“La invenció d’Hugo Cabret” i “L’artista” s’enduen la glòria de les nominacions als Oscar

Fins aquest migdia, La invenció d’Hugo Cabret, de Martin Scorsese, era una pel·lícula que anava arreplegant premis i nominacions de manera tan discreta com eficaç. Enmig del rebombori de L’artista i fins i tot d’ Els descendents, Scorsese se n’anava enduent reconeixements com a director o bé era el disseny de producció el que en premiaven les associacions de crítics/cinèfiles o els gremis, quan no el productor mateix. Com he dit, però, sense fer soroll: en total, fins avui, duia acumulats uns 7 premis i 8 nominacions (mentre que el film d’Hazanavicius havia ja congriat 20 nominacions i 11 premis, i el de Payne, 16 nominacions i 8 premis). Era com si es tractés de distingir un cop més el prestigi de Scorsese. Però les nominacions als Oscar ho han capgirat tot. De sobte, La invenció d’Hugo Cabret s’ha convertit en el títol que encapçala les candidatures d’enguany, amb 11 nominacions. Certament, seguida (amb 10 candidatures) per  L’artista, destacant-se totes dues de les “immediates perseguidores”, que ja només n’han pogut acumular 6 (Moneyball i Cavall de guerra). I la tèorica gran aspirant, Els descendents, s’ha hagut de conformar amb 5 (tantes com Els homes que no estimaven les dones).

Tanmateix, llevat que hi hagi un sorprenent i inesperat “fenomen Hugo”, d’aquí al 26 de novembre que es lliuraran les estatuetes, és molt probable que a l’hora de la veritat, el resultat final tingui poc a veure amb la classificació entre pel·lícules que ara estableix el nombre de nominacions. Per exemple, no ens hauria d’estranyar gens que La dona de ferro, que ara només opta a 2 Oscar, acabés enduent-se’ls tots dos (Meryl Streep i el maquillatge) i que Els homes que no estimaven les dones s’hagi de conformar amb 1 dels 5 a què aspira, si és que n’arreplega cap. De manera similar, Beginners té força números per fer diana: només pot guanyar el de Millor Actor Secundari i sembla que Christopher Plummer ho té francament bé. En canvi, no sembla que L’arbre de la vida, de les 3 amb què compta, ves que com a molt tingui possibilitats certes en la categoria de Millor Fotografia. Seguint aquesta lògica, res fa pensar que La invenció d’Hugo Cabret convoqui unanimitats d’aquelles que fan que la “Millor Pel·lícula” s’endugui també els Oscar del guió, la música, la fotografia, el muntatges i altres aspectes tècnics, com sol passar els anys que els acadèmics aposten, a totes, per un mateix títol. Un fenomen així, enguany, semblaria que només L’artista podria acabar produint-lo. A tot això, Els descendents, que avui ha quedat força castigada, pot acabar jugant un paper clau: o se’n va gairebé de buit (llevat de l’opció Clooney) o pot rebaixar seriosament “els fums” de les més nominades.

De les nominacions anunciades avui sorprenen unes quantes coses. Per exemple, en la categoria de Maquillatge, l’absència de J. Edgar. El treball que s’hi ha fet amb Leonardo DiCaprio no sabria diferenciar-lo (en qualitat) del que s’ha practicat amb Meryl Streep: impressionants, tots dos. Esclar que, pel que diuen, l’absència d’aquest últim film de Clint Eastwood en tots els apartats dels Oscar és no ja una sorpresa, sinó gairebé un escàndol. En la categoria d’Animació, contràriament al que feia pensar la revifalla de darrera hora de Tintin i el secret de l’Unicorn, res: tan sols li han nominat la banda sonora. I així queda lliure el camí de Rango (ves per on!). En el ben entès que se les ha amb Chico i Rita, que ha convençut els acadèmics (posem que gràcies als seus valors i atractius, a més del suport que la comunitat llatina de Hollywood li pot haver afegit).

Permeteu que assenyali una certa morbositat geopolítica en l’apartat de Film de Parla No Anglesa. Nader i Simin: una separació, d’Asghar Farhadi, n’és la favorita, de carrer. Passa que representa l’acadèmia iraniana del cinema. I, entre les quatre altres pel·lícules amb quà concorre, hi ha la que presenten els israelians: Nota a peu de pàgina, de Joseph Cedar. Enmig de tensions polítiques de la comunitat internacional amb l’Iran, ves que guanyi la representant dels acadèmics d’aquell país i al damunt “derroti” la dels israelians (que, al damunt, rebrega a fons el món hebreu).

Tot seguit, la llista de les nominacions, ordenada per nombre de més a menys candidatures. Per a facilitar-ne lectures transversals, n’he marcat visualment algunes categories (amb color o jugant amb el gruix o subratllet de la lletra): m’ha quedat una mica “pastel”, però ja m’ho perdonareu (espero).

Oscar 2011: nominacions.

***Amb 11 nominacions***

La invenció d’Hugo Cabret (Hugo | La invención de Hugo | Hugo Cabret), de Martin SCORSESE: 11 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió Adaptat, Música Original, Fotografia, Muntatge, Direcció Artística, Vestuari, Muntatge de so, Mescles de so, Efectes Visuals)

***Amb 10 nominacions***

L’artista (The Artist), de Michel HAZANAVICIUS: 10 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actor -Dujardin-, Actriu Secundària -Bejo-, Guió, Música Original, Fotografia, Muntatge, Direcció Artística, Vestuari)

***Amb 6 nominacions***

Moneyball, de Bennett MILLER: 6 nominacions (Pel·lícula, Actor -Pitt-, Actor Secundari -Hill-, Guió Adaptat, Muntatge, Mescles de So)

Cavall de guerra (War Horse), de Steven SPIELBERG: 6 nominacions (Pel·lícula, Música Original, Fotografia, Direcció Artística, Muntatge de So, Mescles de So)

***Amb 5 nominacions***

Els homes que no estimaven les dones (The Girl with the Dragon Tattoo), de David FINCHER: 5 nominacions (Actriu -Mara-, Fotografia, Muntatge, Muntatge de So, Mescles de So)

Els descendents (The Descendants | Los descendientes | Paradiso amaro) d’ Alexander PAYNE: 5 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Actor -Clooney-, Guió Adaptat, Muntatge)

***Amb 4 nominacions***

Mitjanit a París (Midnight in Paris), de Woody ALLEN: 4 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Guió, Direcció Artística)

The Help (The Help | Criadas y señoras | La Couleur des sentiments), de Tate TAYLOR: 4 nominacions (Pel·lícula, Actriu -Davis-, Actriu Secundària -Chastain-, Actriu Secundària -Spencer-)

***Amb 3 nominacions***

El talp (Tinker, Tailor, Soldier, Spy | El topo | La taupe | La talpa), de Tomas ALFREDSON: 3 nominacions (Actor -Oldman-, Guió Adaptat, Música Original)

Transformers 3. La cara oculta de la Lluna (Transformers: Dark of the Moon), de Michael BAY: 3 nominacions (Muntatge de So, Mescles de So, Efectes Visuals)

Albert Nobbs, de Rodrigo GARCÍA: 3 nominacions (Actriu -Close-, Actriu Secundària -McTeer-, Maquillatge)

L’arbre de la vida, de Terrence MALICK: 3 nominacions (Pel·lícula, Direcció, Fotografia)

Harry Porter i les relíquies de la mort: part 2, de David YATES: 3 nominacions (Direcció Artística, Maquillatge, Efectes Visuals)

***Amb 2 nominacions***

My Week with Marilyn, de Simon CURTIS: 2 nominacions (Actriu -Williams-, Actor Secundari -Branagh-)

Tan fort, tan a prop (Extremely Loud and Incredibly Close), de Stephen DALDRY: 2 nominacions (Pel·lícula, Actor Secundari -Von Sydow-)

Nader i Simin: una separació (Jodaeiye Nader az Simin | Nader and Simin, A Separation | Nader y Simin, una separación | Une séparation | Una separazione), d’Asghar FARHADI: 2 nominacions (Guió, Film Parla No Anglesa)

Bridesmaids (Bridesmaids | La boda de mi mejor amiga | Mes meilleures amies | Le amiche della sposa), de Paul FEIG: 2 nominacions (Actriu Secundària -McCarthy-, Guió)

La dona de ferro, de Phyllida LLOYD: 2 nominacions (Actriu -Streep-, Maquillatge)

***Amb 1 nominació***

Paradise Lost 3: Purgatory, de Joe BERLINGER, Bruce SINOFSKY: 1 nominació (Documental)

The Muppets, de James BOBIN: 1 nominació (Cançó Original -“Man or Muppet“-)

Nota a peu de pàgina, de Joseph CEDAR: 1 nominació (Film de Parla No Anglesa)

Els idus de març, de George CLOONEY: 1 nominació (Guió Adaptat)

Margin Call, de JC CHANDOR: 1 nominació (Guió)

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front, de Marshall CURRY, Sam CULLMAN: 1 nominació (Documental)

Hell And Back Again, de Danfung DENNIS: 1 nominació (Documental)

Anonymous, de Roland EMMERICH: 1 nominació (Vestuari)

Monsieur Lazhar (Bachir Lazhar), de Philippe FALARDEAU: 1 nominació (Film de Parla No Anglesa)

Un gat a París, de Jean-Loup FELICIOLI i Alain GAGNOL: 1 nominació (Animació)

Jane Eyre, de Cary Joji FUKUNAGA: 1 nominació (Vestuari)

In Darkness, d’ Agnieszka HOLLAND: 1 nominació (Film de Parla No Anglesa)

Real Steel, de Shawn LEVY: 1 nominació (Efectes Visuals)

Undefeated, de Daniel LINDSAY, T.J. MARTIN: 1 nominació (Documental)

W.E., de MADONNA: 1 nominació (Vestuari)

El gat amb botes, de Chris MILLER: 1 nominació (Animació)

Beginners, de Mike MILLS: 1 nominació (Actor Secundari -Plummer-)

Warrior, de Gavin O’CONNOR: 1 nominació (Actor Secundari -Nolte-)

Bullhead (Rundskop), de Michaël R. ROSKAM: 1 nominació (Film de Parla No Anglesa)

Rio, de Carlos SALDANHA: 1 nominació (Cançó Original -“Real in Rio“-)

Tintin i el secret de l’Unicorn, de Steven SPIELBERG: 1 nominació (Música Original)

Chico i Rita (Chico & Rita), de Fernando TRUEBA, Javier MARISCAL i Tono ERRANDO: 1 nominació (Animació)

Rango, de Gore VERBINSKI: 1 nominació (Animació)

A Better Life, de Chris WEITZ: 1 nominació (Actor -Bichir-)

Pina (Pina), de Wim WENDERS: 1 nominació (Documental)

Drive, de Nicolas WINDING REFN: 1 nominació (Muntatge de So)

L’origen del planeta dels simis (The Rise of the Planet of the Apes), de Rupert WYATT: 1 nominació (Efectes Visuals)

Kung Fu Panda 2, de Jennifer YUH: 1 nominació (Animació)

Pendent que hi afegeixi: curts d’imatge real, curts d’animació, curts documentals

***

Més informació: Nominees for the 84th Academy Awards.

***

Aquestes nominacions les afegiré aviat al Comptador de premis anuals 2011.

***

FOTO © Paramount Hugo, de Martin Scorsese

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *