Al darrera la nevera

Bloc de Roger Palà

25 de juliol de 2011
General
1 comentari

El que hem après a Mallorca

Divendres passat, viatge llampec a les Illes amb en David Bassa i l’Enric Borràs. L’objectiu: presentar el Grup de Periodistes Ramon Barnils a una colla de companys illencs interessats en el que hem fet, fem i farem. L’Enric, gracienc, membre del Grup emigrat a Palma fa un parell d’anys, treballa al Diari de Balears i ha organitzat la trobada. Una vintena de professionals s’apropen al dinar, i en David, nou president del Grup, els explica una mica de què va la cosa. Majoritàriament són gent d’IB3 i IB3 Ràdio, Diari de Balears, i Ona Mallorca i Televisió de Mallorca. Exitàs. No ens ho haguessim pensat pas, fa dos o tres anys, que podriem presentar el Grup a Mallorca amb aquesta afluència de gent interessada. L’ambient hi fa molt: una de les promeses del PP si assolia el poder era tancar TV i Ona Mallorca, depenents del Consell insular. Sembla que aquesta promesa la compliran: més de 100 professionals al carrer i una veu independent que es perd. El PP sempre ha vist [M] com a quelcom que no podia tenir sota el seu control. Regna el desànim. Però de Mallorca en vam aprendre alguna cosa més. [Més]
No se si trobariem quelcom comparable al Principat al tancament de Televisió de Mallorca. Imaginem per un moment que el partit a l’oposició a l’ajuntament de Barcelona promet tancar BTV si guanya l’Ajuntament. O clausurar COM Ràdio si controla la diputació. Però imaginem a més que BTV i COM Ràdio són les úniques cadenes públiques que emeten en català a tota la demarcació. I imaginem que, quan guanya, compleix la seva promesa. No se quina capacitat de mobilització tindriem aquí. Però els companys de Mallorca, en un clima força advers i amb el PP governant per majoria absolutíssima, han recollit més de 12.000 signatures a favor de la continuïtat de les emissions. Han aconseguit, en part, sacsejar la sempre difícilment mobilitzable societat illenca. No parlem de quatre eixelabrats: són gent que fa molt bé la seva feina, gent que hi creu al 100%, del tot professional. I que, a més a més, treballa en clau de país, aquest país que compartim i que massa sovint, des del Principat, no ens acabem de creure.
A Mallorca hem reaprès de nou allò que ens havia ensenyat Manuel de Pedrolo, aquella vella màxima del “cal protestar fins i tot quan no serveix de res”. De fet, alguns dels companys d'[M] es preguntaven en públic si serviria d’alguna cosa, ara com ara, protestar pel tancament. Que quin sentit tindria fer-ho, si tot plegat ja està decidit. Nosaltres ho tenim clar: sí que cal. Fa deu anys, quan vam fundar el Grup Barnils, érem poc més que una colla de periodistes –o aprenents de periodista–. Ens sentiem els ‘bitxos raros’ de la colla i treballavem en un ambient un pèl hostil. Eren temps en que regnava la por: la por a que t’assenyalessin, a quedar marcat, estigmatitzat pels teus plantejaments. Avui en dia, crec que som pocs els qui no fem proselitisme de la nostra “pertinença a l’organització”. Les coses han canviat una mica, sí, però tampoc tant: els qui hem canviat som nosaltres, que hem perdut la por. Perdre la por vol dir, simplement, fer-te respectar una mica. Que quedi clar que hi pot haver un altre discurs més enllà d’allò que tothom dóna per obvi, sabut i evident. Que sàpiguen que hi som.
El PP potser aconseguirà tancar Ona i TV Mallorca, sí. Però no es podrà dir que no hi hagués algú denunciant aquesta aberració, plantejant una alternativa sòlida, viable i creïble. I a partir del moment en que hi ha un altre discurs, encara que sigui feble i sovint menystingut, les coses es comencen a veure d’una altra manera.

[Per cert, a tot això, ja avisem que és prou possible que ben aviat comenci a caminar un petit nou nucli del Grup Barnils a l’illa de Mallorca]

  1. M’alegra que un nou nucli del Grup Barnils sigui a Mallorca. És una barbaritat el que volen fer, tancar Mallorca TV i ONA. Sempre s’han mogut amb pressupostos minços, però amb resultats extraordinaris. No us perdeu l’exposició ‘Rompre els murs de silenci’ a la Casa de Misericòrdia a Ciutat, fins el 31 de juliol. TV Mallorca va emetre un programa per capítols de la Memòria Històrica, silenciada, oblidada, de les Illes, extraordinària.
    Els del PP possiblement, bé, segur que tancaran les emissions, però la consciència del poble de ses Illes és gran molt gran i poden aconseguir-ho … que no es tanquin.
    Perdre la por és la millor de les notìcies …. la por fa perdre moltes batalles, moltes, i si mires endavant sense por s’aconsegueix la llibertat ! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!