Regressions

Reflexions amb dades

13 d'abril de 2015
3 comentaris

L’únic país sostenible del món amb desenvolupament humà molt elevat és…

Només un país a tot el món amb un nivell de “desenvolupament humà molt elevat” és, alhora, ecològicament sostenible. Endevineu quin és?

Anem per parts. L’índex de desenvolupament humà (HDI, de l’anglès Human Development Index) és un índex calculat pel Programa de Desenvolupament de les Nacions Unides (UNDP) i que mesura una combinació de tres factors: una vida llarga i saludable, coneixement i un nivell de vida decent. Segons l’UNDP, països amb HDI per sobre de 0.8 tenen un nivell de desenvolupament molt elevat.

La Petjada Ecològica (PE), per la seva banda, representa l’àrea productiva necessària per produir els recursos renovables que la humanitat fa servir i per absorbir les seves deixalles. Segons estima la Global Footprint Network, la biocapacitat actual de la Terra és d’1.7 hectàrees per persona, de manera que podem dir que Petjades Ecològiques més grans que 1.7 no són sostenibles.

Resulta que, si dibuixem en una gràfica l’HDI de cada país contra la seva Petjada Ecològica, trobem una petita regió on caurien els països sostenibles (PE<1.7) i amb nivell de desenvolupament molt elevat (HDI>0.8). I, vet-ho aquí, només hi ha un país en aquesta regió.

ef_hdiFigura 1. Cada punt representa un país: la mida del punt representa la població del país i el color la regió (groc: Àfrica; vermell i rosa: Àsia i Orient Mitjà; verd: Europa; blau: Amèrica). La regió marcada en verd indica quins són els paísos sostenibles segons la seva petjada ecològica. La regió vermella indica els països amb un nivell de desenvolupament humà molt elevat segons la UNDP.

Aquest país no és altre que el país que és notícia aquests dies perquè, després de més de 50 anys, el seu president s’ha reunit amb el dels Estats Units, Barack Obama. Sí, amics, l’únic país sostenible del món amb un nivell de desenvolupament molt elevat és Cuba.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!