Enguany s’hi projectaran 16 films, d’entre els quals, 10 estrenes mundials. El factor biogràfic passa a ser-hi molt important (el músic i escriptor Nick Cave; el comandament nazi Heinrich Himmler; l’estrella literària i confident policial de l’Alemanya de l’Est, Sascha Anderson; l’atracador que inspirà Tarda negra (Sidney Lumet, 1975), John Wojtowicz; la mainadera que amagava una ingent tasca de fotògrafa de carrer Vivian Maier…). Entrevistes (Noam Chomsky, Mario Wirz). Documents sobre la realitat gai a Itàlia o sobre l’únic moviment homosexual que sobrevisqué l’Alemanya Nazi, sobre l’altra sexualitat vista per transsexuals, sobre la vulva, sobre “Occupy Wall Street”, la comunitat afroamericana, accions per a l’alliberament del domini colonial a l’Àfrica, els pirates de Somàlia, el vincle home-terra en la producció de vi…
FOTO © Berlinale Cartell oficial de la 64a edició del Festival de Berlín
Berlín 2014: Panorama – documentals.
Felice chi è diverso (Felice chi è diverso | Happy to Be Different). Direcció: Gianni AMELIO. Producció italiana. Una història gai d’Itàlia des de l’època feixista. Vídeo: Clip. Més informació: Imdb.
Another World. Direcció: Rebecca CHAIKLIN, Fisher Stevens. Producció nord-americana. Sobre participants al moviment “Occupy Wall Street”. Més informació: Imdb.
20,000 Days on Earth. Direcció: Iain FORSYTH, Jane Pollard. Producció anglesa. Amb Nick Cave. Barreja de ficció i realitat, sobre la vida de Nick Cave. Altres festivals: Sundance 2014 · World Documentary. Més informació: Imdb.
Is the Man Who Is Tall Happy? Direcció: Michel GONDRY. Producció francesa. Amb Noam Chomsky. Una sèrie d’entrevistes al lingüista, filòsof i activista Noam Chomsky, fetes en animacions dibuixades a mà. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Imdb.
Through A Lens Darkly: Black Photographers and the Emergence of a People. Direcció: Thomas Allen HARRIS. Producció nord-americana. Exploració de com les comunitats afroamericanes han utilitzat la càmera com a eina per al canvi social des de la invenció de la fotografia fins a l’actualitat. Vídeo: Fragment. Més informació: Imdb.
The Circle (Der Kreis). Direcció: Stefan HAUPT. Producció helvètica. Amb Marianne Sägebrecht, Anatole Taubman, Matthias Hungerbühler, Sven Schelker. Creada a començament dels anys quaranta, la xarxa al voltant de la revista Der Kreis (‘The Circle’) va ser l’única organització gai que sobrevisqué el règim nazi. Més informació: Imdb.
Anderson. Direcció: Annekatrin HENDEL. Producció alemanya. Sascha Anderson, nascut el 1953, era l’estrella carismàtica pop de l’escena literària opositora al Barlín Oriental als anys vuitanta, prou amic de Christa Wolf, Franz Fühmann i Heiner Müller; però també treballava zelosament, com a informador, al servei de la policia secreta de la República Democràtica Alemanya. Més informació: Imdb.
The Dog. Direcció: Frank KERAUDREN, Allison Berg. Producció nord-americana. Retrat de John Wojtowicz, que va intentar robar un banc de Brooklyn per a finançar l’operació quirúrgica de canvi de sexe del seu amant masculí, fet real que més tard inspirà inspirà Tarda negra (Dog Day Afternoon | Tarde de perros | Un après-midi de chien | Quel pomeriggio di un giorno da cani), de Sidney Lumet (1975). Altres festivals: Toronto 2013 · TIFF Docs. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Imdb.
The Decent One (Der Anständige). Direcció: Vanessa LAPA. Producció israelo-austríaco-alemanya. El 6 de maig de 1945, soldats de la 88a Divisió d’Infanteria van entrar a cals Himmler, a Gmund, al llac Tegernsee, trobant-hi centenars de cartes privades, documents, diaris i fotografies. Amb aquest material i pel·lícules d’arxiu, el documental esbossa la biografia del comandant de les SS Heinrich Himmler, suïcidat a final de maig de 1945. Vídeos: Tràiler 1 | Tràiler 2. Més informació: Imdb.
Finding Vivian Maier. Direcció: John MALOOF, Charlie Siskel. Producció nord-americana. Vivian Maier, una mainadera que després de morir es guanyà la reputació d’una de les míllors fotògrafes de carrer, en descobrir-se-li més de cent mil fotografies totalment desconegudes fins aleshores. Altres festivals: Toronto 2013 · TIFF Docs. Vídeos: Tràiler VO. Més informació: Imdb.
Natural Resistance. Direcció: Jonathan NOSSITER. Producció italiana. Deu anys després de Mondovino, sobre la producció de vi cada vegada més estandaritzada, Nossiter hi torna, mostrant el que significa estar arrelat a la terra que es treballa. Més informació: Imdb.
Concerning Violence. Direcció: Göran Hugo OLSSON. Producció sueco-nord-americano-danesa. Basat en el llibre The Wretched of the Earth, els moments més audaços en la lluita africana per l’alliberament del domini colonial. Altres festivals: Sundance 2014 · World Documentary. Vídeos: Clip. Més informació: Imdb.
Last Hijack. Direcció: Tommy PALLOTTA, Femke Wolting. Producció neerlando-germano-irlando-noruega. La vida de dos pirates i la seva gent a la costa de Somàlia, què hi troben a fer-se pirates, per què se’n fan… Vídeos. Tràiler. Més informació: Imdb.
Vulva 3.0. Direcció: Claudia RICHARZ, Ulrike Zimmermann. Producció alemanya. Es tracta de la representació i l’optimització de la vulva, els mites anatòmics, circumcisions, la censura i alteracions íntimes. Vídeos: Fragments (VOSA). Més informació: Imdb.
My Mother, a War and Me (Meine Mutter, ein Krieg und ich). Direcció: Tamara TRAMPE, Johann Feindt. Producció alemanya. 1942, temps dur de guerra, en ple hivern, una jove infermera russa dóna a llum a la seva filla, Tamara, enmig de la gelor, en un camp a la vora del Volga: la història de la pròpia família de la directora Tamara Trampe. Més informació: Imdb.
Fucking different XXY. Direcció: Mor VITAL, Kay Garnellen, Felix Endara & Sasha Wortzel, J.Jackie Baier, Buck Angel, Jasco Viefhues, Gwen Haworth. Producció alemanya. Cineastes transsexuals d’arreu del món signen set curtmetratges sobre aspectes de la sexualitat que els són aliens. Més informació: Imdb.
Panorama supporting films.
Mario Wirz. Direcció: Rosa von PRAUNHEIM. Producció alemanya. Sis setmanes abans de morir de càncer, el poeta Mario Wirz conversa amb el seu amic Rosa von Praunheim. Més informació: Imdb.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!