PERQUÈ VIMUSA NO SALTI AL PRECIPICI

Ple d’octubre: Desfilada de reivindicacions ( V )

La sortida del veïnatge de Can Puiggener allibera cadires i facilita la incorporació de veïns del centre a la banda oposada on es troben els insistents representants de la Plataforma Soterrament FGC Ara! amb les seves al·lusives samarretes i una pancarta.

Entrem en un tema complex, enrevessat i que porta cua: el Pla de Viabilitat de Vimusa. Es presenta amb tres punts tractats de forma simultània i defensats per la ponent d’Habitatge, Marta Farrés.

La seva intervenció dura quinze minuts, però a diferència del Josep Ayuso, ella parla de cara, ens manté en expectativa i s’esforça, amb un llenguatge propi i en el marc dels valors que diu defensar, a fer-nos entendre quina és la situació de Vimusa i per què el Pla de viabilitat és avui una sortida.

Tota l’oposició, excepte el PP que fa una intervenció pueril, expliciten que s’arriba tard i forçats en l’elaboració del Pla de Viabilitat, després de fer orelles sordes a les alertes que els diferents grups han posat de manifest en altres ocasions. Així doncs, refusen l’explicació de la ponent feta des de la premissa que els mals de Vimusa es deuen a l’actual crisi. I es mostren en contra de la utilització feta pel govern municipal de la capacitat executòria de Vimusa per a gestionar altres activitats que no li eren pròpies.

L’Entesa destaca la falta d’ambició en el Pla. No es proposa explorar altres camps d’activitat que seran estratègics, diu, com ara la rehabilitació d’edificis i l’eficiència energètica. Alerta sobre un problema poc analitzat com és l’increment progressiu dels impagats i suggereix gestionar la nova ordenança sobre els habitatges buits des de Vimusa.

ICV hi troba a faltar el compromís de la plantilla en la proposta, la qual n’és directament afectada, i lamenta no s’hagi demanat l’opinió del comitè d’empresa. EUiA fuig del centre del debat amb propostes col·laterals respecte el que avui es vol aprovar: fer un nou Pla d’habitatge, flexibilitzar les tarifes dels lloguers socials, mesures contra la pobresa energètica i deixar d’operar amb la banca que no admet la mediació en el desnonament d’un habitatge.

CiU destaca com la viabilitat de Vimusa passa per saldar els deutes de l’Ajuntament, assolir nous serveis tal com proposa el Pla i que l’Estat (dit amb èmfasi) i la Generalitat saldin els deutes que mantenen amb l’empresa municipal. Pla, afegeix, que no es veu fet des del convenciment sinó perquè l’empresa estava forçada a tancar a finals d’any.

La ponent torna a fer una llarga intervenció. Sense perdre el fil i procurant fer-se entenedora, contesta a tots els arguments esgrimits des de l’oposició. Exposa la dificultat per aconseguir un nou Pla d’habitatge sense un marc legal. La pobresa energètica ja és tractada des de Serveis Socials, diu, i no és Vimusa qui ha de barallar-se amb les entitats financeres per els desnonaments. Sense assolir gens d’autocrítica, defensa aferrissadament que el problema actual de Vimusa no són els deutes sinó el canvi de context econòmic. Però la seva actitud a la defensiva queda en evidència al comparar Vimusa amb totes les altres empreses d’habitatge dels ajuntaments veïns: “totes estan en dificultats a banda del color polític del govern”. O sigui, “mal de molts consol de necis”.

Després d’una hora de debat els acords perquè l’Ajuntament faci efectius els deutes contrets amb l’empresa municipal s’aproven per unanimitat. El “Pla de Viabilitat de Vimusa” és aprovat amb l’abstenció de l’Entesa. I el contracte programa que se’n deriva rep l’aprovació de la majoria amb l’abstenció de l’Entesa i EUiA.

De les factures que “han eixit del calaix”, esmentades durant la intervenció del Josep Ayuso, ningú n’ha parlat. Sí, l’home sense paraula ha estat hàbil en treure’s el tema del damunt.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *