Viníssim

bloc de vins

25 de maig de 2010
6 comentaris

Mandó: Can 28 Mas Candí 2007, Penedés

28 dies
és una vella història
d’un mas de Bellcaire de l’Empordà,
on neix aquest vi

Varietat 100% mandó

Varietat antiga catalana, cultivada abans de la fil·loxera
i no recuperada per la seva escassa productivitat
  

A Viníssim ens agraden els vins amb història aquest Can 28 com a mínim en té dues la del seu raïm i la del seu nom. Dues històries i una pregunta: Penedés o Empordà? Anem per la primera història.

Teníem notícia de la varietat madó pel magnífic vi valencià Maduresa del Celler del Roure, i poca cosa més. Al Principat és una varietat que es dóna entre perduda i oblidada, per recuperar, però més perduda que recuperada, diria jo. També sabem que a la DO Pla del Bages l’han inclòs en el seu pla estratègic de catalanització de les seves varietats i recuperació de vinyes autòctones.

La Guia de Vins Catalans Tastats a Cegues ens posà  sobre la pista d’aquest vi. Amabilitat i contactes sucosos amb el celler, ho dic per la història del nom del vi no us la perdeu. Llavors la vinacoteca on l’havien de tenir no el tenien, però ens el demanen i finalment arriba  a les nostres mans.  

Com veieu no ha estat fàcil de localitzar, però paga la pena. L’embolcall de primera, quan és plena sembla una ampolla normal, però a mesura que es buida, la llum il·lumina el vidre blau, records de cel i mar; etiqueta blava, minsa i elegant, amb les ratlles que he citat a l’inici. La Mandó, monovarietal, 100% protagonista.

Vi: Can 28, Mas Candí 2007

DO:Vi de taula, sense DO, raïm perdut per paladars desheretats, els últims seran i eren els primers.

Raïm: Mandó 100%

Elaboració: vi negre amb un pas per fusta de roure de 4 mesos

Grau: 13º

Preu: 14.35€

Tast: color morat i brillant d’intensitat mitja- alta; nas molt potent anís i fruita vermella, alguna flor i herbes aromàtiques; en boca innovador, atac intens i equilibrat, estrany equilibri entre un vi de mig cos i una explosió fresca i salada, cítrica i dolça, amb notes finals de criança, molt persistent; una sorpresa gran.

Glopets: tanco els ulls i xarrupo de nou. Tanco els ulls i comença la lletania: Trepat, Pansa Roja,Mandó, Sumoll, Samsó…. la nostra terra era una vinya que es tocava amb l’altre, cada vall, cada riera, cada turó tenia vinya, vins i raïms propis, amb noms i veïns, garrafes que feien viatges diaris als cellers del veinat, cada tres cases dues bótes, vi pobre d’elaboracions justes i suors honestes, paladars assedegats, que entenien de gots plens i Vi-vien al dia. A la foto panoràmica que tinc d’Arenys de Mar de fa un segle, als turons no hi cap arbre tot és vinya. Ara vergonya.
Aquest raïms van marxar, en nom del progrés. Ara lentament tornen, i ho fan amb ganes, buscant qualitat, quelcom havíem de guanyar. El passat perdut ara té un futur i ho dic perquè aquest vins es mereixen moltes collites per evolucionar, per millorar, bones vinificacions per trobar aquell punt que els faci inoblidables. Tenen futur, camí per recórrer.

Mas Candí  un projecte que inclou vinyes recuperades com Torbat, Roigenc, Mònica, Sumoll… de moment dels seus vins n’he tastat un però pels noms Desig, QX (quatre xarel·los de 4 bótes: castanyer, acàcia, roure francès i roure americà), Sol+Sol, Ovella  Negra ens en fan molta de sed.

Primer la resposta:  tot i que la vinya i el vi són al Penedés els empelts de Mandó venen d’un mas de Bellcaire de l’Empordà.

I ara la segona història, el mas de Bellcaire és conegut com Can 28. El mas es diu així perquè fa molts anys el fill d’un marquès va prenyar una minyona que treballava a la casa; per tapar l’escàndol la van casar amb un pastor que feia la trashumància i habitualment passava per allà. A canvi li van donar terres i al cap de 28 dies de casar-se, va néixer la criatura. Nom del mas Can 28.

Endevina quants dies va durar maceració del vi. Mentre ho fas emplenarem 28 copes, clavarem el nas 28 voltes, olorarem fort 28 vegades, xarruparem 28 cops i ens delirem a 28 revolucions per glop.

Salut i MandÓÓÓÓ! 

  1. El dimecres vaig poder tastar el d’aquest any amb els amics de la guia de vins, que vaig anar el tast que veien aquell dia i em vaig trobar un vi diferent i molt bo, quant ja estava feta la puntuació (segur que serà alta) i varem treure la funda, era el mandó, tota una descoberta per mi.

    Salut 

  2. A casa gairebé sempre hem fet vi amb mandó i altres varietats algunes ja”recuperades” altres no tant;
    Sóc de Can 28, de l’Empordà, estic molt contenta que aquest vi agradi, que aquesta varietat es  recuperi i també que es valori tal com nosaltres hem fet en aquests anys en que l’hem anat preservant.
    La història  del nom, suposo que al passar de boca en boca ha anat perdent detalls, no es del tot correcta, el que si es correcta es que al cap de 28 dies de casar-se el meu besavi ( pastor que baixava a l’Empordà amb el ramat fent la transhumància) i la meva besavia, va néixer una criatura.
    Dintre de poc també es podrà conèixer part  del mas ja que l’estem transformant en turisme rural, el nom que es diu des que va néixer la idea, és, Can 28.

    Montse Casas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!