Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

25 d'agost de 2007
0 comentaris

Cinema del dia: 25 d’agost de 2007, ds

A mesura que s’estrenen pel·lícules que interessen i que la bona gent de la crítica torna de fer vacances, creix l’interés de les crítiques. Mentrestant, segueix portant cua -i encara n’hi ha per molt de temps-, el lamentable espectacle del rodatge de Woody Allen per casa nostra. Avui, però, també són notícia Pere Portabella, la secció oficial de Sant Sebastià, el Cartoon Forum, la pel·lícula que fa anys revelà Danis Tanovic, cineastes canaris amb alguna cosa a veure amb els Oscar, Carles Bosch, l’ OCE i iniciatives audiovisuals a Bocairent, Sant Feliu de Guíxols, Badalona i Vilaweb.

L’enllaç amb aquests articles o les referències corresponents, anant a "Vull llegir la resta de l’article".

Foto: Rene Bitorajac i BrankoDjuric, a No man’s land / Terra de ningú (2001, Danis Tanovic)

CRÍTIQUES

Caótica Ana, de Julio Medem. Medem en estat pur. Crítica de Carlos Losilla, a l’ Avui.

The Bourne Ultimatum / L’ultimàtum de Bourne / El ultimátum de Bourne / La vengeance dans la peau, de Paul Greengrass. La trepidant recerca de la pròpia identitat [article d’avui, dissabte 25.08.2007]. Crítica de Judith Vives, al seu bloc Espaiisidor.blogspot

***

OPINIÓ

Barcelona. La ciutat de Woody Allen. A l’ Avui, Esteve Riambau hi dedica el sabatí ‘Quadern de cinema’, amb una titulet d’aquells que dius ‘anem malament’: Allen ha rodat el seu darrer film a Barcelona -diu Riambau-. Els seus ciutadans hem fet el ridícul amb un ampli repertori d’actituds provincianes. Té nassos! Ara resulta que els ciutadans som els que hem fet el ridícul! Vols dir que, a qui se li ha vist el llautó no és als periodistes (ens pensàvem que tenien un altre nivell, potser?) i als polítics ? La tafaneria d’alguns ciutadans i ciutadanes, a part de tenir molt a veure amb el muntatge mediàtic, em sembla que és tan provinciana com la d’arreu (llevat dels llocs on fer-hi pel·lícules és habitual). No serà que els actors, actrius i directors famosos es puguin passejar tranquil·lament pels carrers de Canes, us ho asseguro! Gosaria dir que, precisament, vam ser els ‘ciutadans i ciutadanes’ els que primer vam manifestar la vergonya aliena que sentíem per l’espectacle lamentable que oferien els polítics i els mitjans de comunicació nostrats; després s’hi van afegir alguns comentaristes. I ara, fent-se el cosmopolita, en Riambau.

Gitarada reprimida. Homenatges pendents. A la segona part del ‘Quadern de cinema’, a l’Avui, Riambau vomita la bilis que duia al pap, fent una mena de pastarada que ho esquitxa gairebé tot i on s’hi pot notar una certa crítica a la premsa -ara sí, però velada, gairebé d’ofici-, el seus complexos -i autoodis- de provincià i, amb l’espanyolisme que cada cop amaga menys, intenta fer broma amb la més que probable ignorància de Woody Allen sobre el lloc on ha filmat part de la pel·lícula.

*** 

ACTUALITAT

Pere Portabella, al  MOMA. Per fi, a Nova York. Lara Bonilla, a l’Avui, informa de la retrospectiva que el MOMA dedicarà al director català a partir del 26 de setembre de 2007 i recull declaracions del comissari de la iniciativa, Larry Kardish.

Festival de Sant Sebastià (20-29 de setembre). Un total de 16 pel·lícules competiran en la secció oficial. Un breu, en algunes algunes edicions territorials del diari diari El Punt,  que es fa ressó de l’avançament -magre- d’alguns títols en competitició. Per la seva banda, Cristina Savall, a l’ Estiu d’ El Periódico destaca que El cinema independent s’imposa a Sant Sebastià.

Cartoon Forum (19-22 de setembre). L’exhibició de seixanta projectes convertirà Girona en aparador de l’animació. Un breu, en algunes edicions territorials del diari diari El Punt

A No man’s land, de Danis Tanovic (2001). "Aquestes imatges són una impostura". Una associació d’expresoners serbobosnians acusa el director bosnià i l’Avui en recull la notícia.

Canari que arribà als Oscar per la porta del curt. Juan Carlos Fresnadillo és el primer realitzador espanyol que treballa amb Spielberg. Notícia d’agència que recull i amplia  Diari de Girona.

Un altre canari que pot arribar a Hollywood. El curt Nasija de Guillermo Ríos ha estat preseleccionat per als Oscar. Ho publica Diari de Girona.

Carles Bosch, que també aspirà a l’estueta. "Expliquem els grans fets amb petites històries" [article sense enllaç]. La periodista Eva Auqué entrevista Carles Bosch i surten a parlar de Setembres i de Balseros, a més de 30 minuts,  a la contraportada del número 11 de CatTV, suplement de l’Avui (setmana del 26 d’agost a l’1 de setembre de 2007).

L’Orquestra de Cambra de l’ Empordà. L’OCE clou amb música de cinema l’Estiu Musical del Celler Espelt. Breu notícia, acompanyada d’una instantània del concert… al celler, que publica l’edició Comarques gironines del diari El Punt.

A Bocairent, dilluns i dimarts passats. Èxit del cinema a la fresca. En parla Vilaweb-Ontinyent.

A Sant Feliu de Guíxols, avui i demà. Quatre curts i nou sèries fotogràfiques enceten el Moviemobile-Xpress. Notícia, a l’edició Comarques gironines del diari El Punt.

A Badalona, el novembre. El festival Filmets rep un miler de curtmetratges. Aquest cop, han estat tocatardans, a Vilaweb; però certament, la notícia és encara vigent. I, a més, Vilaweb-Badalona ja se n’havia fet ressó abans d’ahir: Filmets arriba al miler de curts.

***

CINEMA A LA XARXA

Films gratuïts a la xarxa. Cat on a Hot Tin Roof, amb Paul Newman. Cinquè lliurament que ens fa Vilaweb.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!