CATALUNYA ÉS UNA NACIÓ, UN POBLE EUROPEU MIL·LENARI

SOM UNA NACIÓ, UN POBLE EUROPEU MIL·LENARI

El concepte de nació no és recent, avui mateix en els Actes dels Apòstols podem llegir “Residien a Jerusalem jueus piadosos provinents de totes les nacions que hi ha sota el cel” Quan s’escrivien aquestes paraules faltarien uns 950 anys per arribar al 988 d.C. any en que es van trencar els vincles de vassallatge dels comtes amb l’imperi Carolingi. En 2000 anys han canviat coses però el sentit profund del que estem parlant “nació o poble” és el mateix. El 1065 ja negociavem els acords de Pau i Treva.  Abans d’Anglaterra ja vam tenir Parlament*.

Vull fer una concreció sobre un dels aspectes de l’Editorial de Vicent Partal del que més avall n’adjunto l’enllaç.

És possible que el concepte de “democràcia ètnica”, punt central d’aquest editorial, sigui una bona eina per analitzar casos com el nostre en la relació que patim amb Espanya, però l’adscripció de “minoria nacional” no és bona per a Catalunya, de cap manera! Catalunya és una Nació no pas cap minoria nacional. “Diguem-li Catalunya”, tota la nació, el que anomenem Principat de Catalunya n’és una part i ja li hauríem d’anar canviant-li el nom pel de ‘Catalunya del Centre’, tenim la Catalunya del Nord i El País Valencià o Catalunya del Sud, si hem d’edificar la República aquest nom de ‘Principat’ ja se’n pot anar a fer punyetes.

Ja fa una temporada que se’n parla, d’això de ‘minoria nacional2 fins hi tot ho va defensar Puigdemont en algun discurs o entrevista, però és un error garrafal, és caure en un concepte que intenta resoldre conflictes com el dels EEUU i el d’Israel, nosaltres, Catalunya som Nació, més petita o més gran, com la dels Sioux i altres nacions, però res de rebaixar el que som, ni ‘nacionetes’, ni ‘nacionalidades’, ni minories de res ni de ningú, Catalunya no és d’Espanya, podem estar segrestats o empresonats des de fa més de 305 anys però som Nació i treballem per a ser Independent.

Per tant aquest concepte desenvolupat per ”

Concepte que curiosament va ser un espanyol, Juan Linz, el primer de formular-lo, tot i que és el sociòleg israelià Sammy Smooha qui ha maldat més per popularitzar-lo i entendre’l” pot ser bo com a eina d’anàlisi, només com a eina d’anàlisi, res de declarar-nos o empassar-nos una catalogació de minoria ètnica ni dins Espanya, ni dins França, ni dins Europa. És un relat que no ha de ser el nostre, no ens convé. Molt curiós que sigui formulat per un espanyol per bona voluntat que hi posi.

Per altra banda la millor manera de presentar-nos és tal com som, amb tota la plenitud i tota la força, i a més mil·lenària: NACIÓ !

No només per dignitat i autenticitat sinó també perquè és que no hem de ser il·lusos, ni Espanya ni Europa diguem el que diguem i ho diguem com ho diguem no ens farà cap cas. El que fem i el que siguem ho haurem de fer i haurem de ser-ho des d’ara mateix, cada moment present, sense demanar permís a ningú, ni a l’Obama, ni al Putin, ni al Trump.

Salvador Molins, Consell Local de la República Catalana Independent del CDR*Bic
Berguedans per a la Independència de Catalunya, 2002.
Som 10 milions, 2000. Catalunya Acció, 2004. Solidaritat, 2010. UPDIC, 2014. SI-Berga, 2015. CDR, 2017. OAC, 2018. Primàries, 2019.     (ANC, ÒMNIUM, ….)

————————————-

PS1  *  :

  •  L’Assemblea de Toluges de 1065 i l’origen de les Corts de Catalunya: Fa més de 900 anys de l’Assemblea de la Treva del Senyor celebrada a Toluges (Rosselló). D’aquestes assemblees varen anar formant-se per evolució les Corts de Catalunya, la institució parlamentària més antiga d’Europa.  (Moviment de la Pau i la Treva i l’Abat Oliba, Bloc Jaume Renyer)

PS2:

Un altre dels comentaris a l’Editorial de Vicent Partal, Vilaweb:
El drama de la ‘democràcia ètnica’ als Estats Units… i a Espanya
https://www.vilaweb.cat/noticies/el-drama-de-la-democracia-etnica-als-estats-units-i-a-espanya/

És el de Joan Cusidó     31.05.2020  |  22:33

Minoria nacional ? Dins d’Espanya, evidentment. Però no hem de ser minoria nacional sinó nació plena. I engegar d’un cop un procés d’alliberament nacional clar. El procés que impedeixen certs partits a hores d’ara. Impediments de la mà d’estratègies poc clares que exigeixen ser jutjades popularment i sentenciades d’una vegada. No podem seguir jugant a l’ambigüitat actual. A la mentida.


PRESENTAR-NOS TOTS JUNTS A LES PROPERES ELECCIONS CATALANES PER A COMPLETAR LA DUI I FER EFECTIVA LA NOSTRA INDEPENDÈNCIA:
People hold hands and Latvian flags as they participate in a human chain at Baltic Way near Riga August 23, 1989. Runners left Lithuania and Estonia on August 22, 2009, for neighbouring Latvia to start events marking the 20th anniversary of a 600 km (375 mile) human chain that showed the Balts’ wish to regain their independence from the Soviet Union. More than two million people in the Baltic countries of Estonia, Latvia and Lithuania joined hands in one of the biggest mass protests seen against the former Soviet Union and demanded the restoration of independence. Picture taken August 23, 1989. REUTERS/Ints Kalnins/Files (LATVIA POLITICS ANNIVERSARY IMAGES OF THE DAY) – RTR270BQ

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *