Canes 2014: Rumors I (DI-G)

Tercer lliurament de la sèrie d’apunts que estic dedicant a la primera onada de rumors sobre títols que podrien anar a Canes 2014. Una sèrie ordenada per ordre alfabètic del cognom dels respectius autors. I vés per on, l’atzar ha fet que, en aquest article, coincideixen una colla de propostes d’entrada ben interessants i diverses. Des del nou Godard al musical que ha dirigit Clint Eastwood, passant pels quarts llargmetratges del quebequès Xavier Dolan i de la francesa Pascale Ferran, o els enèssims films de Robert Guédiguian i Tony Gatlif; sense passar per alt el voltatge polèmic de la pel·lícula que l’iconoclasta Abel Ferrara ha dedicat a l’escàndol de Dominique Strauss-Kahn o la gosadia de Vincent Garenq de dur a la pantalla el cas Clearstream, que esquitxà la classe dirigent francesa… I parlant de polèmiques, una de les que fan xalar la crítica internacional: Alejandro González Iñárritu té nou film i, per tant, una nova oportunitat d’esberlar radicalment les opinions dels diferents sectors del opinadors…

Aquesta informació està essencialment basada en la llista de rumors publicada a Cineuropa, el 13.02.2014.

Al decurs de les properes setmanes, aniré publicant la resta d’apunts que treballen i si cal amplien aquesta primera onada de rumors.

FOTO © Wild Bunch Jean-Luc Godard, a la feina


Canes 2014: Rumors I (DI-G).

Paradís perdut (Paradise Lost). Direcció: Andrea DI STEFANO. Guió: Andrea Di Stefano. Amb Benicio Del Toro, Josh Hutcherson, Ana Girardot, Carlos Bardem, Brady Corbet, Claudia Traisac. Sinopsi: En Nick (Josh Hutcherson) es pensa haver trobat el seu paradís en retrobar-se amb son germà a Colòmbia. Aigües turqueses, platges d’ivori i onades perfectes: tot un somni per a aquest jove surfista irlandès. A més, hi coneix Maria (Claudia Traisac), una colombiana magnífica, amb qui viu una pletòrica història d’amor. Tot perfecte… fins que Maria li presenta el seu oncle, Pablo Escobar (Benício Del Toro). Vendes internacionals: Pathé Int. Distribuïdores: Pathé. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné(fr).

Mommy. Direcció: Xavier DOLAN. Amb Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon. Sinopsi: les relacions materno-filials, en un tó més greu que els de Jo vaig matar ma mare i a partir de la història d’una mare que es fa càrrec d’un fill “difícil” que ja ha passat per totes les institucions hagudes i per haver. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

Tot somiant (Als wir träumten | Pendant que nous revons). Direcció: Andreas DRESEN. Guió: Wolfgang Kohlhaase, adaptació de la novel·la epònima de Clemens Meyer. Amb Joel Basman, Ruby O. Fee, Peter Schneider. Distribuïdores: Les Films du Losange* | Pandora Film Verleih* . Més informació: Imdb (ang).

Jersey Boys. Direcció: Clint EASTWOOD. Guió: Rick Elice i John Logan, adaptació del llibret de Marshall Brickman i Rick Elice per al musical epònim, guanyador d’un premi Tony. Amb Christopher Walken, John Lloyd Young, Erich Bergen, Michael Lomenda, Vincent Piazza. Sinopsi: Quatre nois d’una barriada modesta de Nova Jersey munten el grup “The Four Seasons” que es convertirà en internacionalment famós als anys seixanta. l pel·lícula viatja a través de la seva carrera professional i la seva vida personal, els moments difícils que van passar, els enfrontaments entre ells i el triomf d’una colla d’amics la música dels quals arribar a marcar tota una generació. Distribuïdores: WB-Esp* | WB-Fr* | WB-EUA. Més informació: Imdb (ang) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | MyMovies (it) | Entre els productors executius del film, dos components dels autèntics “The Four Seasons”, Frankie Valli i Bob Gaudio.

Les nits d’estiu (Les nuits d’été). Direcció: Mario FANFANI. Guió: Mario Fanfani, Gaëlle Macé. Amb Guillaume de Tonquedec, Jeanne Balibar, Nicolas Bouchaud, Mathieu Spinosi. Vendes internacionals: Le Pacte*. Distribuïdores: Le Pacte*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr).

Bird People. Direcció: Pascale FERRAN. Guió: Pascale Ferran, Guillaume Bréaud. Amb Anais Demoustier (Audrey Camuzet), Josh Charles (Gary Newman), Radha Mitchell (Elisabeth Newman), Clark Johnson (McCullan), Roschdy Zem (Simon), Hippolyte Girardot (Vengers). Sinopsi: Un nord-americà arriba a París, es registra en un hotel, apaga el mòbil i comença una nova vida. La història d’aquest filmes desenvolupa, efectivament, als voltants de París, entre un aeroport i un hotel internacional de la zona aeroportuària. Per allà corre tota mena de gent, de passada o perquè viuen o treballen en aquells rodals. La pel·lícula, que es presenta com a molt contemporània, no tan sols intenta descriure el món d’avui, sinó també les esperances i somnis de cadascú en un ambient social marcat per l’aparició del sobrenatural. Vendes internacionals: Films Distribution*. Distribuïdores: Diaphana*. Més informació: Archipel 35 (fr/ang) |  Unifrance (fr) | Imdb (ang) | AlloCiné (fr) | Ja era un rumor per a Canes 2013 i, després de l’impressionant èxit de Lady Chatterley, que passà de llarg del Festival, Canes té l’oportunitat de “recuperar” aquesta cineasta francesa, que el 1990 participà en la competició de curtmetratges amb Le baiser i el 1994 guanyà la Càmera d’Or amb Petits arrengements avec les morts.

Welcome to New York. Direcció: Abel FERRARA. Amb Gérard Depardieu, Jacqueline Bisset, Marie Mouté. Sinopsi: DSK; és a dir, Dominique Strauss-Kahn (Gérard Depardieu); l’ascens i caiguda de l’exdidirigent del Fons Monetari Internacional. Vendes internacionals: Wild Bunch Int. Distribuïdores: Wild Bunch*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

The Clearstream Affair (La justice ou le chaos | The Clearstream Affair). Direcció: Vincent GARENQ. Guió: Vincent Garenq, Stéphane Cabel, Denis Robert. Amb Gilles Lellouche, Charles BerlingLaurent Capelluto, Florence Loiret Caille. Sinopsi: Any 2001. El periodista Denis Robert sacseja el món de les finances en treure a la llum les operacions fosques de Clearstream Banking. En la seva recerca de la veritat i de revelar “el cas de tots els casos”, acaba trobant-se amb el jutge Judge Renaud Van Ruymbeke, ben conegut pel seu compromís amb la lluita anti-corrupció. i que mena la investigació del cas Taiwan Frigate. Els seus treballs en paral·lel els du al cor de la fosca maquinària financera política anomenada “Sistema Clearstream”, tocant de ple la classe dirigent francesa. Vendes internacionals: Films Distribution. Distribuïdores: Mars Distribution. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).

Geronimo. Direcció: Tony GATLIF. Guió: Tony Gatlif. Amb Céline Sallette, Rachid Yous, David Murgia. Sinopsi: La Gemma, anomenada “Geronimo”, que ha crescut amb els gitanos del barri de Saint Pierre, rep una trucada al mòbil el dia del seu aniversari per si pot ajudar a calmar l’agitació que s’ha desfermat al barri. La Nil, una adolescent d’origen turc, s’ha enamorat d’en Luky, un gitano de la seva edat. La noia ha fugit per a esquivar les represàlies del seu germà, molt jove, “rapper” anomenat “L’Electrique”, i no hi ha manera de localitzar-la. La Geronimo no té la confiança dels dos clans enfrontats, que rebutgen que la policia se’n faci càrrec. Només l’Orange, un jove educador del barri i antic amant de la Geronimo pot ajudar a trobar els joves en fuita. La geronimo i l’Orange, tanmateix, s’han de moure ràpidament, molt de pressa, per a poder salvar la Nil i en Luky. Vendes internacionals: Les Films du Losange. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr). Aquest títol l’he afegit, absent com era a la llista de Cineuropa.

Adéu al llenguatge (Adieu au langage | Goodbye to Langage 3D). Direcció: Jean-Luc GODARD. Guió: Jean-Luc Godard. Amb  Héloise Godet, Zoe Bruneau, Kamel AbdelliJessica Erickson, Richard Chevallier. Sinopsi: Un home solter i una dona casada es coneixen/ Els agrada, diuen, aixecar els punys al vol/ Un gos ronda entre el camp i la ciutat/Les estacions passen/ L’home i la dona es tornen a trobar/ El gos és amb ells/ L’un és en l’altra,/ l’altre és en l’un/ i són tres/ L’exmarit ho fot tot enlaire/ Una segona pel·lícula comença:/ com la primera,/ i encar no./ De la raça humana es passa a la metàfora./ Això acaba en un lladruc/ i en un plor de nadó./ Mentrestant haurem vist/ gent parlant de la desaparició del dòlar/ de la veritat a les matemàtiques/ i de la mort d’un pit-roig. Vendes internacionals: Wild Bunch International. Distribuïdores: Wild Bunch*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr)| Ja era un rumor per a Canes 2013.

Birdman. Direcció: Alejandro GONZÁLEZ IÑÁRRITU. Producció: Worldwide Ent., entre altres. Guió: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo. Amb Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis, Edward Norton.  Sinopsi: En Riggan Thompson (Michael Keaton) va ser en “Birdman”, un superheroi en la lluita contra el crim que triomfà en una sèrie de tres pel·lícules. Ara, però, és un actor més aviat pansit, lluny d’aquella glòria fugissera, que brega per a refer la carrera i la vida tot muntant una seva peça teatral a Broadway. El dia abans de l’estrena, l’obra és a punt d’ensorrar-se i en Riggan es veu obligat a contractar un actor principal, que és molt més jove que ell, un egocèntric a qui detesta. El que en resulta al decurs dels tres propers dies és certament estrany, obscur i francament hilarant, fins al punt que en Riggan gairebé hi deixa la carrera, la família i el seny. Distribuïdores: Fox_Esp* | Fox_Fr* | Fox_It* | Fox Searchlinght*. Més informació: Imdb (ang) | AlloCiné (fr).

El fil d’Ariane (Au fil d’Ariane | Ariane’s Thread). Direcció: Robert GUÉDIGUIAN. Guió: Robert Guédiguian, Serge Valletti. Amb Ariane Ascaride, Gérard Meylan, Jean-Pierre Darroussin, Jacques Boudet, Adrien Jolivet. Sinopsi: Ariane (Ariane Ascaride), una dona de mitjana edat, està més sola que mai a la seva bonica casa. És el seu aniversari. Les espelmes del pastís estan enceses; però tots els convidats s’han excusat. Així és que agafa el seu bonic cotxe i deixa enrere la seva bonica barriada per anar a perdre’s a la gran i assolellada Marsella. Vendes internacionals: Films Distribution. Distribuïdores: Diaphana*. Més informació: Imdb (ang) | Unifrance (fr) | AlloCiné (fr).


Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *