La presentació la va fer la Montse, la companya d’en Gerard, que es veu que era del sindicat del tèxtil i en sap un niu de coses del treball als telers. La Montse va fer una presentació molt bonica al mateix temps que rigorosa i científica. La Montse ens va introduir d’alguna manera dins d’una fàbrica i ens va explicar que a Badalona també hi havia hagut milers de dones treballant.
En unes quantes ocasions tan la Montse com l’Assumpta es referiren al bell poema de Martí Pol: l’Elionor.
Ens explicaren el significat que tenia entrar a la fàbrica amb les trenes i haver de tallar-les per tal que els telers no se les empassessin.
La noieta del meu costat m’anava parlant amb un xiuxiueig cada cosa que deia l’Assumpta i que recordava que l’avia li havia explicat:“si si això també m’ho deia l’avia…”
La presentació va tenir l’emotivitat que l’Assumpta confereix als seus llibres i ens va fer una explicació resumida de les 21 entrevistes que publica al llibre i que donen un ventall de testimonis molt revelador.
En acabar em vaig acomiadar de la meva companya de cadira amb dos petons. Els seus comentaris jovials i frescos havien estat un bon subratllat de les explicacions de l’Assumpta.
L’endemà al matí, camí del metro, em vaig creuar amb la meva companya de cadira. Anava fresca i radiant. Es va aturar davant meu i em va deixar anar: has vist les meves trenes?. No calien més paraules. Aquella noia fent-se dues trenes feia un bonic i senzill homenatge a les milers i milers “d’Elionors” que perdent les trenes i treballant, havien fet que en aquest país les noies avui puguin portar trenes i tenir estudis.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!