Uriel Bertran

Si volem, podem!

7 de gener de 2010
Sense categoria
2 comentaris

Perquè estimem tant els nostres?

Em balla pel cap aquests dies de festes perquè estimem tant els nostres, perquè tenim tan inflamat el nostre sentit de pertinença al nostre poble, perquè destinem tantes i tantes hores a una causa no tangible com és la llibertat del “nosaltres”: els catalans i les catalanes.

 

Em pregunto perquè milers i milers de voluntaris dediquem tantes i tantes hores a organitzar els preludis del referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya.  A insistir, peti qui peti, amb al repiqueig dels tambors que anuncien la darrera batalla democràtica per la llibertat.

 

I rellegeixo, cercant resposta, els pensaments d’un filòsof  gens sospitós de tendenciós nacionalista que ha cuit a foc lent les seves reflexions sobre la identitat i el sentit de pertinença; Xavier Rubert de Ventós.

 

1. L’home s’organitza en grups humans per necessitat.

“Hi ha una incompetència, diguem-ne natural, que va dur l’home primer a aplegar-se i després a explicar-se: la unió dels dèbils. Armat d’unes bones grapes i urpes, deia Darwin, mai no s’hauria fet un animal social.”

 

2. L’home s’organitza en grups humans diferents.

“Les condicions distintes i variables -geogràfiques, climàtiques…- que l’home es va trobar allà on era van fer aplegar-lo de forma distinta i variable en grups humans, en pobles, que es van diferenciar.”

 

3. Llavors, el cos social, el poble, genera una cultura per sobreviure: aquells coneixements i experiències acumulades de generació en generació que aprenem de la família i del poble que ens ajuden a comprendre el món i a sobreviure.

“La cultura i les manifestacions culturals que genera el cos social – llengua, hàbits, gustos, creences, valors- ens subministren una informació que ens ajuda a sobreviure i a comprendre el món, els seus perills i com afrontar-los. Cada condició distinta i variable ha creat una  diferent cultura, una diferent forma de sobreviure i d’adaptació al món.

 

4. L’agraïment i l’estima cap a aquest cos social, cap a aquest poble que ens permet sobreviure en un món incert esdevé infinita.

“Com pot estranyar-nos que aquesta dependència de la cultura per sobreviure, que aquest sentit de pertinença i d’agraïment al poble que la genera, esdevingui addictiva? Quelcom que necessitem per sentir-nos persona?”. “Reafirma Koester, que l’aspecte més definitori de l’ésser humà és la seva capacitat per a identificar-se amb un grup, cosa que sovint el fa indiferent a la raó i a l’interès personal”.

  

La cultura ens dóna la vida que podrem viure, per contra la no-cultura ens porta a la mort com a persones humanes. La cultura és territori, economia, tradicions, llengua, valors, vida!. No perdre allò que ens dóna i ens explica la vida és el que volem. Per deixar vida als nostres fills, per això lluitem.

  1. Uriel, m’agrada molt que els polítics reflexioneu profundament. És bo que analitzeu de tant en tant “el per què de tot plegat”. No deixis mai de fer-te preguntes i de tenir la valentia de contestar-les en veu alta.

  2. 2M’ha agradat el seguit de reflexions que fas i les cites amb que les sostens. Penso que són certes i que és bo analitzar el perquè som i actuem d’una determinada manera. Potser caldria també analitzar i reflexionar sobre la necessitat de conquesta i sotmetiment d’aquelles persones o grups de persones ( pobles, estats, països)  a qui es considera inferior o tant sols més feble i per tant menyspreable, que s’ha donat al llarg de tota la historia. Segurament, estirant d’aquest fil, prendríem consciencia de que ens passa amb Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!