Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

1 de juliol de 2009
0 comentaris

Fitxa: “Secret Sunshine”, de Lee Chang-dong

Secret Sunshine (Miryang)

 

Director Lee Chang-dong. Guió Lee Chang-dong, a partir d’una història original de Yi Chong-Jun. Fotografia Cho Yong-kyu. Música Christian Basso. Muntatge Kim Hyun. Producció Pine House Film (Corea). Durada 2h30.

 

Repartiment Jeon Do-Yeon (Lee Shin-ae) i Song Kang-ho (Kim Jong-chan).
 

Sinopsi En morir-se-li l’home en un accident de trànsit, Shin-ae i el seu fill -Jun- van a viure al sud, a Miryang, vila natal del difunt marit. Fa el que pot per arrelar en un indret com aquell, que li resulta alhora estrany i massa normal; però li costa, molt. Professora de piano, n’obre una nova escola i mira d’integrar-se al veïnat. Un venedor de cotxes l’ajuda; però res no va com ella voldria.

Declaracions del director, Lee Chang-dong El ‘mir’ de Miryang -nom de la ciutat on s’ambienta el film i títol original de la pel·lícula- és el caràcter xinès que vol dir ‘secret’, però aquest mateix caràcter té un altre sentit: ‘dens’, ‘espès’. El nom de la ciutat el podem traduir per ‘un indret ben assolellat’, però li hem donat el sentit d’ ‘insolació secreta’. Comentari sobre aquestes declaracions El terme anglès ‘sunshine’ es pot agafar en sentit literal d’assolellat, però escau més al context fílmic que el prenguem en el sentit figurat de ‘felicitat’. Per tant, el nom de la ciutat i de la pel·lícula podríem entendre¡l com ‘un indret de felicitat’ o, com aclareix Lee Chang-dong, ‘una secreta felicitat’ -que jo gosaria encara matisar com ‘una felicitat ben amagada’. Penso que això ens pot ajudar a entendre millor el títol anglès Secret Sunshine, amb què s’ha estrenat internacionalment. I ho reforça unes altres declaracions de Lee Chang-dong Aquella ciutat -diu- no té res d’especial, per què s’hi aniria a viure expressament? Tanmateix vaig pensar que la resposta la podríem trobar a la mateixa ciutat, amagada entre les parets de les seves cases. La salvació ha de raure allà, no perquè es tracti de cap realitat particularment bella o dotada de cap significat especial, sinó perquè hi ha d’haver una raó per continuar vivint fins i tot en una ciutat lúgubre com aquella. Si Déu existís, és el que Déu ens diria. I és això el que he volgut transmetre.
 

Articles en aquest bloc [Comentari] [Altres veus] [Canes 2007: secció oficial competitiva]

 

Webs oficials [x]

 

Més informació [IMDB (ang)] [LaButaca (esp)] [AlloCiné (fr)] [CommeAuCinéma (fr)] [MyMovies (it)]

 

Festivals i premis [Canes 2007 · Competició | Millor actriu (Jeon Do-Yeon) ]

 

Dist. esp. [Versus] Dist. fr. [Diaphana] Dist. It. [x]

 

FOTO Jeon Do-yeon, a Secret Sunshine, de Lee Chang-dong

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!