Oscar 2012: les nominacions per pel·lícula

FOTO © Fox Lincoln, de Steven Spielberg

Per a seguir la Nit dels Oscar, em resulta especialment pràctic disposar de la llista de nominacions que té cada pel·lícula. Així és que ara penjo aquest apunt en què els films que tenen alguna nominació queden ordenats per nombre de candidatures, de més a menys. I quan hi ha empat, l’ordre és l’alfabètic del director del film. Els curtmetratges els poso al final, separats, ja que tan sols poden tenir 1 nominació i barrejar-los amb els altres títols més aviat destorbaria.

Repassar aquesta llista, anunciada fa un mes, permet especular sobre el resultat final. I és que ha plogut molt, en aquest mes; sobretot per a Argo, pel·lícula tan estimable com discreta, que els diferents gremis artístics nord-americans han anat convertint en “la pel·lícula de l’any”, votació rere votació (productors, directors, guionistes, etc.). Però no era pas el fenomen actual, les setmanes que els acadèmics votaven per a les nominacions i així ara ens trobem que aquest film només té 7 candidatures, davant les 12 de Lincoln, les 11 d’ Història de Pi i les 8 que comparteixen Els miserables i Silver Linings Playbook. I, a més, Ben Affleck no aspira a l’Oscar de Millor Direcció…

Les cròniques parlen d’un presumpte duel entre Lincoln (la més nominada) i Argo (“la pel·lícula de l’any”). De manera que si els haguéssim de fer cas, això voldria dir que hi hauria patacada de les grosses per a films amb un munt de candidatures, que podrien anar-se’n amb les mans buides o amb ben poca cosa (fóra el cas de: Història de Pi, Els miserables, Silver Linings Playbook; però també d’ Operació Zero Dark Thirty i Django desencadenat). Passa, però, que si la pel·lícula de Ben Affleck acabés arrasant, es podria menjar fins a 6 de les nominacions de Lincoln, cinta que es podria convertir (molt injustament, per cert) en la gran derrotada de la nit, ja que, a part de l’Oscar al Millor Actor (per a Daniel Day-Lewis) podria quedar-se amb gairebé res més; perquè és probable que Anne Hathaway, per Els miserables,  li prengui l’estatueta de Millor Actriu Secundària; Història de Pi, la de Millor Fotografia; Anna Karenina o El Hòbbit: un viatge inesperat, la del Millor Disseny de Producció; i així, en base a un resultat molt repartit en les categories considerades “menors”, en les quals Skyfall vés que congriï uns quants Oscar, el film de Spielberg resultar allò que en diuen “derrotat”, efectivament. I el cas és que, tot i que em sembla molt superior la de Spielberg, no sé veure, a hores d’ara, que els acadèmics de Hollywood puguin mantenir-se en l’aposta que van fer inicialment. Veurem què ens depara aquesta Nit d’Oscar.

Oscar 2012: les nominacions per pel·lícula.

Lincoln, de Steven Spielberg: 12 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actor -Daniel Day-Lewis, Actor Sec. -Tommy Lee Jones-, Actriu Sec. -Sally Field-, Guió Adaptat, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, Vestuari, BSO, Mescles de So)

Història de Pi, d’ Ange Lee: 11 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió Adaptat, Fotografia, Muntatge, Disseny de Producció, BSO, Cançó, Mescles de So, Muntatge de So, Efectes Visuals)

Els miserables, de Tom Hooper. : 8 nominacions (Pel·lícula, Actor -Hugh Jackman-, Actriu Sec. -Anne Hathaway-, Disseny de Producció, Vestuari, Maquillatge i Perruqueria, Cançó, Mescles de So)

Silver Linings Playbook (Silver Linings Playbook | El lado bueno de las cosas | Happiness Therapy | Il lato positivo), de David O. Russell: 8 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actor -Bradley Cooper-, Actriu -Jennifer Lawrence-, Actor Sec. -Robert De Niro-, Actriu Sec. -Jackie Weaver-, Guió Adaptat, Muntatge)

Argo, de Ben Affleck: 7 nominacions (Pel·lícula, Actor Sec. -Alan Arkin-, Guió Adaptat, Muntatge, BSO, Mescles de So, Muntatge de SO)-

Operació Zero Dark Thirty (Zero Dark Thirty | La noche más oscura), de Kathryn Bigelow: 5 nominacions (Pel·lícula, Actriu -Jessica Chastain-, Guió, Muntatge, Muntatge de So)

Amor, de Michael Haneke: 5 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actriu -Emmanuelle Riva-, Guió, Film Parla No Anglesa)

Skyfall, de Sam Mendes: 5 nominacions (Fotografia, BSO, Cançó, Mescles de So, Muntatge de So).

Django desencadenat, de Quentin Tarantino: 5 nominacions (Pel·lícula, Actor Sec. -Christoph Waltz-, Guió, Fotografia, Muntatge de So)

Anna Karenina, de Joe Wright: 4 nominacions (Fotografia, Disseny de Producció, Vestuari, BSO)

Bèsties del sud salvatge, de Benh Zeitlin: 4 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actriu -Quvenzhané Wallis-, Guió Adaptat)

The master, de Paul Thomas Anderson: 3 nominacions (Actor -Joaquin Phoenix-, Actor Sec. -Philip Seymour Hoffman-, Actriu Sec. -Amy Adams-)

El Hòbbit: un viatge inesperat, de Peter Jackson: 3 nominacions (Disseny de Producció, Maquillatge i Perruqueria, Efectes Visuals)

Blancaneu i la llegenda del caçador, de Rupert Sanders: 2 nominacions (Vestuari, Efectes Visuals)

Flight, de Robert Zemeckis: 2 nominacions (Actor -Denzel Washington-, Guió)

Moonrise Kingdom, de Wes Anderson: 1 nominació (Guió)

Brave (Brave | Indomable | Ribelle), de Mark Andrews, Brenda Chapman: 1 nominació (Animació)

Un assumpte reial (En kongelig affære | A Royal Affair | Un asunto real), de Nikolaj Arcel: 1 nominació (Film Parla No Anglesa)

The Impossible, de Juan Antonio Bayona: 1 nominació (Actriu -Naomi Watts-)

Searching for Sugar Man, de Malik Bendjelloul, Simon Chinn: 1 nominació (Documental)

5 Broken Cameras, d’Emad Burnat, Guy Davidi: 1 nominació (Documental)

Frankenweenie, de Tim Burton: 1 nominació (Animació)

The Invisible War, de Kirby Dick, Amy Ziering: 1 nominació (Documental)

ParaNorman (ParaNorman | El alucinante mundo de Norman | L’étrange pouvoir de Norman), de Sam Fell, Chris Butler: 1 nominació (Animació)

How to Survive a Plague, de David France, Howard Gertler: 1 nominació (Documental)

Hitchcock, de Sacha Gervasi: 1 nominació (Maquillatge i Perruqueria)

No, de Pablo Larraín: 1 nominació (Film Parla No Anglesa)

The Sessions, de Ben Lewin: 1 nominació (Actriu Sec. -Helen Hunt-)

Pirates (The Pirates! In an Adventure with Scientists! | ¡Piratas! | Les Pirates! Bons à rien, mauvais en tout | Pirati! Briganti Da Strapazzo), de de Peter Lord i Jeff Newitt: 1 nominació (Animació)

Ted, de Seth MacFarlane: 1 nominació (Cançó)

Rebel (Rebelle), de Kim Nguyen: 1 nominació (Film Parla No Anglesa)

En Ralph, el destructor (Wreck-It Ralph | ¡Rompe, Ralph! | Les mondes de Ralph | Ralph Spaccatutto), de Rich Moore: 1 nominació (Animació)

The Gatekeepers, de Dror Moreh, Philippa Kowarsky, Estelle Fialon: 1 nominació (Documental)

Chasing Ice, de Jeff Orlowski: 1 nominació (Cançó)

Kon-Tiki, de Joachim Rønning, Espen Sandberg: 1 nominació (Film Parla No Anglesa)

Prometheus, de Ridley Scott: 1 nominació (Efectes Visuals)

Mirallet, mirallet (Mirror, Mirror | Blancanieves | Blanche Neige | Biancaneve), de Tarsem Singh: 1 nominació (Vestuari)

The Avengers, de Joss Whedon: 1 nominació (Efectes Visuals)

Curtmetratges.

Redemption, de Jon Alpert, Matthew O’Neill: 1 nominació (Curt Documental)

Asad, de Bryan Buckley, Mino Jarjoura: 1 nominació (Curt d’Acció Real)

Curfew, de Shawn Christensen: 1 nominació (Curt d’Acció Real)

Open Heart, de Kief Davidson, Cori Shepherd Stern: 1 nominació (Curt Documental)

Henry, de Yan England: 1 nominació (Curt d’Acció Real)

Inocente, de Sean Fine, Andrea Nix: 1nominació (Curt Documental)

Buzkashi Boys, de Sam French, Ariel Nasr: 1 nominació (Curt d’Acció Real)

Kings Point, de Sari Gilman, Jedd Wider: 1 nominació (Curt Documental)

Paperman, de John Kahrs: 1 nominació (Curt d’Animació)

Adam and Dog, de Minkyu Lee: 1 nominació (Curt d’Animació)

Fresh Guacamole, de PES: 1 nominació (Curt d’Animació)

Head Over Heels, de Timothy Reckart, Fodhla Cronin O’Reilly: 1 nominació (Curt d’Animació)

The Simpsons: The Longest Daycare, de David Silverman: 1 nominació (Curt d’Animació)

Dood van een Schaduw, de Tom Van Avermaet, Ellen De Waele: 1 nominació (Curt d’Acció Real)

Mondays at Racine, de Cynthia Wade, Robin Honan: 1 nominació (Curt Documental)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *