Pere Meroño

Diari d'un eurocomunista del #PSUC

15 de desembre de 2012
2 comentaris

L?Avenç: La viabilitat econòmica de la independència

La gran recessió que vivim porta a revisitar la figura del president demòcrata dels Estats Units, F.D. Roosevelt, que va proposar un New Deal als seus ciutadans, amb la idea que la missió d’un govern democràtic era “la difícil i ineludible tasca de posar la gent a treballar”, és a dir a combatre l’atur com a prioritat. Jaume Busqué i Lluís Bursó recorden la història del Cànem, una fàbrica tèxtil del Poblenou, propietat dels Godó, que el 1939 va passar a ser una presó habilitada, dependent de la Model, per a la repressió franquista. Genís Barnosell llegeix els llibres recents dedicats a la qüestió de la viabilitat econòmica de la independència de Catalunya. L’entrevista del mes és amb l’autor i director teatral Sergi Belbel, en l’última temporada seva al front del TNC. I Susanna Portell visita l’exposició en què es reivindica la “baixa cultura” a partir de la configuració del Paral·lel com a bulevard popular (…)

 

L’opinió

 

. Editorial / L’actitud Roosevelt. Roosevelt, convençut que el “nostre Govern emana del poble” i no d’”un poder privat indegut sobre els assumptes públics”, va defensar des de l’inici que la missió d’un govern democràtic era “la difícil i ineludible tasca de posar la gent a treballar”.

 

. El lloc i l’ombra / Aquí va viure Vivaldi. Jaume Subirana.  

 

. L’entrevista / Sergi Belbel. L’emoció del teatre. Josep M. Muñoz. Venim d’una generació en què hem intentat diluir els referents locals: “No diguem la paraula Barcelona, no fos cas”. Però a mesura que han anat sortint els autors nous, ens hem anat traient prejudicis, i el tema identitari ja el toquem d’una manera divertida i diferent.

 

Focus

 

El Cànem. Fàbrica dels Godó, presó franquista. Jaume Busqué i Barceló, Lluís Bursó. Els Godó van subvenir personalment a les despeses de la construcció, manteniment i ampliació de la Caserna de la Guàrdia Civil, demostrant així “su afecto al Cuerpo”, que els fou agraït pel Rei.

 

. «Visca la democràcia! Visca Roosevelt!». Andreu Espasa. L’arribada de Franklin D. Roosevelt a la Casa Blanca al 1933 va fer pujar els ànims dels partidaris de rescatar la fe democràtica com a mitjà per superar la greu crisi econòmica.

 

Mirador

 

. Assaig / El debat econòmic sobre la independència. Genís Barnosell. De fet, és de la suposició de la ruptura entre Catalunya i la UE que es deriven la majoria dels escenaris catastrofistes sobre el futur econòmic de Catalunya. Però com que la situació no està prevista a l’ordenament europeu, res no és clar. No és estrany, doncs, que, comentant el cas d’Escòcia, hom accepti, com ho fa Alberto Dorrego en una revista de la fundació FAES, que una decisió sobre la seva permanència a la UE seria més política que no pas jurídica.

 

. Literatura / Abans de la catàstrofe. Vicenç Pagès Jordà. El final de “L’exclusiva!” admet una lectura moral que enfronta el periodisme rigorós de mitjan segle XX amb el subjectivisme del segle XXI. És temptador entendre el llibre com una reflexió sobre els límits de l’opinió, sobre la credibilitat d’uns mitjans que lluiten per la supervivència a cops d’exclusiva, sobre la rellevància d’unes informacions basades en l’anomenat “interès humà”, que gairebé sempre significa sexe il·lícit o irregular, i si pot ser fotografiat i disposat perquè pugui ser consumit per no-lectors… El llibre és una elegia en forma de novel·la còmica.

 

. Literatura / Emoció i potència narrativa. Lluís Muntada. “Un grapat de mala herba”. Són relats d’universos narratius molt closos, que reblen en el tancament del jo, que invariablement despleguen en espais interiors, i que prodiguen visions, emocions, suggestions, silencis i delers d’uns personatges atrapats entre la infelicitat i un primíssim fil de llum que insinua un punt de fuga remot però gravitatori… Agilitat, substància, emoció i eficàcia són els atributs d’un narrador que mereix una atenció preferent.


. Història / Francesc Carreras i Candi «inquire et nosces». Xavier Cazeneuve. Es commemora el 150è aniversari del naixement d’un dels més importants historiadors de Barcelona.

. Patrimoni / Portal Almirall. Pensament i cultura del segle XIX. Giovanni C. Cattini, Joaquim Coll. Amb la digilitalització dels seus fons, l’Ateneu Barcelonès ha emprès l’estudi i difusió del catàleg de la seva important biblioteca.

 

. Art / Els colors del Paral·lel. Susanna Portell. Els dissabtes i diumenges, el Paralelo aguanta, impàvid, la invasió tèrbola i confusa dels dependents del comerç i dels pagesos d’El Prat (i d’arreu del país), dels mariners de pas i de les meuques internacionals, dels nuvis de la terra. Tot un món que es barreja amb el món habitual al carrer: còmics, cançonistes, tiples, vicetiples, estudiants, noctàmbuls, macarrons i crupiers.

 

. Música / Un concert nacionalista i popular. Joaquim Rabaseda. Des de fa gairebé cent anys, l’Orfeó Català organitza un concert de nadales al Palau de la Música Catalana per tancar la celebració del Nadal.

 

L’aparador / Barcelona pam a pam / Per no perdre peu. Alexandre Cirici, Itziar González Virós.


L’aparador / Notes sobre literatura. Toni Sala.

L’aparador / El quadern de tardor de Joan Vidal. Joan Soler i Amigó

L’aparador / Ara i aquí. Paul Auster, J.M. Coetzee

L’aparador / Nataixa i altres històries. David Bezmozgis

L’aparador / El diable i altres relats. Marina Tsvetàieva

L’aparador / El doctor Glas. Hjalmar Söderberg

L’aparador / Victus. Albert Sánchez Piñol

 

A l’última / La imatge imminent. Jordi Puntí

 

. L’Avenç. Número 385. Desembre. 2012. 5’95 euros. 80 planes. Edita L’Avenç SL. Barcelona.

  1. Gràcies per aquest apunt i contenta de saber que L’Avenç continúa. I unbon estol de temes, opinions, col.laboracions, i reportatges. Llegir L’Avenç mentre esmorzes un diumenge el matí ? Una suggerència engrescadora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!