Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

28 d'abril de 2011
0 comentaris

Les revolucions egípcia i tunisiana d’enguany, al Festival de Canes

18 dies és un film col·lectiu, que reuneix els curtmetratges de ficció que 10 directors egipcis han rodat, a tall d’urgència, sense cap mena de pressupost i de manera absolutament benèvola, al voltant de l’anomenada revolució del 25 de gener a Egipte. Es tracta de 10 històries que han viscut, sentit o imaginat i que, juntes, conformen aquesta pel·lícula la recaptació de la qual es destinarà a organitzar caravanes d’educació cívica i política que recorreran els pobles egipcis.

Els autors són Sherif Arafa, Yousry Nasrallah, Mariam Abou Ouf, Marwan Hamed, Mohamed Aly, Kamla Abou Zikri, Sherif El Bendari, Khaled Marei, Ahmad Abdallah i Ahmad Alaa. Amb ells, hi han participat una vintena d’actors, sis escriptors, vuit directors de fotografia, vuit enginyers de so, cinc decoradors, tres modistes, set muntadors, tres empreses de postproducció i una desena de tècnics.

El dia 18 de maig de 2011, 18 dies es projectarà al Festival de Canes, al marc de l’Homenatge a Egipte, amb què el certamen estrena el concepte de “país convidat”, que es pretén anar plantejant cada any. Convidar Egipte enguany —afirma l’organització— no és només rebre un país que ha deixar clar al món la seva necessitat de canviar d’història, el seu delit de llibertat, la seva força col·lectiva i el seu desig de democràcia, fent la revolució del 25 de gener; és també rebre un gran país de cinema… La jornada en qüestió, presidida pel record al malaguanyat Youssef Chahine —molt reconegut a Canes—, reclamarà l’atenció sobre els directors, actors, productors i tècnics que representen les forces vives del cinema que es fa a Egipte. I es clourà amb un àpat a què assistiran el ministre de cultura d’Egipte i l’Ambaixador d’Egipte a França.

Val a dir que, complementàriament, s’ha seleccionat, dins de Cannes Classics, Al Bostagui, de l’egipci Hussein Kamal (1968); dins de la programació del Cinema a la Platja, El crit d’una formiga, de Sameh Abdel Aziz (2011), i s’ha organitzat un concert de West El Balad, una banda de músics egipcis, que inaugurarà l’anomenada Festa de les Seleccions.

També la revolta tunisiana serà present a Canes 2011: Mai més por (La Khaoufa Baada Al’YaoumPlus jamais peur), de Mourad Ben Cheikh, documental inèdit sobre la revolució a Tunísia, ha estat seleccionada dins de les Sessions Especials.

FOTO © Festival de Canes Element de la imatge gràfica de la 64a edició del certamen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!