Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

3 de març de 2006
0 comentaris

Mondovino

Tot parlant del vi, desemmascara la globalització

A Mondovino, el cineasta i enòleg nord-americà Jonathan Nossiter documenta la transformació del mon del vi des que els californians han entrat al mercat. I, de retruc, tracta del conflicte entre globalització i diversitat cultural, de la lluita entre les multinacionals i els productors locals d’arreu.

Recull declaracions d’autèntiques autoritats en el tema vitivinícola i en contraposa els punts de vista. Dóna la paraula a vinyaters de gran tradició, com la borgonyesa familia Montille o els aristocrates florentins Frescobaldi i  Antinori, i també a propietaris més modestos, com el del Mas Daumas-Gassac, al Llenguadoc, o els sards Battista i Lina Columbu. Visita els totpoderosos Mondavi, de la vall de Napa, a Califòrnia, i també la gent occitana que els van frenar la implantació a la zona.

Nossiter contrasta de manera irònica el que diuen uns i altres, i va desemmascarant l’imperialisme financer que hi ha darrere la presumpta modernització. I denuncia el paper que hi juguen alguns mitjans de comunicacio especialitzats. No deixa de petja l’expert Michel Rolland, apòstol de la transformació tecnològica que tendeix a uniformitzar la producció vinícola arreu del món. I n’entrevista els còmplices imprescindibles: executius d’alt nivell, com Xavier de Eizaguirre, o el crític més influent al mercat mundial, Robert Parker.

Mondovino va sorprendre a Canes 2004. Va entrar-hi en competició a darrera hora, en una decisio estranya dels responsables del Festival; però hi va causar un bon impacte, tot i el metratge excessiu -més de dues hores i mitja- i malgrat que Nossiter l’hagi filmada amb una càmera digital moguda de manera excessiva i gratuïta.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!