Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

5 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012 · Competició: “Meteors”, de Spiros Stathoulopoulos

Meteors (Metéora)

Aquest és el segon llargmetratge de Spiros Stathoulopoulos (Tessalònica, 1978). L’anterior, PVC-1, el va filmar en un únic pla —per tant, en temps real— i s’inspirava en un fet verídic: la història d’una dona colombiana que l’any 2000, en no poder pagar un rescat de 7.000$, la van convertir en bomba humana, en un estrany acte terrorista. Stathoulopoulos està considerat un cineasta greco-colombià, perquè els seus pares van emigrar a aquell país sud-americà quan el noi era força petit i, de fet, és allà on anà fent pel·lícules, de jovenet (als catorze anys ja li van donar un premi per un curt rodat en video), i estudià Cinema —tot i que acabà graduant-se’n a la universitat pública de Califòrnia—. Tot i així, anà a fer el servei militar a Grècia, quan tenia els divuit anys. I, per a la seva segona pel·lícula no ha pogut triar un context més grec: els monestirs ortodoxos dels Meteors. En aquesta ocasió, un tret estilístic destacat és que a penes si hi ha diàlegs. I el que explica és una història d’amor entre un monjo grec i una monja russa; això sí, tractada com si fos un poema pietós, diuen els programadors de Berlín.  Permeteu el joc de paraules, però el cas és que meteòrica està resultant la carrera de Spiros Stathoulopoulos, que passa a un certamen de primera categoria ja amb aquest segon llargmetratge, després d’haver presentat el primer a la Quinzena de Realitzadors de Canes.

Meteors (Metéora)

Director: Spiros Stathoulopoulos. Guió: Asimakis Alfa Pagidas, Spiros Stathoulopoulos. Producció: Essential Filmproduktion (Berlín, Alemanya). Coproducció: Polyplanity Productions (Atenes, Grècia), ZDF/Arte (Magúncia, Renània-Palatinat, Alemanya) Durada: 1h22.

Repartiment: Theo Alexander (Theodoros, el monjo), Tamila Koulieva (la monja russa).

Sinopsi: Als llegendaris monestirs ortodoxos dels Meteors —Tessàlia—, penjats al capdamunt de penyals, autèntiques masses rocoses grises…, Theodoros, un monjo grec, viu en una solitud espiritual i passa el dia enfilant cants i rituals. El refugi que hi ha dalt de la roca del davant d’aquest monestir és tan inaccessible que la monja russa que s’hi està ha de baixar amb una xarxa per arribar al nivell de sota. Dividit entre la seva vocació espiritual i la vida senzilla de camperol al poblet que hi ha al peu dels Meteors, Theodoros se sent atret cap la monja. I així és que comencen a trobar-se cada cop de manera més sovintejada, contravenint amb el seu amor la vida monacal.

Vídeos: Pendent.

***

Berlinale 2012 · Competició: METEORS (al / ang). Premis a la Berlinale 2012: Pendent.

***

Webs oficials: Pendent. Facebook oficial: Pendent. Twiter oficial: Pendent.

Més informació: Imdb (ang) | Cineuropa (ang/esp/fr/it) | Sensacine (esp) | AlloCiné (fr) | CommeAuCinéma (fr) | MyMovies (it).

AP: Coproduction Office. Vendes internacionals: Coproduction Office. Distribuïdores: Catalunya, les Illes, País Valencià, la Franja i Andorra, pendent | Catalunya Nord, pendent | mercat italià, pendent.

***

Apunts d’actualització, en aquest blog, posteriors a Berlín 2012: pendent.

***

Actualitzacions informatives posteriors a Berlín 2012: pendent.

Altres festivals: pendent. Premis: pendent.

***

FOTO Meteors, de Spiros Stathoulopoulos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!