Viníssim

bloc de vins

17 de febrer de 2008
4 comentaris

VINÍSSIM (BLOC DE VINS): CONCA DE BARBERÀ

Els camins pels que un vi t’arriba són diversos: un amic o una amiga, una ressenya a un diari, una guia de vins, una sorpresa a una estanteria, una etiqueta seductora, un nom evocador d’un record o un paisatge, el bon record d’un cupatge o un raïm, la forma rotunda de l’ampolla, la set, algunes DO, el preu, el celler i també el consell d’un vinater.

El vi que tastem avui jo no l’hagués triat si no me l’haguessin recomanat. “És un vi que et sorprendrà. Com més estona el tinguis obert a beure’l, més coses us dirà”. Recordo aquestes paraules i les escric abans d’obrir l’ampolla. Aquest serà un tast a “temps real”.

Vi: Vinya Plans 2003, Rosa Maria Torres

Raïm: Cabernet franc 65% Syrah 35%

Elaboració: Criança de 12 mesos en bóta nova de roure francès

DO: Conca de Barberà

Preu: 11,70 €

Tast: Color vermell sang amb reflexos teula al ribet, definit per la criança. Bona llàgrima.
El perfum de vainilla de la fusta nova del roure és el que notes primer, després evoluciona cap a pebrot verd, boix i torrats.
El pas de boca és untuós, madur i dolç amb tanins suaus, és molt equilibrat. Postgust amb notes de cafè.

Glopets: Grata sorpresa, el vinater tenia raó i a nosaltres ens ha sortit bé. El Vinya Plans és un vi ric en matisos. El cupatge és singular, el cabernet franc és un raïm poc comú i més aromàtic, si el compares amb el seu “cosinet” el cabernet sauvingon. Una estada llarga en bóta nova, 12 mesos, pròpia d’un reserva, li aporta una complexitat de la fusta arrodonida per la presència de la syrah.

Ja en tenim un altre per la llista i hem trepitjat una altra DO, la Conca de Barberà, coneguda per alguns vins de Torres -Milmanda i Grans Muralles-, per l’experiment del celler de venda de ceps d’en Ferran Adrià de Cal Celdoni i per algunes cooperatives com la del Sarral amb els seus Portell.

És una terra de negres amb cos, que la viticultura moderna s’encarrega d’equilibrar, i de rosats -vins i caves- elaborats amb trepat, raïm molt conegut en els cercles més íntims d’aquest bloc.

Rosa Maria Torres és un celler que reflecteix força bé el que és part del món del vi a Catalunya. Viticultura puntera i raïms foranis molt interessants a les seves referències: el viongier -pels blancs i caves-, syrah, pinot i cabernets -pels negres-. El viognier és un raïm blanc molt afruitat i generós en boca que es mereixerà un apunt al bloc un dia d’aquests…

I, mentrestant, viatgeu per la Conca, ompliu la copa de Vinya Plans o qualsevol altre vi, claveu-li el nas, feu un xarrup i deliu-vos.

Salut

  1. aquest vi encara no el trobem pel yucatán, per ara tinc a la nevera el txacolí, i durant els àpats un vaset de vi negre vinya Maipo de Xile Merlot (gens dolent) i al vespre una copeta de Mezcal de Oaxaca, sense cuc ni escorpí

    salut

Respon a jordicastells Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!