El vi que tastem avui jo no l’hagués triat si no me l’haguessin recomanat. “És un vi que et sorprendrà. Com més estona el tinguis obert a beure’l, més coses us dirà”. Recordo aquestes paraules i les escric abans d’obrir l’ampolla. Aquest serà un tast a “temps real”.
Vi: Vinya Plans 2003, Rosa Maria Torres
Raïm: Cabernet franc 65% Syrah 35%
Elaboració: Criança de 12 mesos en bóta nova de roure francès
DO: Conca de Barberà
Preu: 11,70 €
Tast: Color vermell sang amb reflexos teula al ribet, definit per la criança. Bona llàgrima.
El perfum de vainilla de la fusta nova del roure és el que notes primer, després evoluciona cap a pebrot verd, boix i torrats.
El pas de boca és untuós, madur i dolç amb tanins suaus, és molt equilibrat. Postgust amb notes de cafè.
Glopets: Grata sorpresa, el vinater tenia raó i a nosaltres ens ha sortit bé. El Vinya Plans és un vi ric en matisos. El cupatge és singular, el cabernet franc és un raïm poc comú i més aromàtic, si el compares amb el seu “cosinet” el cabernet sauvingon. Una estada llarga en bóta nova, 12 mesos, pròpia d’un reserva, li aporta una complexitat de la fusta arrodonida per la presència de la syrah.
Ja en tenim un altre per la llista i hem trepitjat una altra DO, la Conca de Barberà, coneguda per alguns vins de Torres -Milmanda i Grans Muralles-, per l’experiment del celler de venda de ceps d’en Ferran Adrià de Cal Celdoni i per algunes cooperatives com la del Sarral amb els seus Portell.
És una terra de negres amb cos, que la viticultura moderna s’encarrega d’equilibrar, i de rosats -vins i caves- elaborats amb trepat, raïm molt conegut en els cercles més íntims d’aquest bloc.
Rosa Maria Torres és un celler que reflecteix força bé el que és part del món del vi a Catalunya. Viticultura puntera i raïms foranis molt interessants a les seves referències: el viongier -pels blancs i caves-, syrah, pinot i cabernets -pels negres-. El viognier és un raïm blanc molt afruitat i generós en boca que es mereixerà un apunt al bloc un dia d’aquests…
I, mentrestant, viatgeu per la Conca, ompliu la copa de Vinya Plans o qualsevol altre vi, claveu-li el nas, feu un xarrup i deliu-vos.
Salut
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!
aquest vi encara no el trobem pel yucatán, per ara tinc a la nevera el txacolí, i durant els àpats un vaset de vi negre vinya Maipo de Xile Merlot (gens dolent) i al vespre una copeta de Mezcal de Oaxaca, sense cuc ni escorpí
salut
Fa uns dies vaig fer un escrit d’aquest celler que per mi és molt interesant. http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/78901. Segeixo amb interes el vostra bloc i he fet un ellaç amb el meu.