El valor d’Almisrà

 

Dissabte 23 de juliol,  i al Centre Cultural de Biar,  la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià lliurà el seu premi anual al Patronat del Tractat d’Almisrà. Un premi per homenatjar, reconèixer i posar en valor la figura d’una persona o entitat que ha destacat per la defensa de la nostra llengua i cultura. Un guardó al valor. I en aquest cas al valor de tot un poble, el Camp de Mirra, per dignificar un fet històric, d’oferir-los el seu Tractat al llarg de 40 anys, sense tindre quasi cap ajuda institucional, al valor de posar en escena, amb molta dignitat, un text teatral per gent no professional, al valor d’apropar-nos la nostra història quan altres ens l’amagaven.
L’acte començà amb la magnífica interpretació del Tractat per part de l’alumnat de 6é del CEIP Mare de Déu de Gràcia de Biar.Una adaptació del mateix que ha fet la seua mestra Rosanna Martínez amb la col·laboració de la companya de nivell la mestra Pepa Navarro.El Centre Cultural, ubicat en la que fou l’església del convent, estava a vessar de pares i mares, mestres, alumnes i públic en general que vàrem poder gaudir d’aquesta adaptació escolar. A més del senyor alcalde i regidors de l’ajuntament, l’acte comptarà amb la presència del director de col·legi, del president de la Coordinadora, el professor i escriptor Francesc Gisbert, i del professor de la Universitat d’Alacant Vicent Brotons que fou l’encarregat de glossar la trajectòria dels 40 anys de l’esmentat Patronat. Brotons insistí en la fermesa, dignitat i rigorositat amb la que aquest petit poble de la comarca de l’Alcoià cada any ens ofereix el seu Tractat, que ja és nostre, de tots els valencians. Un Tractat que, com ens recordà Brotons, és tota una “lliçó l’honorabilitat”, que fomenta “un esperit pactista i de diàleg” però, això sí, “no de submissió“. Un acord “entre dos pobles lliures“, de tu a tu. Un exemple que haurien d’imitar molts dels nostres governants. El professor Brotons acabà la seua intervenció llançant-los un prec, un avís a navegants: “que la prudència no ens faça traïdors”.
Romà Francés, en representació del Patronat del Tractat d’Almisrà, l’ànima i pedra angular d’aquesta institució, agraí a la Coordinadora que se’n recordaren d’ells, quan per contra les institucions els han tingut oblidats 40 anys. Recollí el guardó, una preciosa i vistosa obra de ceràmica de l’artista alcoià Toni Palomés.
Per cloure l’acte es passà un petit documental sobre el ja esmentat Tractat que ha fet la TV Intercomarcal.

  Tractat4

Tractat8

Tractat7

Tractat6Tractat 3

Tractat5

Tractat9

Tractat2

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *