Canes 2013 · Competició: “Michael Kohlhaas”, d’Arnaud des Pallières

FOTO © Les Films du Losange Mads Mikkelsen, a Michael Kohlhaas, d’ Arnaud des Pallières

Michael Kohlhaas, la novel·la de Von Kleist, ha estat duta a la pantalla en diverses ocasions —entre les quals, Michael Kohlhaas, el rebel, de Volker Schlöndorff (1969). Ambientada a les Cevenes el segle XVI, aquesta història d’un honrat marxant de cavalls que topa amb la injustícia dels poderosos i hi planta cara muntant una revolta, l’ha assumida ara el francès Arnaud des Pallières, amb un repartiment encapçalat per Mads Mikkelsen —Premi Millor Actor a Canes 2012, per La caça— i en el qual participa el català Sergi López.

Sergi López ja va treballar amb cineasta al seu film anterior, Parc (2009), adaptació d’una novel·la de John Cheever, en què Jean-Marc Barr és un home ric, solitari, malenconiós, desvagat i tan encarat al món com delerós de pertànyer-hi, que es proposa destruir l’ideal de felicitat encarnat per la família d’un burgès (López) ben instal·lat, que segueix les rutines de la gent benestant, aliè a l’agitació social que viu el país. Certament, Arnaud des Pallières (París, 1961) sol treballar selectivament a partir de textos literaris i s’interessa per una temàtica social, és a dir política, de fons.

Havent estudiat breument literatura, fet d’actor i directors teatral, posteriorment es formà com a cineasta i, en aquella etapa va filmar Gilles Deleuze : Qu’estce que l’acte de Création ? (1988). Quan el 1996 va debutar —després d’haver realitzat un seguit de curtmetratges— ho féu amb Drancy Avenir (1996), investigació històrica, poètica i filosòfica sobre la petja de l’extermini jueu al París i la seva àrea metropolitana d’avui en dia. Tot seguit dirigeix un parell de migmetratges per a la televisió, entre els quals, Is Dead (Portrait Incomplet de Gertrude Stein) (1999), un lliure “autoretrat” de Gertrude Stein, a partir dels seus textos autobiogràfics. Un altre retrat, dolorós, el d’una França inhòspita, indiferent al destí dels immigrants clandestins repatriats als països d’origen és el que Arnaud des Pallières basteix al seu segon llargmetratge, Adéu (2004), film de diverses històries entrelligades, amb Michaël Lonsdale, Aurore Clément, Laurent Lucas i Olivier Gourmet. En els quatre anys que, des de Parc, ha durat la preparació i realització d’aquest Michael Kohlhaas, ha dirigit Diane Wellington (2010) —curt a la manera d’un retrat, sobre Diane Wellington, desapareguda el 1938 a Dakota del Sud— i Poussières d’Amérique (2011) —documental sobre la història d’Amèrica, construit talment com un somni, a partir de material d’arxiu del cinema mut i la lectura de diversos textos, alguns en vers—.

Michael Kohlhaas (Michael Kohlhaas)

Director: Arnaud des Pallières. Guió: Christelle Berthevas i Arnaud des Pallières, adaptació de la novel·la Michael Kohlhaas, de Heinrich von Kleist (en català i edició paper/electrònica, Riurau Editors). Producció: Les Films d’Ici (França), Looks Filmproduktionen (Alemanya), Arte France Cinéma (França), Rhône-Alpes Cinéma (França). Durada: 2h01.

Repartiment: Mads Mikkelsen (Michael Kohlhaas), David Bennent (César), Paul Bartel (Jérémie), Bruno Ganz (el governador), Mélusine Mayance (Lisbeth ), David Kross (el predicador), Amira Casar (l’abadessa), Sergi López (el manc), Denis Lavant (el teòleg), Roxane Duran (la princesa), Delphine Chuillot (Judith), Jacques Nolot (l’advocat).

Sinopsi: Al segle XVI, a les Cevenes, en Michael Kohlhaas, marxant de cavalls, mena una vida familiar prospera i feliç. Víctima de la injustícia d’un senyor, aquest home pietós i íntegre recluta un exèrcit i passa el país pel foc i l’espasa,  perquè se li restableixin els drets usurpats.

Vídeos: Tràiler VO | Vídeos al web del Festival de Canes.

Vendes internacionals Les Films du Losange. Distribuïdores confirmades abans o durant Canes 2013: Les Films du Losange. Més informació: Web oficial | Les Films d’Ici | Imdb (ang) | Comme Au Cinema (fr) | Unifrance (fr/ang/esp) | MyMovies (it).


FESTIVAL DE CANES 2013

Competició

Michael Kohlhaas


Articles en aquest blog: Vilaweb a Canes.

Apunts de context en aquest blogCanes 2013: programa del divendres 24 de maig | Tot Canes 2013 | Canes 2013: la Competició.

Cròniques: Diari de Girona: Sergi López, manc | Vilaweb: A Canes: Nova York, 1921; Occitània, segle XVI.


Premis: Premis. Altres festivals: Altres festivals.

Informacions, incloses novetats de distribució: pendent.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *