Joseph Cedar: una mirada crítica a la societat jueva

Nota a peu de pàgina (Hearat Shulayim | Footnote), que participa en la Competició de Canes 2011, és el quart llargmetratge de Joseph Cedar. Fem un cop d’ull a la seva biofilmografia.

Emigrat a Israel amb la seva família a l’edat de sis anys, Joseph Cedar (31.08.1968, Nova York), va estudiar Filosofia i Història a la Universitat de Jerusalem i més endavant es graduà a la Tish School of the Arts, de la Universitat de Nova York.

Als assentaments jueus. Els seus dos primers llargmetratges van ser proposats per l’Òscar de la Millor Pel·lícula de parla no Anglesa: Time of Favor, el 2001, es preguntava si el fanatisme d’aleshores es convertiria en la política del futur (i ho feia, ambientant-se en un assentament jueu, amb el seu rabí manaire, el seu cap militar, les gelosies d’un i altre, el Mossad que no se n’acaba de fiar…) i Campfire (2004), la brega personal d’una vídua per refer la vida i ser acceptada al si de la comunitat en un nou assentament jueu.

Premiat a BerlínCampfire participa al Forum de la Berlinale 2004 i el seu tercer llargmetratge, Beaufort, li val el Premi de Millor Director a la Berlinale 2007. Beaufort, que també va ser candidata a l’Òscar del Millor Film de Parla No Anglesa, pren el títol d’un castell de l’època de les creuades, a prop del qual hi ha la base militar del mateix nom, símbol de l’ocupació israeliana del Líban des de 1982, i que, després de tantes vides joves que s’hi han sacrificat, ha de ser desmuntada: És la història de qualsevol batalla en qualsevol guerra. Parla de gent jove a qui es demana de donar la vida per un turó que aviat perdrà tot el seu sentit. I parla de la por —una por encomanadissa, intoxicant, palpable, tanmateix un mot que no es pronuncia—, declarà Joseph Cedar.

I ara, els investigadors del Talmud. Així doncs, després d’haver-se focalitzat en els assentaments jueus i en l’exèrcit, Joseph Cedar entra al món dels investigadors del Talmud, a Nota a peu de pàgina; com sempre, interessant-se sobretot en les febleses de la condició humana enmig d’aquella societat.

FOTO Joseph Cedar

Filmografia de Joseph Cedar

2011 Nota a peu de pàgina (Hearat Shulayim | Footnote)

2007 Beaufort

2004 Medurat Hashevet (Medurat Hashevet | Campfire)

2001 Ha-Hesder (Ha-Hesder | Time of Favor)

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *