Complim el mandat, edifiquem la República: Debat, Assemblea i Parlament Constituent

  

Albert Noguera (República inversa), professor de dret constitucional, ha presentat les vuitanta preguntes que estructuraran els debats ciutadans organitzats per la plataforma DEBAT CONSTITUENT.

La plataforma DEBAT CONSTITUENT ha fet avui a Tortosa la primera de les set jornades formatives que farà fins el 26 d’octubre, el pas previ als debats ciutadans arreu del Principat

***** Debat Constituent. Presenta: Albert Noguera.
“Cal convocar una assemblea o un parlament constituent”

El professor de dret constitucional Albert Noguera ha estat l’encarregat de presentar públicament
les vuitanta preguntes que determinaran els temes de tots els debats ciutadans,

Les vuitanta preguntes es divideixen en set apartats: 

1 –elements constitutius –sobre el model d’estat, llengua i nacionalitat, entre més–;

2 – drets civils, polítics, culturals i socials;

3 – participació política i organització dels tres poders de l’estat;

4 – organització territorial;

5 – règim econòmic; territori i recursos naturals

6 – seguretat

7 – relacions internacionals.

Només s’han sotmès a debat aquelles qüestions sobre les quals no existeixen consensos generals: ‘Seria absurd preguntar si és necessari reconèixer la llibertat d’expressió o si és necessari que existeixi un Govern’, ha afirmat Debat Constituent.

Tampoc s’interroga els participants sobre ‘aquelles institucions i drets democràtics aconseguits fruit d’anys de lluita social’, ja que l’entitat considera que aquests drets no poden ser reversibles. La majoria de les preguntes tenen un format test, que permet triar entre tres opcions diferents, encara que en algunes es permet introduir respostes alternatives en un espai en blanc.

Eventualment, Debat Constituent posarà els resultats del qüestionari a la disposició dels
‘representants polítics, sol·licitant-los que convoquin una assemblea o un parlament constituent’.

L’objectiu és facilitar el coneixement de la gent en les matèries sobre les quals es discutirà per estructurar millor els debats. Després, a la primavera, es farà una síntesi dels resultats al Fòrum Cívic i Social, d’on sortirà una proposta per a presentar-la al Parlament de Catalunya.

El Debat Constituent agafa embranzida i prepara
la discussió de les bases constitucionals

La jornada de Tortosa, que ha començat a les deu el matí a l’Auditori, ha abordat l’àmbit ‘Territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques’. Lluís Llach obrirà la jornada amb l’Entesa de l’Ebre i els ponents han estat Maria Crehuet, del Consell Assessor de l’Associació de Micromunicipis de Catalunya i responsable de polítiques energètiques; Assumpta Farran, física de l’atmosfera, ex-membre de l’Institut Català de l’Energia i ex-presidenta d’EnerAgen; Quim Pérez, activista d’Aigua és Vida i Ecologistes en Acció; i Pep Puig, enginyer industrial, membre de Constituïm i diputat de JxCat.

  

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *