del Mont-Noir Rouge, un vi potent en què hi trobem, però, una sorprenent frescor, poc habitual en els vins elaborats al sud d’aquesta serralada.
 

Domaine Mont-Noir és una explotació familiar de vint hectàrees situada al municipi de Montner, a la plana interior del Rosselló [molt a prop, a Bélesta, s’hi troba el celler Riberach anteriorment comentat al bloc]. El terrer està format per esquists, làmines fines de roca d’origen metamòrfic trencades de manera irregular i paral·leles. Climàticament, gaudeix d’un clima mediterrani -el mar es troba escassament a 30 quilòmetres-, un gran nombre d’hores d’insolació, i la presència habitual de la tramuntana, un vent fort i fred que asseca la vegetació. D’ençà 2005, el celler conrea les seves vinyes ajustant-se a la normativa d’agricultura biològica (certificat Ecocert France), el que a l’estat espanyol s’entén com a agricultura ecològica.


Aquest vi, que va rebre la prestigiosa medalla d’or que atorga el ministeri d’agricultura francès, està format per tres varietats molt esteses al Rosselló: garnatxa negra i sirà (provinent de la Vall del Loira però molt ben adaptada al territori) i una petita proporció de carinyena, de vinyes velles de la propietat. Un cop desrapat,
el raïm es macera per separat de manera tradicional al voltant de quatre setmanes, mentre es sotmès a continuats remuntats per extraure’n les aromes. Posteriorment, rep una criança parcial de quatre mesos en barriques.

Es tracta d’un vi marcadament mediterrani, carnós i madur, però que ofereix paradoxalment un pas en boca inusualment fresc i suau.  En efecte, tot i el seu elevat grau alcohòlic, s’hi percep una frescor viva, plenament compatible amb la força i la intensitat del seu glop. Un vi dotat d’una rusticitat elegant, sense asprors, amb una notable intensitat aromàtica. Les notes provinents de la criança en fusta són discretes i se situen deliberadament en un segon pla, prioritzant el protagonisme de la fruita vermella i de notes vegetals silvestres (garriga).

Es troba en un moment òptim de consum tot i que pot evolucionar favorablement durant els propers anys.

Nota de tast. Color cirera intens, contorn granatós, llàgrima densa a la copa. Aromes penetrants. Fruites del bosc (móres, gerds) i plantes silvestres mediterrànies (romeguera /esbarzer). Estructura ferma en boca, vellutada, rodona. Característica frescor. Pas suau on s’hi aprecia la fruita madura, un xic amarg degut a les notes vegetals presents. Reregust llarg i agradable.


Data de tast: abril 2013


Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,40/10

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!