Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

26 de juny de 2008
1 comentari

Diari de l’Alcalde, el digital del municipalisme

Aquest dimecres s’ha presentat el Diari de l’Alcalde, un projecte digital de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) liderat pel periodista Francesc Ponsa. Aquest nou mitjà pretén aglutinar els continguts informatius del municipalisme català, amb una clara voluntat de “dignificar” la política local. Més de 200 ajuntaments, consells comarcals, diputacions i altres ens supramunicipals catalans ja participen d’aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració imprescindible de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) gràcies al conveni signat amb l’ACM [L’ACN facilita informació als municipis del país]. Al dinar de presentació del diari, presidit per Salvador Esteve [wiki i bloc], alcalde convergent de Martorell i president de l’ACM, hi han assistit els caps de comunicació de les diputacions de Barcelona, Jordi Navarro; de Lleida, Rafael Ventura; i de Tarragona, Elies Pujol. Hi faltava el seu homòleg de Girona, Jaume Parés, per motius d’agenda. També hi havia responsables de premsa i imatge de diversos ajuntaments, com els de Mataró i Puigcerdà. L’acte no deixava de tenir una certa rellevància, ja que és el pas definitiu a la xarxa a l’hora de comunicar sobre temes municipalistes. Enrere queden el fax i els butlletins electrònics.

Aquest mitjà digital neix en un context molt interessant. En clau estatal, per l’intent de la federació espanyola de municipis (FEMP) de recuperar el terreny perdut davant del govern de l’Estat en l’obtenció d’una millora del finançament de les administracions locals. L’hiperactiu i poderós alcalde socialista de Getafe, Pedro Castro [bloc], s’ha fet un lloc en la taula del cafè per a tothom ara que Zapatero reparteix tasses entre totes les comunitats aprofitant la millora pendent de resoldre amb Catalunya. El municipalisme també reclama la seva dosi de cafè, tot al·legant el famós 50-25-25. La meitat del pastís del finançament per a l’Estat, una quarta part per a les comunitats i l’altra part restant per als municipis.

Aquesta reivindicació històrica té especial interès en la situació actual: el pastís del finançament s’ha de repartir complint el mandat estatutari català i l’encaix de les administracions municipals requereix d’una certa urgència per la crisi —ara sí que podem deixar de dir “desacceleració” per parlar obertament de crisi— econòmica. I en el cas català, el panorama és encara més interessant pel dibuix en brut de les noves vegueries —vegueries per diputacions, i set en lloc de quatre— i per la confluència entre el municipalisme nacionalista i el progressista. És a dir, apropament entre l’ACM i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), entitat aquesta darrera que presideix l’alcalde socialista de Sabadell, Manuel Bustos [web i bloc], un electe que no deixa indifent ningú. Aquest apropament suposa un punt d’inflexió gairebé històric.

No és casual ni irrellevant que l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona hagin ingressat a l’ACM, un feu tradicional del municipalisme nacionalista. I a l’inrevés. S’estan movent peces, amb discreció i prudència. Pinta bé, i seria convenient que la cosa tirés endavant i que els recels acumulats i el sectarisme primari quedessin superats pel seny i la voluntat de servei a un mateix món, que és el local. Ara, d’això, en diuen “unitat d’acció”. Doncs, benvinguda sigui!

  1. Haig de reconèixer
    que sóc dels que, malgrat el seu impresentable president, viu
    alineat amb la Federació Catalana de Municipis en aquest
    peculiar versus que te amb l’Associació Catalana de Municipis.
    Tot i això, crec que aquest diari de l’alcalde és una
    gran iniciativa pels que ens apassionen les temàtiques locals,
    ja l’he afegit a la llista de favorits. I si ha de servir per superar
    aquesta fractura entre la FCM i l’ACM benvingut sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!