Saül Gordillo www.saul.cat

Bloc sense fulls

12 de gener de 2010
6 comentaris

Catosfera SA: marginació, atomització o descatalanització?

Falten pocs dies per a l’inici de la Catosfera 2010 [Facebook i Twitter]. Aquestes jornades arriben en un context inigualable: explosió dels consums i continguts a la xarxa, exitació política sobiranista sense precedents, ambient preelectoral, debat de fons de la mediació del periodisme tradicional, riscos, amenaces i nous reptes de la societat del coneixement, la identitat del territori .cat en l’era de la redifinició del país (en sentit ampli) analògic, etcètera. La internet catalana té una força espectacular, i el creixement s’explica, en part, per les bases que es van posar el 1995 i per l’embranzida del 2006 amb el domini propi. També és cert que la internet catalana viu més que mai de les eines globals, i caldria trobar l’equilibri entre mirar-se el melic i mirar enfora.

Però amb el programa de què disposem aquells que no hem estat ni convidats ni hem rebut gairebé informació, i que és accessible al web [pdf] que no saps si és de la Catosfera o de la Setmana Tecnològica de Granollers, se’m fa difícil de veure que les jornades d’enguany s’hagin muntat amb aquests paràmetres. ¿Què en queda d’allò que el blocaire Toni Ibàñez va batejar com a catosfera? Primer va ser la descatalanització. Ja no eren les jornades de la internet en llengua catalana, sinó de blocs de Catalunya al marge de la seva llengua. Després va ser un reguitzell de convidats de fora del país per abordar aspectes que a dins també existien i haurien pogut servir d’exemple. Finalment, la pràctica desaparició del nom amb l’aposta per fer les jornades a Granollers i vincular-les a la marca cdigital.cat. Tot això per no parlar d’una professionalització de la organització que és qüestionable.

Bé per l’Ajuntament de Granollers per haver capitalitzat el fòrum. Bé pels que han fet de la idea un negoci. Bé pels convidats, participants, voluntaris organitzadors, dinamitzadors professionals i assistents d’arreu. Bé per tothom que hi posa il·lusió i s’engresca amb la Catosfera 2010. Res a dir a tot això. Jo l’únic que plantejo és el dubte si la manera com s’organitza és la més respectuosa amb la pluralitat i complexitat de la internet catalana. Jo l’únic que pregunto és si ens podem permetre prescindir de grans noms (parlo dels pioners del 95, dels guanyadors de la conquesta del 2006, dels que no en fan negoci i dels que en fan, dels innovadors de debò a cada moment…). Jo l’únic que dic és que no sé fins a quin punt la volguda despolitització és interessada o ingènua. Em pregunto si té sentit que la Catosfera passi de puntetes, com si aquí no passés res, a un munt de debats que són a la xarxa.

I tot això ho dic des del respecte per la feina que ha fet el blocaire de referència Marc Vidal. Ho dic, sincerament, des del convenciment que sense ell en un moment donat no seríem on som. 

  1. Jo sempre he defensat que CDigital ja no és la Catosfera del 2008. És una altra cosa, amb uns altres interessos i amb uns altres objectius.

    Res a dir, perquè qui ho impulsa pot decidir cap a on ho fa anar. Però que hagués existit una Catosfera al 2008 i ara unes CDigitals a Granollers no invalida que hi pogués haver altres iniciatives amb esperit semblant en altres llocs i impulsades per altra gent.

    Ja n’hi ha petites mostres: esferes territorials com la Penedesfera o l’Ebresfera, els Premisblocs.

    No ens podem limitar a asseure’ns i esperar la convocatòria anual del Marc Vidal a Granollers, encara que jo la trobo prou atractiva com per acostar-m’hi des de Vallromanes.

  2. I on som? si ja fa temps que ni tan sols el bloc d’en Marc es pot llegir en català, almenys a mi sempre em redirecciona cap a la versió en castellà.

    Hauriem de muntar l'”Associació de webs/blogs amb continguts en escrits en llengua catalana”. Així no hi ha ambigüitats, i sí, exclou a totes les altres llengües, què passa!?.

  3. A mi em sap greu, i diria que no recull ni la complexitat ni la pluralitat de la internet catalana.
    Vaig participar el les primeres Jornades, i del que vaig anotar destacaria un parell de preocupacions que he anat seguint.
    La primera és que vaig veure moltes qüestions que pel fet de ser subtils, pel fet que es començaven a dibuixar, podriem dir també, o perquè plantejaven compromisos de país, quedaven esbandides ràpidament. Són tres menes dels plantejaments a aquelles Jornades en que vaig trobar aquest problema, i n’hi ha més.
    Si com dius han acabat en idea de negoci, aquesta era la segona.
    Sobre la despolitització diria que és un error. O, dit d’altra manera, que la catosfera, si ho necessitem, haurem de crear unes trobades, jornades, o el que ens pugui ser menester.

  4. Saül, res no queda impolut, tot acaba tocat per la matèria estranya que l’envolta, si és que fora mai pur! I esperar que tot romangui sempre impecable és ser ingenu.

    El que passa és precisament el que descrius com a context inigualable, no t’equivoques. I la Catosfera ha esdevingut un element més del tot que ha explosionat.

    Gràcies a déu (o a qui calgui), la Catosfera 2010 no és aquell esdeveniment únic i friqui que va suposar la Catosfera 2008, fa només dos anys: com avancen les coses; hem experimentat una revolució!

    Jo seria molt, però moltíssim més optimista, si tenim en compte com és la Catosfera d’avui; no pas l’acte dins de CDigital, sinó la que hi ha per aquí, a la xarxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!