Regressions

Reflexions amb dades

7 d'octubre de 2017
0 comentaris

Comptant vots a la manera de l’estat espanyol

Això que faré ara (comptar els que no eren a la taula d’en Bernat) no s’hauria de fer; fins on jo sé, no s’ha fet mai en cap referèndum o elecció. Faré els càlculs que faria si treballés per l’estat espanyol,  uns càlculs que són terriblement injustos amb l’independentisme… per no parlar de les persones que van patir la violència física de les forces d’ocupació el dia del referèndum. I els faré, amb tot, perquè com deia aquell els números que no fem nosaltres els faran contra nosaltres.

Segons els resultats definitius del referèndum d’autodeterminació, 2.044.038 de catalans van votar a favor de la independència. Això no inclou les paperetes que les forces d’ocupació ens van robar, ni els vots que es van perdre perquè gent va haver de marxar a casa sense votar per culpa dels atacs informàtics o per por a ser agredits. Unes altres 44.913 persones van votar en blanc.

Ara agafem les dades de les últimes eleccions al Parlament de Catalunya, en què va votar un 74.95% del cens (aquesta ha estat la participació més alta en cap elecció a la comunitat autònoma de Catalunya en, si més no, 10 anys); i suposem que en el referèndum la participació hagués estat la mateixa: amb el cens del referèndum, això hagués suposat una participació de 3.982.335 persones. Finalment, suposem (i aquesta és la suposició que francament insulta les víctimes de l’1 d’octubre) que tots els vots que no es van comptabilitzar eren vots pel No. Això donaria un total de 1.893.384 de vots pel No. Total: amb una participació alta del 74.95% i amb les hipòtesis més favorables a l’espanyolisme, el Sí hagués guanyat amb el 51.33% del vot i el No s’hagués quedat amb el 47.54% del vot (un 1.13% de vot en blanc).

Ja deia al principi que no s’hauria de fer aquesta anàlisi però, un cop feta, calen més arguments per complir la llei del referèndum i fer una declaració d’independència? Qualsevol altre camí és, penso, riure’s de la voluntat democràticament expressada (tot i la violència indiscriminada de l’estat) per la gent d’aquest tros de país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!